dilluns, 8 d’agost del 2016

Jordi Sànchez president de L'ANC vincula la qüestió de confiança als pressupostos: "El Govern necessita estabilitat"



El president de l'entitat, Jordi Sànchez, avisa que si Puigdemont perd la qüestió de confiança el procés sobiranista "ensopegarà". El líder d'ERC al Congrés, Joan Tardà, opta perquè Junts pel Sí i la CUP tanquin un acord per la qüestió de confiança abans de la Diada.




AGÈNCIES Barcelona





Jordi Sànchez, president de l'ANC.






El president de l'ANC, Jordi Sànchez, vincula la qüestió de confiança que afrontarà el 28 de setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat.



Sànchez ho ha dit en una entrevista d'Europa Press, en la qual ha assegurat que " el Govern necessita estabilitat" i ha remarcat que "sense pressupostos no hi ha estabilitat i sense estabilitat és molt difícil fer tot el treball que cal fer" per desplegar el full de ruta independentista.



Puigdemont va plantejar la seva qüestió de confiança al juny quan la CUP va tombar els
pressupostos del 2016 al Parlament, mantenint la seva esmena a la totalitat. El president va considerar que s'havia quedat en minoria i que havia de renovar la confiança de la cambra.



Per al Govern no tindria sentit que Puigdemont superés la qüestió de confiança i que, després, tornés a perdre una votació pressupostària, per la qual cosa la vincula necessàriament a l'aprovació dels comptes, mentre que la CUP rebutja incloure'ls en la negociació.



Davant d'aquesta negativa, Sànchez recorda que "en democràcia, l'estabilitat està garantida si el Govern té l'instrument bàsic per governar, que són els pressupostos", i afegeix que el compromís d'aprovar els comptes que hauria d'adquirir la CUP seria limitat, ja que es preveu que la legislatura acabi en un any.



Sànchez ha avisat que el procés sobiranista "ensopegarà d'una manera molt clara" si Puigdemont perd la qüestió de confiança, i ha dit que unes noves eleccions serien el pitjor escenari per a l'independentisme.



"Significaria que els 72 diputats no han fet el que tocava d'acord amb el mandat del 27-S", però aquest escenari no sembla possible perquè tot apunta que Puigdemont sortirà invicte, ha precisat.



Per al líder de l'ANC, cal que Junts pel Sí i la CUP treballin des de la unitat per aconseguir culminar el procés sobiranista: "Si nosaltres mateixos, amb la majoria de la qual disposem, acabem posant obstacles al camí, al final ensopegarem".



Unitat, ara més que mai
Sànchez considera que ara més que mai cal que no hi hagi fissures entre els sobiranistes, tenint en compte les possibles responsabilitats penals a les quals s'enfronten Puigdemont, els seus consellers, la presidenta del Parlament – Carme Forcadell– i la resta de membres de la mesa.



Preguntat per si comparteix que el Parlament presenti les al·legacions que reclama el Tribunal Constitucional (TC) abans de decidir si obre la via penal o bé s'ha de considerar un tribunal deslegitimat, Sànchez ha recordat que la cambra catalana ja ha recorregut altres vegades davant d'aquest òrgan: "Qualsevol espai que serveixi per obrir debat jurídic no és contraproduent".



"El que no pot fer el Parlament és plegar-se a les decisions del TC que són contràries a la majoria sorgida de les urnes", considera Sànchez, i també afirma que, en el cas que hi hagi inhabilitacions o multes, la societat haurà mobilitzar-se massivament en senyal de suport.



El president de l'ANC preveu una tardor "d' elevada intensitat institucional" i ha fet una crida a representants i ciutadans a estar a l'altura del mandat del 27-S i del full de ruta independentista, que Sànchez admet que es podria haver desplegat amb més celeritat però que no dubta que s'acabarà culminant.



"Si al final s'acaba fent en 22 o 24 mesos no posarem el crit al cel, només volem que la determinació hi sigui" i que es concreti l'agenda i el calendari en els pròxims mesos, ha conclòs.



Tardà defensa un acord per la moció de confiança abans de la Diada
Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, considera que "seria bo" que Junts pel Sí i la CUP arribessin a un acord sobre la qüestió de confiança abans de la Diada de l'Onze de Setembre per donar "tranquil·litat" als catalans i evitar el risc d'una negociació "a última hora".



En declaracions a l'agència Efe, Tardà ha afirmat que la qüestió de confiança no hauria de ser un obstacle per poder culminar la legislatura havent complert el full de ruta sobiranista.



"Estic convençut que J×Sí i la CUP no únicament seran responsables sinó que estaran a l'altura d'aquest moment històric; i, de fet, només contemplo un escenari d'acords i de consolidació de les aliances, perquè, si no fos així, és evident que les forces sobiranistes haurien fracassat, i això la ciutadania no ho perdonaria mai", ha afirmat.



"En tot cas", ha recalcat, "estic segur que les dues forces faran el que sigui necessari" perquè Puigdemont i el seu govern superin la qüestió de confiança, cosa que no exclou "la necessitat de negociar", ha subratllat.



Sobre la possibilitat d'un referèndum unilateral d'independència, Tardà ha indicat que "el procés és dialèctic, hi intervenen molts factors i alguns no són previsibles, amb la qual cosa és susceptible de ser modificat".



"Ara bé", ha matisat, " qualsevol modificació del full de ruta és legítima sempre que no s'acordi als despatxos sinó al Parlament", és a dir, "pot ser canviada, però qui la modifiqui ha de ser el Parlament davant de la ciutadania".



Segons Tardà, "modificar el full de ruta no és sinònim de desgavell, perquè, per exemple, en el supòsit poc plausible que el govern espanyol autoritzés un referèndum a l'escocesa, nosaltres ja hem dit que hi donaríem suport, i potser el Parlament decideixi canviar el full de ruta per incorporar-lo".
Però com que la hipòtesi més probable és que el referèndum no sigui autoritzat, ha reconegut Tardà, preveure'n un altre d'unilateral "podria ser una solució".



"El fet més important és que, ja sigui aquest referèndum o les eleccions constituents, es facin al minut següent d'haver-se aprovat la llei de transitorietat jurídica", ja que amb aquesta llei es crea "una nova legalitat".



Segons Tardà, si finalment es decideix que hi haurà un referèndum unilateral, això no seria com repetir el procés participatiu del 9 de novembre del 2014, ja que "hi hauria una diferència" substancial, i és que es votaria "des de la nova legalitat".





Enllaç noticia :