dimarts, 20 de setembre del 2016

L’abstenció de la CUP facilita l’exhibició de l’estàtua de Franco davant del Born



Jordi Palmer
Barcelona. Dimarts, 20 de setembre de 2016













La polèmica mostra "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà", prevista per al 14 d’octubre a la plaça Comercial, just davant del recinte del Born i que inclou l’exhibició de dues icones escultòriques del franquisme: la Victòria que Frederic Marès va esculpir pel "Cinc d'Oros", i el Franco eqüestre de Josep Viladomat, que va ser decapitat el 2013, tirarà endavant i ho farà, de forma sorprenent, gràcies a l’abstenció de la CUP.



A l’ordre del dia de la comissió de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, celebrada aquest dimarts, s’hi ha debatut una proposició del grup municipal de Convergència i Unió per la qual s’instava el govern municipal a reconsiderar “l'oportunitat d'exhibir escultures a la via pública relacionades amb la dictadura feixista que va imperar en aquest país durant més de 40 anys”, en al·lusió directe a l'estàtua de Franco de davant del Born.



La moció ha comptat amb el suport de CiU i ERC i el vot contrari de BComú i PSC, coincidint amb el fet que l’exposició és un dels punts de fricció entre els comuns i els partits independentistes, i també amb l’abstenció de C’s i PP. Amb tot, la sorpresa ha estat que hagi estat una altra formació independentista, la CUP, la que hagi decantat la balança en favor de mantenir l’exhibició i invalidar la moció. El resultat de la votació ha estat un empat: 15 vots a favor dels grups de CiU ERC; 15 en contra del govern, BComú i PSC; i 11 abstencions corresponents als vots de C’s, PP i la CUP, i per això no ha prosperat. Val a dir però que la petició de CiU, en cas de ser aprovada, no hauria aconseguit per si sola tombar l’exposició, però sí que hauria estat un altre toc d’atenció polític al govern bipartit de BComú i PSC sobre l’oportunitat d'organitzar-la.



Modificació de la línia del Born

Convergència i Unió ha defensat l'anul·lació de la mostra. El regidor Jaume Ciurana ha considerat que “l’exhibició d’escultures relacionades amb la dictadura feixista és un error fruit de l’arrogància intel·lectual del govern Colau”. El regidor ha iniciat la seva intervenció afirmant que li és “difícil abstreure’s de la condició de nét de represaliats per la dictadura com li pot passar a gran part de la ciutadania”, ha qualificat d’”error” l’exhibició d’aquestes escultures. També ha expressat la seva sorpresa per la “fredor asimètrica” amb què el govern tracta la qüestió, perquè les ferides encara són obertes, i ha recordat que aquestes escultures han suposat “un menyspreu constant a les víctimes”.



A parer del regidor una exposició sobre aquesta temàtica, molt sensible per a molta gent, “no ha de ser a major glòria ni de l’arquitecte, ni de l’art contemporani, ni del comissionat, ha de ser per recuperar la memòria històrica”. Ciurana ha acusat el govern que encapçala Ada Colau de crear un “caldo de cultiu”, modificant la línia museogràfica del Born com a centre cultural, amb declaracions de membres del govern afirmant que la seva memòria comença el 1939,  traient el conveni al Memorial 1714 que durant anys ha alimentat la flama del Fossar de les Moreres, o negant-se a reposar la placa malmesa a les 4 columnes de Puig i Cadafalch.



“Amb tot això què hem de pensar?”, ha dit Ciurana, que considera “un error tractar amb lògica expositiva d’art contemporani una exposició sobre la memòria”. Finalment ha insistit al govern que “reconsideri la seva posició, encara hi són a temps i hi ha altres lògiques expositives” i li ha reclamat també “que no donin lliçons de lluita antifranquista”.



Possible emplaçament, al costat de Colom

En l’exposició del posicionament de la CUP, la regidora Maria Rovira ha emplaçat el govern municipal a canviar d’ubicació la mostra, proposant com a possibles ubicacions, la part baixa de la Rambla “per després fer neteja i treure a la vegada l’estàtua del dictador i la del colonitzador”, en referència al monument a Colom, o bé al Museu Olímpic, “per escombrar alhora l’estàtua i el nom de Samaranch”.



Així les coses, les dues estàtues polèmiques s'instal·laran davant del Born Centre de Cultura i Memòria entre el proper 14 d'octubre i el gener del 2017, en un projecte amb un cost de 41.000 euros, que vol que les escultures de la Victòria i de Franco, rescatades dels magatzems municipals, siguin el fil conductor d’una exposició que vol impulsar una reflexió col·lectiva contra la impunitat de la Dictadura.






Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/bcn-hub/abstencio-cup-facilita-estatua-franco-born_111160_102.html