dijous, 7 de setembre del 2017

'Financial Times': Rajoy "inflamarà" l'independentisme si suspèn l'autonomia de Catalunya



PROCÉS







El rotatiu destaca la determinació dels líders independentistes a arribar fins al final amb el referèndum.








per J.A.G. 07/09/2017 



Mariano Rajoy | PP
 




El diari Financial Times ha advertit aquest dijous que l’aprovació de la Llei del Referèndum per part del Parlament de Catalunya aboca Espanya a “una de les crisis polítiques més serioses des de la restauració de la democràcia el 1978” al país. El diari recorda que si el ‘sí’ guanya la independència es proclamarà al cap de 48 hores i destaca la determinació expressada de Carles Puigdemont de no fer marxa enrere. El diari creu que si Madrid recorre a la suspensió de l’autonomia s’acabaria inflamant el “sentiment independentista”.




Davant el fet que ni el Govern català ni el de Madrid pensen retrocedir en les seves posicions, el rotatiu es pregunta “quines són les perspectives per una Catalunya independent” i si aquest capítol conduirà a “una major crisis política i constitucional”.




El Financial Times dona per fet que el govern espanyol “augmentarà la pressió sobre Catalunya per intentar evitar” que se celebri el referèndum i destaca les mesures que ha pres el govern de Mariano Rajoy així com també les accions del
Tribunal de Comptes. No obstant això, el mitjà es pregunta si aquesta estratègia serà suficient per aturar el referèndum i ressalta que fins ara “cap amenaça ha dissuadit els legisladors independentistes catalans” i que, a més, Puigdemont ha dit que està disposat a anar a la presó per defensar l’1-O.




Davant d’aquest context, el Financial Times diu que el govern espanyol té algunes cartes però “és possible que no vulgui jugar-les”.




Entre les possibilitats, apunta l’opció de demanar a la policia catalana que confisqui les urnes i impedeixi l’obertura de col·legis electorals. Però també fa referència a una opció que defineix com a “nuclear”: la suspensió de l’autogovern de Catalunya i enviar la policia nacional al·legant que és necessari per garantir el compliment de la llei.




Amb tot, però, Financial Times assenyala que Rajoy “ha d’aconseguir un equilibri delicat” i demostrar que “no es tolerarà un desafiament a la llei” i que el govern espanyol “és prou fort com per lluitar”. El rotatiu avisa que la suspensió de l’autonomia  de Catalunya o l’enviament de policia podria provocar “una crisi constitucional” i “inflamar el sentiment independentista”.




Pel que fa al Govern català, el Financial Times pensa que els independentistes podrien impulsar una campanya de desobediència civil, “però no està clar si el gruix de partidaris independentistes estan disposats a arribar tan lluny”. Per això apunta que la diada de l’11 de setembre servirà per mesurar el poder de convocatòria del sobiranisme en aquest moment clau.









Enllaç notícia :

http://elmon.cat/noticia/226954/nancial-times-rajoy-inflamara-lindependentisme-suspen-lautonomia-catalunya