dijous, 7 de setembre del 2017

En directe: L’unionisme exhaureix les argúcies per a endarrerir la votació



PAÍS - PRINCIPAT







Seguiu en directe, minut-a-minut, el ple al parlament.
















Per: Redacció 

07.09.2017  08:55




Si ahir el Parlament de Catalunya aprovà la llei del referèndum, avui aprovarà la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república. Ja va ser admesa a tràmit ahir a la matinada per la mesa del parlament i avui, quan comenci el ple, Marta Rovira aixecarà el braç per demanar que s’apliqui l’article 81.3 i sigui inclosa en l’ordre del dia.










 20.31 – L’unionisme aplaudeix Coscubiela.






L'unionisme aplaudeix d'empeus Coscubiela por vilawebtv





20.12 – Coscubiela: ‘El president de la Generalitat no pot rebentar l’Estatut.’ Reitera que CSQP continua treballant per un referèndum pactat. ‘Qui creu realment en la República Catalana no la sotmetria a aquesta instrumentalització’, assegura. El portaveu de CSQP afirma que està disposat a trencar-se la cara pels independentistes, però en cap cas si això suposa vulnerar els drets de les minories. Es repeteixen els aplaudiments dels diputats de Ciutadans, PSC i PP. ‘Ni vostès es creuen el que estan fent’, diu Coscubiela.



20.03 – Pren la paraula el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, i diu que la
majoria independentista ja no té excuses per a trepitjar els dretsde l’oposició. ‘Tenen el mal gust de dir-nos, als qui no compartim el seu abús, que fem filibusterisme. Quan es trepitgen els drets d’algun grup es trepitgenels de tots els ciutadans. No s’adonen de la gravetat del que estan fent?’. Coscubiela assegura que no vol viure en un país on la majoria passa per sobre de la minoria. Els diputats del PP, PSC i Ciutadans l’aplaudeixen. Se senten crits de ‘democràcia.’ Els membres de Podem no aplaudeixen.



19.56 – Ferran Pedret (PSC) fa una observació sobre el reglament del parlament i demana de parlar delfaristol estant. ‘Anirem al TC sempre que es posin en perill els drets delsparlamentaris i dels ciutadans’, afirma.



19.54 – Rovira explica que un membre del seu grup ha repassat els temps de paraula del ple d’ahir, enquè Ciutadans, PP i PSC van ser els partits que van parlar més. ‘No tornin adir que no els deixem parlar.’












19.47 –  Pren la paraula la portaveu de JxSí, Marta Rovira.Assegura que s’han fet moltes hores de mesa i junta de portaveus i critica ques’hagi polititzat i es pressioni el CGE.A més, afirma que l’article 23 de la constitució espanyola empara el debatd’avui, perquè reconeix que els càrrecs electes tenen el dret de debatre ‘sobreallò per què vam ser escollits.’ Rovira denuncia les traves de l’oposició: ‘Hemviscut hores d’un filibusterisme brutal. Volem recordar que fa temps vam voleraprovar aquesta llei de manera consensuada.’



19.41 –  El portaveu del PP, Alejandro Fernández, demana de convocar la mesa i la junta de portaveus pera una reconsideració. ‘Ens quedarem aquí debatent fins que es congelil’infern’, diu.



19.38 – Carlos Carrizosa (Ciutadans) pren la paraula per una qüestió d’ordre. Llegeix un acord de pledel CGE i es queixa que la llei de transitorietat no passi per les mans delslletrats del consell. ‘No hi volen anar perquè fan tard per a l’1-O. Tiren peldret amb una llei que atropella els drets dels catalans.’ Demana a Forcadell:‘Hem abolit les lleis catalanes abans de l’entrada en vigor de la llei suprema?Haig d’obeir la persona que desobeeix les lleis?’



19.30 – Es reprèn la sessió al parlament.



19.19 – Romeva a Catalunya Ràdio: ‘Ningú ha posat cap alternativa sobre la taula més enllà dels insults i les amenaces’



19.17 – Andrea Levy envia un escrit a Carme Forcadell on exigeix que se li retornin les banderes espanyoles que va retirar Àngels Martínez.












19.15 – Antoni Puigverd recorda al director d’El País a Catalunya que han perdut la centralitat. Més informació ací.












19.13 – Llegeix tota la informació sobre els batlles que s’han compromès amb el referèndum.



19.10 – Arnaldo Otegi: ‘Es fa costat al poble de Catalunya o es dóna suport a un govern que utilitza la força.’



19.07 – En una entrevista a TV3, Inés Arrimadas acusa la president del parlament de ser una delegada del govern de Puigdemont. Assegura que el ple del parlament és un precedent molt perillós perquè s’ha infringit l’estatut, els dictaments del CGE i els advertiments dels lletrats de la cambra. La líder de Ciutadans considera que tot plegat és un espectacle que no va enlloc, ja que les lleis de desconnexió acabaran suspeses pel TC.



19.05 – Ciutadans demana a Montoro que digui si la Generalitat destina diners de l’estat espanyol al referèndum.



18.59 – Els partits independentistes convoquen una concentració davant de l’ajuntament perquè el batlle, David Bote (PSC), es comprometi amb l’1-O.



















18.50 – Jaume Collboni assegura que l’Ajuntament de Barcelona no incomplirà la llei. El PP ha exigit al PSC que trenqui el pacte de govern si Colau col·labora amb el referèndum.



18.50 – Segons l’AMI, més de 400 batlles ja donen suport al referèndum.



18.42 – La presidenta del parlament s’agafa les reconsideracions a broma: ‘Anem, anem, que aquesta ja és la última.’



18.40 – Forcadell suspèn de nou la sessió del parlament abans que tots els diputats arribin els seus escons. La mesa i la junta de portaveus es reuneixen per a debatre la reconsideració de Ciutadans.



18.33 – El DOGC publica l’estructura de la Sindicatura Electoral, els membres de la qual es van aprovar ahir al parlament. Jordi Matas serà el Síndic Electoral de Catalunya, Marta Alsina en serà la vice-presidenta i Marc Marsal el secretari.



18.20 – Compareix el president de Ciutadans, Albert Rivera, després de reunir-se amb Mariano Rajoy. Explica que farà costat al govern espanyol amb les mesures que emprengui contra l’1-O. ‘No farem politiqueig d’una cosa tan seriosa. Esperem una resposta proporcional i ferma’. Acaba la seva declaració dirigint-se ‘als catalans que ahir van sentir vergonya’ i assegura que l’estat espanyol no els deixarà sols.



18.15 – Creix cada vegada més el nombre d’ajuntaments que cedeixen espais municipals per l’1-O: #JoSigno: Batlles de tot Catalunya es comprometen a donar suport al referèndum



18.12 – La CUP de Barcelona retreu a Colau la seva actitud amb el referèndum.












18.04 – Després d’una nova maniobra per allargar el ple, recordem què és i d’on ve el mot filibusterisme. Ací ho explica Jordi Badia:  ‘D’on surt això de «filibuster»?



17.53 – L’hemicicle del parlament ara mateix després d’una nova argúcia de l’oposició per allargar el ple.












17.47 – JxSí i la CUP retiren la petició de convocar un ple extraordinari, ja que la reunió del parlament serà ordinària: tot el que no es faci avui de l’ordre del dia es passarà a demà.



17.37 – Bromes al parlament perquè el líder del PSC, Miquel Iceta, feia tard al seu escó. Se suspèn la sessió de nou perquè el PP ha demanat una reconsideració de la votació sobre la modificació de l’ordre del dia. Es tornen a reunir la mesa i la junta de portaveus.



17.36 – Els diputats i la mesa tornen a l’hemicicle.



17.30 – Arran anuncia que demà a les 19.30 farà l’acte nacional de la seva campanya pel referèndum. Serà a l’amfiteatre de Roquetes (Nou Barris, Barcelona). L’acte porta el títol de ‘L’organització és la clau de la victòria.’



17.25 – La mesa i la junta de portaveus continuen reunides.












17.15 – El TC ha rebut els recursos del govern espanyol contra la llei i la convocatòria del referèndum.  Està previst que el tribunal torni a reunir-se en ple aquesta tarda per a valorar-los.



17.10 – Ací podeu llegir la carta que Mariano Rajoy enviarà a tots els batlles catalans perquè no cedexin espais municipals per l’1-O.












16.47 – El govern espanyol amenaça per carta tots els batlles del Principat si col·laboren amb l’1-O



16.30 – El Tribunal Constitucional ha rebutjat la recusació dels dotze magistrats que va presentar ahir Forcadell. També ha admès a tràmit l’incident d’execució de la sentència contra Forcadell i els membres sobiranistes de la mesa del parlament. Aquesta decisió, però, no comporta la suspensió dels acords impugnats. A més, el tribunal demana a la Fiscalia que obri una investigació per determinar si han incorregut en algun delicte penal i els dóna tres dies per poder presentar al·legacions



16.00 – Colau, disposada a respondre la carta de Puigdemont en 48 hores



15.17 – La batllessa Ada Colau diu que trasllada la petició del govern perquè cedeixi espais electorals al secretari de l’ajuntament












15.11 – Lluís Llach: ‘Ho fan tan malament que han convertit la independència en sinònim de llibertat i democràcia’ I Per Cardús entrevista Lluís Llach als passadissos de parlament abans  que s’aprovi la llei fundacional de la república











15.00 – I ara què passarà quan el Tribunal Constitucional emeti un veredicte? L’aprovació de la llei del referèndum blinda el procés i obliga l’estat a fer servir la força si vol aturar la votació



14.42 – Rajoy ignora la nova legalitat catalana i amenaça els batlles i funcionaris perquè no facilitin l’1-O










14.39 – Mariano Rajoy: ‘Els hi demano que ens recolzin i que ens acompanyin en la resposta’. El president del govern espanyol acaba la conferència de premsa sense admetre preguntes dels periodistes.



14.37 – Mariano Rajoy: ‘La democràcia respondrà. No en tinguin cap dubte. Ho farà amb aplom i dignitat’



14.29 – Mariano Rajoy: ‘Aquesta consulta no es farà en cap cas’.



14.25 – Mariano Rajoy: ‘La constitució es pot modificar, però només a través dels seus mecanismes. Mai a través de la desobediència antidemocràtica’.



14.22 – Mariano Rajoy: ‘El referèndum il·legal acabaria amb el règim
d’autogovern de Catalunya’. I afegeix: ‘L’actuació dels responsables de la Generalitat és antidemocràtica’



14.19 – Mariano Rajoy compareix després del consell de ministres. Anuncia que interposa recursos contra la llei del referèndum i que el TC advereitxi el govern, els alts càrrecs i els batlles.



14.14 – Forcadell suspèn la sessió i convoca la mesa i la junta de portaveus. El portaveu de Ciutadans demana la paraula per criticar la labor de la presidenta del parlament. També ho fa Eva Granados, portaveu del PSC: ‘Ja sé que ens tornarà a passar per sobre, però faci cas dels serveis jurídics i escolti els partits de l’oposició.’



14.10 – Anna Gabriel recorda que la CUP i JxSí són qui assumeixen les responsabilitats de fer el debat sobre la llei, ‘encara que algunes forces polítiques vulguin tensar la mesa.’ La portaveu assegura que no volen banalitzar ni normalitzar la repressió de l’estat espanyol. ‘Estem més compromesos que mai amb el referèndum. No anem de la llei a la llei. Anem de la legalitat sotmesa a la legitimitat volguda’, afegeix.



14.05 – JxSí i la CUP demanen l’alteració de l’ordre del dia per incloure el debat i votació de la llei de transitorietat jurídica. ‘Aquesta llei permet saber que els partidaris del sí i el no sàpiguen quin efecte tindrà el seu vot. És una llei que només s’aplicarà si el sí guanya el referèndum’, explica Marta Rovira. Sobre les traves de l’oposició, la portaveu demana una segona votació per evitar que es recorri a la CGE i passar així directament a les esmenes, debat i votació.



14.00 – Turull critica que el govern espanyol passi de la ‘pluja de milions a la pluja de querelles.’



13.55 – El ple del TC acaba la seva sessió del matí sense cap resolució.



13.50 – El ple del parlament debat ara mateix les conclusions de la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya. Cal recordar que el PSC, PP i Ciutadans se’n van retirar durant el procediment.



12.55 – El president del Parlament Europeu i membre del Partit Popular Europeu, Antonio Tajani, diu que Catalunya quedaria fora de la UE en cas d’independència. ‘Tota acció en contra de la Constitució d’un Estat membre és una acció en contra del marc legal de la Unió Europea’.



12.47 – El TC desestima la recusació presentada per Carme Forcadell a tots els membres de l’òrgan judicial.



12.37 – Finalitza la reunió entre Junts pel Sí i la CUP. S’havien plantejat dubtes sobre la conveniència d’aprovar avui la llei de transitorietat jurídica.


En aquesta reunió, per part de Junts pel Sí, hi havia Oriol Junqueras, Lluís Corominas i Marta Rovira, i per part de la CUP, Quim Arrufat, Anna Gabriel i Benet Salellas. Finalment s’han posat d’acord en aprovar la llei durant el dia d’avui.










12.10 – Junts pel Sí i la CUP es reuneixen per a discutir quina és la millor manera d’aprovar la llei de transitorietat.



11.40 – La CUP lliura una reproducció de la butlleta del referèndum a la delegació del govern espanyol a Catalunya












11.37 – Recull fotogràfic: Els rostres dels protagonistes del ple històric al parlament ho diuen tot -Vegeu les millors fotografies de la jornada d’ahir fetes per Albert Salamé.








11.28 – El parlament aprova la llei de l’Agència Catalana de protecció Social, una de les tres lleis de desconnexió.



11.24 – Arrimadas es queda sola en l’anunci de la moció de censura a Puigdemont










11.20 – El Consell d’Estat espanyol comença la deliberació sobre els recursos que el govern espanyol presentarà contra el referèndum. Algunes fonts han explicat a Europa Press que Mariano Rajoy va demanar que els informes estiguessin preparats a les 12.30.



11.14 – La batllessa de Badalona, Dolors Sabater, confirma que els col·legis electorals estan a la disposició del govern.



















10.55 – La revista d’Andrea Levy, l’amenaça permanent, tres hores de son i la mà de Marta Rovira I Crònica de Pere Cardús



10.50 – Mariano Rajoy convoca un consell de ministres a les 13.00



10.05 – S’iComença el ple al parlament. En aquest moment debaten la proposició de llei de l’Agència Catalana de Protecció Social.



10.00 – Guanyarem, també, perquè ells han renunciat a fer política I L’editorial de Vicent Partal l’endemà de la llei del referèndum












El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha cridat aquest dijous els catalans a acudir a les urnes l’1-O i votar per decidir el seu futur: ‘La seva decisió ens vincularà’. Ho ha dit en un acte acompanyat dels membres del Govern després de signar, juntament amb la resta de membres de l’Executiu, el decret de convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre i el de mesures complementàries, després d’aprovar el Parlament aquest mateix dimecres la llei que ho empara.





 





 La nostra Muriel, la nació més antiga d’Europa, el crit de ‘Coscu!’ i ‘Ens veurem l’1 d’octubre I Una crònica de Pere Cardús després de l’aprovació de la llei del referèndum














Enllaç notícia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/en-directe-el-parlament-aprovara-avui-la-llei-fundacional-de-la-republica-catalana/