dilluns, 22 de maig del 2017

Els set factors que Puigdemont, Junqueras i Romeva porten a la maleta cap a Madrid



PAÍS - PRINCIPAT







Analitzem el contingut, el moment i els moviments entorn de l'última oferta de pacte per al referèndum al govern espanyol 


















Per: Pere Cardús 

22.05.2017  02:00






El president Carles Puigdemont, el vice-president Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva pronunciaran avui a les sis de la tarda la conferència ‘Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic’, a l’Auditori Caja de Música de Madrid. Hi exposaran la proposta per a pactar el referèndum sobre la independència de Catalunya amb el govern espanyol. El viatge d’avui a Madrid és considerat –i així ha estat difós pel mateix govern– com l’última oferta a l’estat abans de convocar el referèndum del mes de setembre. El govern espanyol, que fins ara no n’ha volgut ni sentir parlar, ha respost l’anunci de la conferència amb un lleuger canvi de to i una invitació a Puigdemont al congrés per a presentar la seva proposta.



No caure en el parany Ibarretxe
La invitació al congrés espanyol per a presentar la proposta de referèndum ha tingut una resposta ràpida de Puigdemont: ha dit que no aniria al congrés sense un acord previ amb el govern espanyol que permeti de fer un referèndum acordat. La condició amb què respon Puigdemont vol esquivar el parany que l’estat espanyol va parar al president Ibarretxe fa una dotzena d’anys. Acceptant la condició de sotmetre la seva proposta al vot del congrés, Ibarretxe va tornar a casa amb les vies tancades per a continuar cercant un nou estatus polític pel País Basc dins de l’estat espanyol.



Si el problema és la constitució…

La conferència d’avui és, segons el govern, l’última oferta abans de convocar el referèndum des de les institucions catalanes. El govern espanyol considera que la constitució impedeix de fer aquest referèndum compromès per Puigdemont en la qüestió de confiança a què es va sotmetre fa vuit mesos. Per tant, si aquest és l’únic impediment, la solució exigeix reformar la constitució per a permetre-ho. Amb tot, molts juristes i experts en dret constitucional afirmen que la constitució permet un referèndum d’aquesta mena i que tan sols és qüestió de voluntat política i d’activar els mecanismes establerts per a la cessió de competències.



És la democràcia, estú…
Més enllà del debat sobre la fórmula que possibilitaria de fer un referèndum acordat, Puigdemont, Junqueras i Romeva tenen l’objectiu d’explicar amb claredat que no es tracta d’un problema d’independència sí o no, sinó de democràcia. I per això s’ha marcat en el títol de la conferència aquesta voluntat d’un acord de fort contingut democràtic. L’enèsim viatge a Madrid per a explicar el clam pel referèndum i la plena disposició a un acord arriba aquesta vegada precedit de l’acte de divendres del Pacte Nacional pel Referèndum, que implicava el traspàs del testimoni de la societat civil al president de Catalunya.



Una oferta amb data límit
La conferència de Puigdemont ha inquietat alguns sectors independentistes, que consideren que ja cal tirar pel dret i no esperar més negatives de Madrid. Algunes veus han exigit que s’hi exposi un calendari clar i una data límit per a la resposta del govern espanyol. Que l’última oferta no serveixi al govern espanyol per a endarrerir la convocatòria del referèndum amb promeses i paraules buides. Si posar terminis és necessari quan falta tan poc temps per a la data assenyalada pel referèndum, exposar amb claredat les condicions sobre què s’està disposat a negociar és imprescindible.



Què és negociable
En alguna ocasió, el govern ha dit que si hi havia voluntat de negociar i de pactar un referèndum, es podria parlar de la pregunta, la data i les condicions per a l’acceptació del resultat. Si bé s’entén que la data –dins un límit– i la pregunta –que ha de tenir una opció que impliqui clarament la independència– entren dins la lògica d’una negociació i un pacte, negociar condicions perquè un resultat sigui reconegut és un risc innecessari i poc democràtic. No s’ha fet mai a cap referèndum –amb l’única excepció de Montenegro–, d’exigir una majoria qualificada superior al 50% més un dels vots per a donar per bo un resultat.



La sobirania, no
També s’espera que la conferència de Puigdemont serveixi per a remarcar que la sobirania del poble català no és l’objecte de cap negociació. Que el govern de Catalunya ofereix al govern d’Espanya d’establir els carrils d’una negociació que contribueixi a poder aplicar el resultat del referèndum –en un sentit o en un altre– de la manera que sigui més beneficiosa per a totes dues parts. El govern de Catalunya té clar que una separació amb l’oposició de l’estat serà més complicada i tindrà algun cost que seria prescindible en una situació de col·laboració. Però també és evident que el cost d’una secessió unilateral seria encara superior per a l’estat espanyol. I aquest és un aspecte que Puigdemont també voldrà deixar clar avui a Madrid.



Amb pocs amics
Puigdemont, Junqueras i Romeva, acompanyats per la portaveu Neus Munté, poden tornar de Madrid amb una negativa previsible. La impossibilitat de fer l’acte al senat, tal com s’havia demanat, i la campanya del PP i els actes de protesta convocats per organitzacions ultres, evidencien l’hostilitat amb què hi seran rebuts els màxims representants del govern català. Abans de la conferència es reuniran amb la batllessa de Madrid, Manuela Carmena. Alguns polítics de l’oposició han anunciat que sí, que assistirien a la conferència. El PSOE, estabornit per les primàries i la victòria de Pedro Sánchez, no preveu d’enviar-hi ningú. L’enèsima oferta de pacte pel referèndum té tots els números de quedar deserta. Probablement serà la fita que marcarà el punt de no-retorn del camí de l’autodeterminació.








Enllaç noticia :