dimarts, 23 de maig del 2017

La conferència de Puigdemont aconsegueix el seu objectiu: ser el focus de la premsa europea



POLÍTICA






Última actualització Dimarts, 23 de maig de 2017 13:40 h






Diversos diaris es fan ressò de la crida al diàleg del president català, de la manifestació de la Falange i de la reiterada negativa de Rajoy





 



Guifré Jordan @enGuifre– La intensitat informativa al voltant del procés català d’ahir ha fet saltar el xoc entre la Generalitat i l’Estat a l’arena mediàtica internacional. La conferència de Puigdemont, la manifestació de la Falange, les filtracions d’El País, i les declaracions de Rajoy lamentant els plans del govern català abans que comencés l’acte a Madrid han merescut l’atenció de diversos diaris d’arreu d’Europa. Les versions del moment polític actual són, en general, més neutres de les tradicionals informacions esbiaixades cap als postulats ‘oficials’ de Madrid que solien recollir els corresponsals residents a la capital de l’Estat. A més, diaris com Les Échos fan una crida directa a que Rajoy enceti d’una vegada per totes el diàleg.  
 
 
 



 Les Échos (França) – “Catalunya: independència, llei i democràcia”: el rotatiu francès publica un article d’opinió signat per Jacques Hubert-Rodier, que mostra escepticisme davant la llei de transitorietat –si té el contingut que publica El País–. Alhora, però, diu que l’única solució és la política, el diàleg i el compromís i que és el govern de Madrid qui “ha de fer el primer pas cap a un diàleg polític, ja que és la instància amb més poder”.



Le Figaro (França)“Rajoy acusa Catalunya de xantatge”: el diari francès recull les contundents
declaracions de Rajoy contra el procés i també recull les filtracions d’El País. No obstant, posa un punt de dubte en la informació del diari de PRISA perquè diu que “publica només uns pocs fragments” de la llei de transitorietat que suposadament té entre mans.




Euronews (Internacional)“Catalunya: Referèndum d’independència immediat. Rajoy: És un xantatge”: la cadena de notícies europees s’ha fet ressò de tota la jornada d’ahir en les diverses edicions, com la italiana o la francesa. En la primera edició, es recullen les declaracions de Puigdemont a la conferència d’ahir per davant de la reacció de Rajoy, i les filtracions d’El País no apareixen. En la segona, s’inclou un vídeo on apareix la manifestació de la Falange i declaracions del president català, seguides de paraules de Rajoy i d’un context sobre el procés, en el qual es diu que “el 48% de catalans no volen marxar d’Espanya”. La versió anglesa parla d’un “punt mort” en el debat independentista. Euronews també s’ha fet ressò de l’acte en rus i en portuguès.


De Morgen (Bèlgica) “Catalunya treballa en la separació de manera secreta”: el rotatiu flamenc aprofita una nota de Reuters per parlar de l’especulació d’El País. En aquest sentit, diu que “si el govern de Madrid no permet un referèndum, la regió autònoma farà efectiva la separació. Així, la proposta preveu que Catalunya es converteixi en una república independent”.



AD (Països Baixos)“Catalunya fa secretament una llei per la separació”: el segon diari més llegit dels Països Baixos explica que Catalunya celebrarà “el setembre o l’octubre” un referèndum tot i que Madrid “hi està aferrissadament en contra”. El text també recull una cita de Puigdemont a l’acte d’ahir: “No es tracta de liquidar o rebutjar Espanya, sinó d’exercir el dret a l’autodeterminació”.

Politico (Brussel·les)“El joc de repartir culpes sobre el referèndum d’independència puja de to a Espanya”: la influent revista d’àmbit de la Unió Europea diu que Rajoy i Puigdemont es van intercanviar retrets ahir i “van redoblar la retòrica sobre el referèndum”. També explica tota la successió d’esdeveniments d’ahir i deixa clar que la Generalitat ja ha desmentit la informació d’El País.



Anadolu Agency (Turquia)“Espanya: el líder català assegura que el referèndum se celebrarà”: l’agència de notícies de referència a Turquia fa una cobertura de la conferència de Puigdemont abans de mencionar Rajoy i El País. I les paraules que més es destaquen del president català són significatives: “Esperarem pel diàleg, fins a l’últim minut de la pròrroga, però si el govern d’Espanya no articula un projecte d’acord [...], celebrarem el referèndum”.



Pravda (Rússia) “Catalunya podria ser independent aquest any”: el rotatiu es limita a fer una contextualització general de la trajectòria del procés, però també intenta apuntar alguna de les conseqüències d’una independència. Per exemple, un augment del “sentiment separatista de regions” a Europa.



RTP (Portugal)– “Espanya: el retorn de Sánchez i l’amenaça d’una independència de Catalunya”: la ràdio i televisió pública portuguesa també analitza en directe a l’informatiu la situació a Catalunya amb un analista d’informació internacional. L’expert, Miguel Szymanski, alerta que l’Estat espanyol es podria “enfonsar” si Catalunya esdevé un estat.



La Repubblica (Itàlia)“El País: A Catalunya, preparada una llei secreta per la independència”: el diari italià posa el seu focus d’atenció en la llei de transició jurídica que El País ha filtrat però al final de l’article fa referència a la conferència de Puigdemont i també explica que la intenció de votar la llei seria immediata “si el govern de Madrid continua oposant-se a una votació de secessió”. El francès Le Monde també s'ha fet ressò de la jornada d'ahir, centrant-se en la informació d'El País







Enllaç noticia :