dijous, 8 de setembre del 2016

La Constitució catalana arriba a Madrid



PROCÉS CATALÀ




Constituïm, una entitat que aplega juristes, ha dedicat més de 2.600 hores a elaborar la futura carta magna catalana

En el marc de la Catalan Week, l'ANC va presentar el text a la capital espanyola

Comença la «World Catalan Week», que explicarà el procés català a set ciutats del món






| 08/09/2016 a les 19:23h







 
Presentació de la Constitució catalana a Madrid | @assemblea






La feina que fan les assemblees exteriors de l'ANC pren protagonisme aquesta setmana, amb la celebració de la Catalan Week. Amb aquestes jornades, l'Assemblea Nacional Catalana vol internacionalitzar el procés i animar la participació en la Diada. Per això, ha programat diferents actes a ciutats com Londres, París o Nova York. Aquest dimecres va ser el torn de Madrid, on es va presentar el projecte de Constitució catalana a càrrec de Constituïm.



L'entitat agrupa disset juristes que volen fer un text base de Constitució obert a canvis, propostes i millores. Li han dedicat més de 2.600 hores i hi han col·laborat més de 3.000 persones a través d'internet. El resultat és un projecte de Constitució que vol ajudar els parlamentaris a què no sentin vertigen per la feina a fer.



El català, l'única llengua oficial


Els mitjans que hi van assistir de seguida van interessar-se per un tema que aixeca polseguera: l'estatus del castellà a la Constitució catalana. El jurista Agustí Carles va admetre que aquest havia estat "un dels temes més debatuts" a Constituïm. La proposta de l'entitat reconeix el català com a única llengua oficial, tot i que l'aranès ho és també a la Vall d'Aran i el castellà té un règim jurídic especial.



Sobre el tracte especial del castellà, Carles va detallar que es tractaria de forma diferent a aquells nascuts abans i després de l'any 1977. Les persones que havien nascut a partir d'aquest any s'han escolaritzat en català i, per tant, tenen la capacitat d'entendre i expressar-se en aquest idioma.



En canvi, els nascuts amb anterioritat no van tenir l'oportunitat d'aprendre la llengua catalana a l'escola i, per tant, se'ls seguirà reconeixent el dret a ser atesos en castellà a totes les administracions. Tanmateix, l'estatus jurídic especial que se li vol donar al castellà permetrà els legisladors decidir al Parlament sobre la matèria.



Carles va defensar la necessitat d'instaurar el català com a única llengua oficial perquè "si el català és el teu idioma, les cancelleries enviaran les cartes en català i les grans empreses etiquetaran en català". En canvi, el jurista creu que si hi hagués un règim de cooficialitat "empreses com Ikea acabarien etiquetant tot en castellà".



Un règim presidencialista i amb llistes obertes

L'advocat Jordi Domingo va reconèixer que, tot i ser inicialment partidari del sistema parlamentari, els seus companys el van acabar convencent per implantar un de presidencialista per a la Constitució catalana. Domingo va detallar que el president de la República s'escolliria en unes eleccions diferents de les legislatives, per circumscripció única i, per tant, el president seria el més votat, sense necessitat d'arribar a cap pacte.



Aquest sistema provocaria un canvi substancial respecte a l'actual, ja que tant en els comicis catalans, com a les eleccions espanyoles i municipals, els representants s'elegeixen per majories. El presidencialisme acabaria definint un sistema bipartidista que acabaria perjudicant formacions més minoritàries. D'altra banda, Domingo va explicar que, per llei, les llistes a tots els comicis serien obertes.

 









Enllaç noticia :