dimecres, 10 de maig del 2017

El Tribunal Constitucional anul·la la Llei de Consultes i el Comissionat per la Transició Nacional



POLÍTICA







Segons la sentència de l'alt tribunal, Catalunya ha regulat una modalitat de referèndum que "no està prevista a la Constitució ni a la legislació estatal" 









per Redacció 10/05/2017 
 
 
 
 
 
 
 
 
Façana de la seu del Tribunal Constitucional | ACN
 
 
 
 




El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat per unanimitat la part substancial de la llei de consultes populars del 2010, concretament tota la part que fa referència al referèndum d'àmbit autonòmic. Segons la sentència de l'alt tribunal, Catalunya ha regulat una modalitat de referèndum que "no està prevista a la Constitució ni a la legislació estatal". I afegeix que només podria exercir-se la competència autonòmica en referèndums si el legislador estatal ho preveu a través d'una llei orgànica. D'altra banda, el TC també ha decidit aquest dimecres anul·lar per unanimitat el decret amb el qual la Generalitat va crear el Comissionat per a la Transició Nacional així com les competències que se li encomanaven com la coordinació i la implementació de les mesures necessàries per culminar el procés




El TC engega la segona marxa i decreta dues anul·lacions en un sol dia. Pel que fa a la primera part, la que fa referència a la Llei de Consultes, el TC ha considerat que és il·legal tota la part que es refereix al referèndum de caràcter autonòmic. Concretament, detalla que "Catalunya ha regulat una modalitat de referèndum que no està prevista en la Constitució ni en la legislatura estatal que regula les modalitats de referèndum" i afegeix que "la competència autonòmica per a la seva regulació només podria exercir-se en el suposat cas de que el legislador estatal, mitjançant la llei orgànica, hagués previst la figura del referèndum autonòmic".




Concretament ha anul·lat el Títol II (articles del 10 al 30), que porten per títol 'De les consultes populars per via de referèndum de l'àmbit de Catalunya'. Així mateix, l'alt tribunal també declara la
nul·litat del Títol I (dels articles 1 al 9) i els articles 43 i 45. Altres articles inconstitucionals són un incís i un apartat de l'article 44.2; l'article 48.1; l'apartat 4 de l'article 53 menys l'incís final referit a la consulta popular d'àmbit municipal; i un incís de l'article 55.




L'acord marc que ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) per al procés de compra de les urnes del referèndum estableix que és "per al subministrament d'urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana" i cita, entre diversa legislació, la llei 4/2010 de consultes populars per via de referèndum que avui ha anul·lat el TC. 




Pel que fa al Comissionat per a la Transició Nacional, el que es declara inconstitucional és el decret amb el que la Generalitat de Catalunya va crear aquest comissionat, amb què es volen dinamitar els plans i actuacions del Govern de Catalunya per a la preparació de les estructures d'estat i infraestructures estratègiques. "El Tribunal (...) ha declarat la seva inconstitucionalitat i nulitat, donades les competències que el mateix s'encomanaven relatives a les funcions inherents a l'impuls, la coordinació i la implementació de les mesures necessàries per a la culminació del procés de Transició Nacional".




De la mateixa manera, el TC ha declarat nuls els anomenats 'Pla executiu per a la preparació de les infraestructures de l'Estat' i 'Pla d'infraestructures estratègiques'. El tribunal considera que aquests plans tenen una afinitat amb la part declarada inconstitucional de la llei de mesures fiscals i financeres del 2015, que preveia l’impuls d'una Hisenda i Seguretat Social pròpies.











Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/199939/el-tc-anulla-la-llei-de-consultes-del-2010-i-el-comissionat-per-la-transicio-nacional