dimecres, 5 d’octubre del 2016

JxSí i la CUP acorden celebrar el referèndum com a molt tard el setembre del 2017



El text deixa clar que la votació es farà "independentment" de quina sigui la posició de l'Estat.





ARA Barcelona







Carles Puigdemont, durant la seva intervenció / PERE TORDERA






Junts pel Sí i la CUP han tancat un preacord per registrar una proposta de resolució conjunta sobre el referèndum durant el debat de política general que se celebra al Parlament entre avui i demà. Segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA, el text proposa celebrar la votació "com a molt tard" el setembre del 2017.



Així, la CUP ha relaxat la seva posició. En una roda de premsa, ahir van instar el Parlament a convocar el referèndum abans del juliol del 2017 i no a finals de setembre, com va anunciar Carles Puigdemont. “Tenim tota la legitimitat política i la força per fer-ho i és quan finalitzarien els 18 mesos”, va explicar el diputat cupaire Albert Botran. Tot i això, fonts de la CUP ja van precisar que no s’enrocarien en la data i prioritzarien arribar a una entesa amb Junts pel Sí perquè hi hagi només un text, encara que això suposi renunciar al referèndum al juliol. Des de Junts pel Sí avisaven ahir que no concretaran res més enllà del que va dir Puigdemont la setmana passada: que el referèndum se celebrarà durant la segona setmana de setembre de l’any que ve.



La proposta acordada inclou també crear una comissió abans d'acabar l'any per impulsar, controlar i executar el referèndum. També s'ha arribat a un pacte a l'hora de plasmar que el referèndum es farà sense el permís de l'Estat. En la seva proposta, la CUP ja va evitar incloure la paraula 'unilateral' i va apostar, com fa el Govern, per l'adjectiu 'vinculant'. Tot i això, un dels motius de discrepància era el punt en què la CUP anunciava que el referèndum "no queda subordinat" a l'autorització del govern espanyol. Finalment, s'hauria optat per deixar clar que el referèndum es posarà en marxa "independentment" de quina sigui la posició de l'Estat.



En aquest debat sobre el referèndum, JxSí necessita trobar l’equilibri per pactar l’altra proposta de resolució amb CSQP. I és que, a banda del text que negocia amb la CUP, la coalició independentista també intenta consensuar un text amb l’esquerra alternativa per aconseguir que s’ampliï la majoria a favor del dret a decidir. El més probable és que la CUP s’abstingui en aquest text, tal com van fer quan el Parlament va demanar al Congrés el traspàs de competències per fer la consulta i davant la declaració alternativa de CSQP a favor d’un referèndum acordat, el 9-N de l’any passat.