dimecres, 19 de juliol del 2017

El Tribunal de Comptes obre una investigació perquè Mas, Ortega i Rigau paguin el cost del 9-N



PAÍS - PRINCIPAT







La decisió arriba poques setmanes després que la fiscalia demanés una investigació per escatir les responsabilitats en la despesa de prop de cinc milions d'euros del 9-N.
















Per: Redacció 

19.07.2017  14:32





El Tribunal de Comptes espanyol ha decidit obrir una investigació sobre la possibilitat que es produís malversació de cinc milions cent vint-i-vuit mil euros durant el procés participatiu del 9-N. Així doncs, s’obre d’aquesta manera la possibilitat que es demani a Artur Mas, Joana Ortega i Irena Rigau de pagar de la seva butxaca aquesta quantitat. Durant els propers cinc dies els acusat poden presentar un recurs a la decisió del tribunal.



La investigació de la possible malversació arriba poques setmanes després que la fiscalia presentés un informe al Tribunal de Comptes espanyol demanant-ho.



Segons la fiscalia l’objectiu de la investigació contra l’ex-president de la Generalitat Artur Mas i els ex-consellers
Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau hauria de determinar ‘la seva responsabilitat en la despesa de més de cinc milions d’euros en la consulta del 9-N‘.



Les entitats Societat Civil Catalana i Abogados Catalanes por la Constitución també van defensar la necessitat d’aquesta investigació: ‘L’arxivament de la causa penal seguida contra ells pel delicte de malversació de cabals públics no els eximeix de què hagin de respondre per la seva responsabilitat comptable i pressupostària’, van arguir. Segons que van dir, en el marc del 9-N es va fer ús ‘de fons públics per dur a terme un procés de participació ciutadana que no disposava de cobertura constitucional, legal i pressupostària’.



Malversació comptable, no penal
La jurisdicció comptable contempla un concepte propi de malversació denominat malversació comptable que és independent del que es fa servir a l’àmbit penal. A més, segons la Fiscalia la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que el Tribunal de Comptes és l’òrgan encarregat d’exigir aquesta responsabilitat comptable a través dels procediments de reintegrament i de judici de comptes.



Segons l’informe de la Fiscalia del Tribunal de Comptes, els fets denunciats per les entitats poden ser constitutius de responsabilitat comptable perquè es pot constatar l’existència de nombrosos pagaments amb càrrec als fons públics amb la finalitat dur a terme la consulta del 9 de novembre del 2014, una finalitat ‘radicalment aliena a la funció pública’ i per tant ‘sense justificació’.







Enllaç noticia :