dimarts, 5 de setembre del 2017

JxSí avisa l’Estat que impedir el debat parlamentari “és un delicte”



PROCÉS







Rovira avisa que “si el dret de vot es veu clarament amenaçat, utilitzarem tots els mecanismes legals, també internacionals, per protegir aquest dret”.








per Gemma Aguilera (Barcelona) 05/09/2017 




La portaveu de JxSí, Marta Rovira | G.A



Quan falten poques hores perquè, previsiblement, el Parlament de Catalunya sotmeti a votació i debat la llei del referèndum, que ha de permetre la celebració del referèndum l'1 d'octubre, JxSí ha donat un missatge directe a l'Estat espanyol:



 "Impedir el debat parlamentari és un delicte", ha dit la portaveu del grup parlamentari, Marta Rovira. “Algunes amenaces que rebem de l’Estat van directament a impedir el normal funcionament de les institucions democràtiques. Votar no és cap delicte, i davant d’aquest dilema, farem el que calgui per defensar el dret de vot dels ciutadans de Catalunya, i utilitzarem tots els mecanismes democràtics per aconseguir-ho”, ha dit Rovira en una roda de premsa al Parlament.




En aquest sentit, la portaveu parlamentària de JxSí ha alertat que l'Estat podria intentar impedir el debat parlamentari sobre la llei de referèndum, i ha deixat clar que tampoc no permetran que s'ataquin les institucions catalanes, "protegides no només per la legalitat espanyola, sinó per la internacional":




"Algunes amenaces de Madrid podrien arribar a ser il·legals i arribar a ser un delicte és atemptar contra la inviolabilitat dels diputats que fan la feina al Parlament, i també pot ser un delicte coartar les seves opinions i vots en l’exercici de les seves funcions com a diputats”.





Presentació de la llei del referèndum | Jordi Borràs




 


L'avís de la líder independentista respon a les múltiples amenaces de l'Estat per impedir no només les votacions l'1 d'octubre, sinó també demà mateix al Parlament, quan es preveu que s'aprovi la llei del referèndum. En aquest sentit, Rovira ha denunciat que l’Estat fa “una interpretació absolutament esbiaixada de la llei”, i remarca que l’independentisme “també coneix la llei i sabem perfectament que fer un referèndum no és cap delicte, coneixem els marcs legals que ens emparen i protegeixen la democràcia”.




De fet, els independentistes han anunciat que recorreran a la justícia internacional si l'Estat impedeix el debat o les votacions. "No es pot impedir el debat al Parlament, no hi ha forma de fer-ho en una seu de la sobirania popular que emergeix d’unes eleccions totalment legals", ha dit Rovira, que remarca que si això passés, ho interpretaran com un atac directe a les nostres institucions democràtiques: "Un possible atac al Parlament de Catalunya atemptarà directament contra drets fonamentals dels catalans, com el dret a ser representats i la llibertat d’expressió, i a més d’afectar aquests drets, també afectaria el dret internacional, que estableix la màxima protecció legal entorn d’uns drets fonamentals als quals l’Estat està vinculat a través de diversos tractats internacionals que l’obliguen a respectar aquesta protecció". 






El diputat de CSQP i líder de Podem, Albano Dante Fachin, al Parlament amb una reproducció del 'tramabus' a la mà | ACN







El grup parlamentari també ha deixat clar que s'obre a modificar la Llei del referèndum per tal que la norma que ha de regular l'1-O tingui més suports parlamentaris, i ha garantit que abans de la votació de la Llei del referèndum -que es preveu que tingui lloc dimecres- s'obrirà un període d'esmenes amb el corresponent debat parlamentari. En aquestn sentit, Marta Rovira ha reconegut que els independentistes tenen converses amb CSQP per mirar de sumar el seu suport com a mínim a la llei del referèndum, però tampoc no s'ha tancat la porta a algun tipus d'acord amb la llei de transitorietat jurídica i fundacional, que podria entrar en el ple de dijous. Sigui com sigui, la direcció de CSQP estudia diverses possibiitats, però sí que s'ha mostrat oberta a poder sumar-se a la llei del referèndum, total o parcialment. Com a mínim, els diputats que formen part de Podem Catalunya així s'han expressat. Per altra banda, el PP, el PSC i C's ja han anunciat que no participaran de la votació i que abandonaran el ple com a propotesta pel que consideren una il·legalitat i una violació dels drets parlamentaris.








Enllaç notícia :

http://elmon.cat/noticia/225790/JxS-avisa-lEstat-que-impedir-debat-parlamentari-s-delicte