dimarts, 12 de setembre del 2017

El carrer blinda el referèndum



PAÍS - PRINCIPAT







Amb l'esperit de ser la definitiva, la manifestació de la Diada d'enguany ha estat marcada pel referèndum del primer d'octubre.
















Per: Redacció 

11.09.2017  20:05






‘Votarem’. Ha estat la paraula més repetida i corejada pels centenars de milers de persones –un milió, segons la guàrdia urbana de Barcelona– que han inundat el centre de Barcelona i que han format una creu multitudinària. Abans de començar l’acte festiu, s’ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost passat. Ha estat un dels moments més emotius de la tarda. Seguidament, l’Orfeó Català ha interpretat el cant de ‘Els segadors’.











A les 17.14, quatre lones han partit des dels extrems de la creu humana que conformava la manifestació de la Diada del Sí, i han començat a desplaçar-se per sobre de la gent. Una de les quatre lones duia el símbol d’una urna i la inscripció ‘Referèndum és democràcia’; una altra, un colom i la inscripció ‘Pau i llibertat’; i
les altres dues, la paraula ‘Sí’. Totes quatre han recorregut els quaranta-vuit trams fins que han confluir a la cruïlla passeig de Gràcia – Aragó.










En el torn dels parlaments, el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha fet una crida a desafiar els tribunals espanyols i a votar el primer d’octubre. Ha animat als catalans a declarar-se ‘insubmisos als qui només volen preservar la llibertat de la seva pàtria’.










També recordat que Catalunya ja no es regeix per la legalitat espanyola i ha assegurat i ha enviat un missatge a les institucions de l’estat espanyol: ‘A tots aquells que busquen desesperadament les urnes i les butlletes de votació, us hem de dir que a l’Assemblea sabem on són. I ho sabem del cert. Aneu l’1 d’octubre a qualsevol col·legi electoral i trobareu un país que vol ser lliure.’



Una cruïlla històrica


El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també s’ha adreçat a la multitud per dir que el país es troba en una cruïlla històrica. Creu que els catalans han de triar l’1 d’octubre entre democràcia i repressió: ‘O liquidar el règim del 78 o ser una autonomia intervinguda per les clavegueres de l’estat.’ També ha alertat l’estat espanyol que ningú no pot negar el dret universal a votar. ‘No hem tingut mai por. Per això l’1 d’octubre votarem’, ha dit.






Discurs de Jordi Cuixart por vilawebtv





‘Hola, Europa’


La manifestació de la Diada ha acabat donant la benvinguda a la campanya pel sí al referèndum del primer d’octubre. Unes pancartes gegants verticals s’han desplegat a la plaça de Catalunya. S’hi podia llegir: ‘Hola, nou país’, ‘Hola, Europa’ i ‘Hola, República’. A més, els presentadors de l’acte, els actors Quim Masferrer i Marta Marco, han fet una crida a participar en el primer acte unitari, que serà el tret de sortida de la campanya. Es farà dijous a la plaça Tàrraco Arena de Tarragona.



Podeu veure tot seguit un resum de la Diada en vídeo:






Resum 11-S 2017 por vilawebtv








Enllaç notícia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/el-carrer-blinda-el-referendum/