divendres, 19 de maig del 2017

Punxada del PP en l'acte contra la presència de Puigdemont a Madrid / Soraya convida ara Puigdemont a debatre el referèndum al Congrés



PROCÉS







Estefania Molina
Foto: Estefania Molina
Madrid. Divendres, 19 de maig de 2017



















Ni mitja hora ha durat l'acte unionista de rebuig a la conferència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, impartirà aquest dilluns en una sala de l'Ajuntament de Madrid per explicar el dret a decidir i el referèndum. El Partit Popular, acompanyat de Ciudadanos, sols ha aconseguit aplegar una cinquantena de persones en una colossal sala de l'edifici. L'absència del PSOE i l'escàs aforament han generat la desunió dels "constitucionalistes", després de les fortes crítiques que s'havien abocat al llarg de la setmana contra l'alcaldessa d'Ahora Madrid, Manuela Carmena.



La trobada, batejada amb el hashtag #NoEnCibeles, ha estat introduïda per José Luis Martínez Almeida, portaveu del PP a l'Ajuntament. "No a casa nostra, a casa de tots els madrilenys.



L'alcaldessa ens diu amb el seu bonisme que és una qüestió de llibertat d’expressió, de conflicte entre Catalunya i Espanya. Si fos llibertat d'expressió, ho haurien fet al Senat, com se'ls oferia", s'ha
queixat. Però la qüestió és que el PP i el PSOE van rebutjar de cedir una sala a Puigdemont a la Cambra Alta, i el volien emplaçar a la Comissió General de Comunitats Autònomes, cosa que el president tampoc volia.












Arribats a aquest punt, Almeida ha insistit que oferir el Consistori és donar cobertura institucional i fer costat al sobiranisme, que "no té legitimitat", i ha instat l'alcaldessa a condemnar el rebuig presumpte que haurien patit els ciutadans catalans que van penjar banderes espanyoles la setmana anterior a Barcelona.



Més satíric s'ha presentat el dramaturg Albert Boadella, que ha lamentat una presumpta entesa entre Carmena i l'independentisme, tot i que la primera en cap moment va dir que participaria de l'acte i finalment hi ha cancel·lat l'assistència, després de l'allau de crítiques. "Al principi jo m'ho prenia amb humor i així ho reflectia a les meves obres de teatre. Però això és una connivència amb aquells que s'estan cagant en la Constitució, així de clar. Arriben aquí a explicar-nos amb tot luxe de detalls com ho faran, tot i que si haguessin estat aïllats, no haguessin tingut aquestes facilitats", ha explicat.



Davant d'aquesta situació, Boadella ha recordat que no hi havia cap membre dels socialistes, amb qui Carmena té un pacte d'investidura a la ciutat, cosa que els situava a prop del xoc intern al municipi. "No entenc per què l'esquerra està obsessionada a trencar Espanya", ha afirmat sobre la defensa del dret a decidir dels podemites.











I el PP català, que només l'acompanyava Cs, arribava amb una comitiva formada per la membre de la Mesa del Congrés, Alicia Sánchez-Camacho i Andrea Levy, vicesecretària de la formació a Madrid i membre del Parlament. Levy ha afirmat que hi havia una "majoria" representada a la sala, que era aquella que estava per la convivència. Per això ha carregat contra Carmena per obrir la porta a aquells que volen "dividir, separar" i que fa molts anys deien allò de "Madrid i Espanya ens roba", situant fins i tot Podemos i els independentistes en un sac comú. "L'únic que provoca el nacionalisme són derrotes, enemics, víctimes; és el mateix discurs populista de Podemos, per això venen aquí, a la casa de tothom", ha indicat.



La cloenda de la trobada ha arribat de la mà del grup de visitants, que ha signat la bandera espanyola amb dedicatòries, en algunes de les quals es podia llegir: "El nacionalisme és un accident sexual", "Viva España", o "Por la unidad". Cadascú interpreta la llibertat d'expressió a la seva manera.








Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/acte-unionisme-puigdemont_159291_102.html 




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Soraya convida ara Puigdemont a debatre el referèndum al Congrés








PROCÉS







Estefania Molina
Madrid. Divendres, 19 de maig de 2017








 



La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha convidat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a dialogar sobre el referèndum davant el Congrés dels Diputats. La cambra baixa ja va rebutjar al seu dia la consulta no vinculant plantejada pel Parlament que després va derivar en el procés participatiu del 9-N. Amb la resolució aprovada pel Consell de Ministres, però, l'executiu central no busca ara un pacte pel dret a decidir, perquè la majoria a la cambra és unionista, sinó que contraprograma i és la resposta a l'acte de Puigdemont el dilluns a Madrid.



"Volem oferir els camins democràticament previstos per als debats que afecten el conjunt del poble espanyol. Al nostre ordenament qualsevol proposta por ser debatuda, tot i que el referèndum no es pot pactar" ha dit la vicepresidenta espanyola, qui ha comparegut aquest divendres en roda de premsa a la Moncloa. Aquesta ha deixat al vot de la cambra la possibilitat que es voti sobre el projecte independentista, però no ha aclarit si havia consultat l'oferta al PSOE, PSC i Ciudadanos, les altres forces constitucionalistes. "Estem en interlocució amb ells sempre", ha exposat.



El fet és que Rajoy compta amb el suport de tot el gabinet ministerial, segons fonts del seu entorn de màxima confiança. L'oferta es podria concretar els mesos de maig-juny, segons expliquen i el format seria a decisió dels participants. Allò que volen deixar clar des del seu entorn és que la proposta seria per a una reforma de la Constitució, ja que "ni el govern, ni cap institució de l'Estat pot negociar el referèndum perquè seria una il·legalitat", diuen, recordant que presumptament el gallec li hauria oferit ja aquesta possibilitat al president Artur Mas, per al pacte fiscal.



Així les coses, Santamaría ha embolcallat amb l'aval dels socialistes per a una altra qüestió, com va ser la recollida de firmes contra la tombada de l'Estatut. "Ja sap vostè que vaig dir que ens hauríem d'haver posat d'acord abans entre PP i PSOE per a la discussió dels Estatuts d'autonomia", ha repost, preguntada si havia estat un error l'acció del govern de l'expresident espanyol José María Aznar. Precisament, la número dos de Mariano Rajoy es va guanyar les crítiques d'Aznar –i la marxa d'aquest com a president d'honor del PP– després de fer aquest posicionament.



El gir de la Moncloa arriba el mateix dia en què el PP celebrava un acte a l'Ajuntament de Madrid per protestar contra la conferència de Puigdemont aquest dilluns, on anunciarà una darrera oferta de diàleg, però cap ministre hi serà. La diputada del Parlament, Andrea Levy, ha carregat durament contra obrir "la casa de tots els madrilenys" als sobiranistes, cosa que ara l'executiu central farà, però a la de tots els espanyols. Per altra banda, suposa una insistència situar a les Corts Generals la demanda del referèndum, després que populars i socialistes pactessin col·locar a la Comissió General de Comunitats, i no la sala que volia la Generalitat al Senat.



En la jugada també s'aprecia un nou matís quant als interlocutors. Santamaría va anunciar fa mesos, en el marc de l'Operació Diàleg, que en endavant només dialogaria amb la "societat catalana" perquè el govern català no estaria oferint marge més enllà del dret a decidir. És més, les reunions secretes entre Rajoy i Puigdemont no es tornarien a produir si era per "sortir a bufetades", segons fonts de la Moncloa. Tanmateix, aquesta vegada inclús l'oferta s'estén a què el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, assisteixin també al Congrés, si ho volen.



Davant d'aquest escenari, l'executiu central espera que el president de la Generalitat es pronunciï, tot i que Rajoy serà a Sitges la setmana vinent i no se sap si intentarà algun contacte amb Puigdemont sobre una proposta que no és nova: els diputats del Parlament, Jordi Turull (PDeCAT) Marta Rovira (ERC), i Joan Herrera (ICV) ja van ser al Congrés en el passat. També ho va fer el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, l'any 2005 –quan va estrellar-se presentant el seu pla– perquè segons Santamaría aquesta "és l'única institució que li garanteix a cada ciutadà la part alíquota de la sobirania de tots els espanyols", ha dit.







Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/santamaria-congres-puigdemont-referendum_159321_102.html