PROCÉS
La llei de transitorietat preveu mantenir el sou i lloc de treball dels funcionaris de l’Estat a Catalunya que es vulguin integrar al nou cos funcionarial.
per
Gemma Aguilera (Parlament)
28/08/2017
JxSí i la CUP han presentat 'la proposició de llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República', que té per objectiu donar cobertura legal al procés de transició entre la declaració d'independència si guanya el 'sí' al referèndum i el naixement de la futura República, que arribarà després d'unes eleccions constituents, un referèndum de la Constitució catalana i, finalment, les primeres eleccions del nou Estat independent. I un dels punts rellevants que tracta de la llei són els funcionaris. Què passarà amb un funcionari que ara treballa per a l'Estat espanyol? Res, perquè si ho vol, passarà a ser un treballador de la República, conservant el seu sou i el seu lloc de treball intacte.
Així ho preveu l'article 17, que estableix que el personal de l’Estat espanyol que presti els seus serveis en l’Administració General de Catalunya, l’Administració Local de Catalunya, les universitats catalanes o l’Administració de Justícia a Catalunya "s’integra a l’administració pública de Catalunya que correspongui en funció de la seva administració de procedència, en les mateixes condicions retributives i d’ocupació, llevat que renunciï a la integració en els termes que estableixi el decret llei que desenvolupi aquesta llei i sens perjudici de les adaptacions que resultin necessàries per raó de les funcions a desenvolupar".
La normativa també preveu que el personal de l’Administració de l’Estat espanyol, inclosa la seva administració institucional, que presti els seus serveis en el territori de Catalunya "pot optar a integrar-se a l’Administració de la
Generalitat de Catalunya, amb la mateixa vinculació i nivell de destinació i en les mateixes condicions retributives i d’ocupació, sens perjudici de les adaptacions que resultin necessàries per raó de les funcions a desenvolupar". I pel que fa als treballadors públics que ara ja depenen del Govern català, també es manté "la mateixa vinculació i condicions retributives i d’ocupació, sens perjudici de les adaptacions que resultin necessàries per raó de les funcions a desenvolupar".
De fet, també es preveu la possibilitat que els catalans que siguin personal de l’Estat espanyol i ara es trobin desplaçats fora de Catalunya puguin sol·licitar la integració al cos de funcionaris de la República. A més, la normativa posa com a requisit la possessió de la nacionalitat catalana en aquells llocs de treball que “impliquin l’exercici de poder públic i la salvaguarda d’interessos generals”.
Fitxatges d’urgència si falten funcionaris
Ara bé, també està previst que alguns funcionaris de l’Estat renunciïn a ser treballadors de la República, i que per tant, quedin places per cobrir en el moment de la transició. En aquest sentit, la llei de transitorietat també té previst un procediment d’urgència per substituir aquests funcionaris i no deixar cap servei públic sense una bona cobertura. És per això que l’Administració General de Catalunya pot incorporar en places especials el “personal funcionarial que sigui imprescindible per garantir el funcionament normal de serveis públics, a partir d’un procediment d’urgència, excepcional i transitori, que ha de respectar els principis d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i lliure concurrència”.
Amb aquest procediment d'urgència, es pretén que no es pugui produir cap fallida dels serveis públics, especialment en l'àmbit de la justícia, que és on l'Estat hi té el gruix de funcionaris. Però també per tenir un pla B en àmbits en què fossin els mateixos funcionaris de la Generalitat els que es neguessin a mantenir el seu lloc de treball.
Enllaç notícia :
http://elmon.cat/noticia/223624/de-funcionaris-de-lestat-a-treballadors-de-la-republica
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada