dilluns, 5 de setembre del 2016

Discrepàncies entre Puigdemont i Mas pel referèndum unilateral



El PDC arrenca el curs amb debat intern sobre el mecanisme que ha de servir per culminar el procés.





ORIOL MARCH Barcelona






El president Puigdemont i l’expresident Mas en el congrés de fundació del Partit Demòcrata. / PERE VIRGILI






A poc a poc el referèndum unilateral d'independència (RUI) ha anat guanyant posicions en l'escenari polític català. El resultat de les eleccions plebiscitàries del 27-S, en les quals un 48% dels catalans van votar a favor de la independència, sumat a la victòria a Catalunya d'En Comú Podem als comicis estatals del 20-D, va fer que els partits sobiranistes comencessin a recalibrar el full de ruta cap a la plena sobirania. Els pròxims mesos seran decisius per saber com es culmina el camí cap a l'estat propi, i un dels actors que té més debat intern sobre la qüestió és el Partit Demòcrata Català (PDC). Els seus dos màxims dirigents, Carles Puigdemont i Artur Mas, mantenen "discrepàncies" sobre la possibilitat de celebrar un RUI durant el 2017, segons fonts governamentals i del partit consultades per l'ARA.



"Puigdemont està més convençut de la idea del referèndum", assegura un dirigent consultat. "El sedueix la música associada al RUI", insisteix una altra veu. En el cas del
seu predecessor, que ara ocupa la presidència del PDC, el posicionament és més aviat oposat. "En el fons, el debat sobre aquesta consulta unilateral és entre ells dos", assegura una font que coneix les visions oposades entre el màxim dirigent de la Generalitat i l'expresident. Puigdemont, segons dirigents de Junts pel Sí que han parlat amb ell durant l'estiu, està "preparant" el PDC per convèncer-lo del RUI.



¿Per quin motiu Mas és especialment refractari a aquest mecanisme? "El que no podem fer és un altre 9-N i córrer el risc que surti pitjor", assegura un dirigent consultat. La jornada de participació del 2014 és una de les fites més importants de la carrera política de l'expresident i la considera part principal del seu llegat al capdavant de la Generalitat. De fet, Mas està imputat per haver impulsat la consulta alternativa i podria ser inhabilitat en cas que així ho decidís el jutge.



Els detractors del RUI que hi ha dins del PDC -"que no són precisament pocs", aclareixen diverses fonts- assenyalen que hi ha problemes "gruixuts" per tirar-lo endavant. Citen, per exemple, la participació dels contraris a la independència, que segons ells podria ser testimonial. Això "deslegitimaria" el referèndum, com també ho faria la "manca de reconeixement internacional", sostenen les veus consultades. "Pot ser un cacau enorme", resumeix un dirigent consultat.



En tot cas, però, el mecanisme -previsiblement unilateral, tenint en compte la dificultat perquè a Espanya hi hagi un govern que permeti un referèndum- per validar la desconnexió encara no està decidit. Puigdemont traçarà els pròxims passos del procés en la qüestió de confiança del 28 de setembre, i Junts pel Sí i la CUP -en ple procés de reconstrucció de la sintonia, trencada en el període que va anar de la investidura fins a la negativa dels anticapitalistes a tramitar els pressupostos- tenen previst fer servir el debat de política general per detallar el full de ruta.



"D’una manera o altra, a mitjans de l'any vinent en farem alguna de grossa", assenyala un dirigent nacionalista consultat, que afegeix una variable als motius pels quals Puigdemont veu amb bons ulls la filosofia del RUI. "Celebrar unes eleccions constituents [tal com preveia el programa electoral amb el qual Junts pel Sí es va presentar als comicis del 27-S] té el risc que s'imposi un tripartit format per ERC, la CUP i l’espai dels 'comuns'", manté aquesta font. Els republicans, els anticapitalistes i Podem commemoraran junts aquest divendres el quarantè aniversari de la Diada del 1976 a Sant Boi de Llobregat, i això ha fet que creixin els recels cap a un hipotètic nou pol d"esquerres al Govern.



Un dels dirigents de la coalició que lidera la Generalitat sosté que el procés pot "embarrancar-se" amb la celebració d’unes constituents arran de les “diferències ideològiques" entre els partits independentistes. Malgrat això, Puigdemont encara diu públicament que les constituents consten al full de ruta i que, de moment, no hi ha cap alternativa. Un cop passat el debat de política general, el pla mutarà.



Estratègia i implantació
El debat sobre el RUI plana des de fa setmanes sobre el PDC i es barreja amb l'estratègia de la direcció executiva -encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí- a l'hora de millorar l'organització de la formació hereva de Convergència. Els màxims responsables del partit, entre els quals la mateixa Pascal i la vicepresidenta, Neus Munté, s'han obert a parlar del RUI i, en el cas de la coordinadora general, fins i tot ha vist amb bons ulls la possibilitat d'incloure una partida als pressupostos per organitzar-lo. Una visió que comparteixen els dirigents d'ERC que ocupen els estaments rellevants de la conselleria d'Economia.



Discurs al marge, el PDC es prepara també per triar els dirigents territorials que comandaran la nova etapa de la formació. Una pugna que farà aflorar les rivalitats entre sectors -ara més calmades que al juliol- i que s'entrellaçarà amb els debats que marcaran el futur del procés cap a la independència.