dimarts, 13 de setembre del 2016

El Govern es compromet a culminar el procés l'estiu del 2017 amb l'instrument que aporti "més garanties"



La Vicepresidenta del Govern subratlla la importància del reconeixement internacional i admet que l'executiu estudia diferents vies per validar la desconnexió.





GERARD PRUNA Barcelona






 El vicepresident, Oriol Junqueras i El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dimarts / ACN






La primera reunió del Consell Executiu després de la Diada ha estat marcada pel debat que ha desfermat la nova demostració de força de l'independentisme: el referèndum. Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, evités comprometre's ahir amb el referèndum de manera incondicional i avisés que només el convocarà si és “factible” tècnicament i si el resultat pot ser “vinculant”, aquest dimarts, la portaveu, Neus Munté, ha defensat que no hi ha hagut cap canvi de criteri" i que el Govern sempre ha tingut en compte el referèndum com una opció: "Ningú ha de tenir cap dubte sobre la culminació del procés", ha subratllat.



Tanmateix, tal com va avançar l'ARA, ha remarcat que l'executiu estudia diferents línies de treball per examinar quin instrument per culminar el full de ruta serveix millor l'objectiu perseguit i aporta " més garanties, més consens, és més clarificador i segur". "Es treballarà i es valorarà quin instrument dóna més garanties i es més factible", ha apuntat Munté, que ha remarcat que l'actual full de ruta ja inclou "pantalles democràtiques" per culminar el procés.



Els estàndards internacionals

La consellera ha subratllat que el Govern té molt en compte aspectes com ara els "estàndards internacionals" perquè si es vol que la comunitat internacional reconegui la validació de les majories que existeixen a Catalunya cal tenir presents "una sèrie d'elements" que aportin "garanties" a la votació.



Munté ha reiterat que l'estiu del 2017 les decisions sobre la culminació del procés "estaran tancades", i ha apuntat que en els propers dies i de cara a la qüestió de confiança el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, posarà sobre la taula alguns dels aspectes que s'estan analitzant, com ara la manera de facilitar el reconeixement internacional.



Dards a Rajoy
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha iniciat la seva tradicional roda de premsa dels dimarts criticant l'actitud del govern espanyol davant  la manifestació de diumenge – Mariano Rajoy va evitar ahir parlar-ne. "És el contrast entre la millor expressió del civisme i la pitjor expressió de la política de l'estruç", ha opinat la consellera.



Retret a Arrimadas
El Govern també ha respost a la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, que avui ha dit que el seu partit no acceptarà mai unes eleccions constituents. Munté ha respost a la cap de l'oposició que l'executiu català sí que acceptaria el resultat d'un referèndum que fos contrari a la independència, i ha atribuït les seves paraules a la "por" que els catalans decideixin.



La manifestació de la CUP
La portaveu del Govern també ha reaccionat a la polèmica oberta per la crema de banderes espanyoles, franceses i de la UE i dels retrats del rei en la manifestació anticapitalista de la Diada, i, tot i apuntar que en molts països això no és delicte, Munté ha reconegut que prefereix les manifestacions "cíviques i respectuoses" on no es cremen símbols perquè són "la millor forma d'ampliar les majores socials".


Comentari personal :

" El suport Internacional no es tindrà mentre el Govern Català no Proclami la Independència, per que seguirem sent un "problema intern amb Espanya"