divendres, 1 de juliol del 2016

Rajoy inclou ERC i CDC en la ronda de diàlegs



PROPERA INVESTIDURA









Estefania Molina
Foto: EFE

 
Madrid. Divendres, 1 de juliol de 2016




El Partit Popular (PP) vol aconseguir amplis suports per al procés d'investidura i no tancarà la porta d'entrada a cap formació. Tampoc als partits independentistes, com ERC i CDC. A la Moncloa no es pronuncien sobre si ja han parlat amb altres grups com el PSOE o Ciutadans, tenint en compte que el primer és la seva prioritat. L'objectiu és mantenir aquestes converses amb "àmplia discreció, serietat i rigor", segons ha afirmat la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. De moment només s'ha conegut el contacte del president en funcions, Mariano Rajoy, amb Coalición Canaria, amb qui tindrà dimarts una reunió.


La vicepresidenta s'ha mostrat reticent a afirmar amb rotunditat quines formacions nacionalistes serien contactades per Rajoy. Primer ha parlat d'una "presa de contacte amb tots els grups" i després
d'una "ronda àmplia", en ser preguntada pels casos d'Esquerra Republicana i Convergència. El partit que no entrarà en les converses és EH Bildu, segons Santamaría ha dit fora de càmeres. L'estratègia d'aproximar-se als independentistes catalans va en sintonia amb els contactes que el govern espanyol va mantenir fa unes setmanes amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. L'executiu central creu que l'escenari és diferent en l'actualitat.


Santamaría no ha volgut revelar l'ordre en què aquestes trucades tindran lloc. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va indicar que fer una trucada al dia li semblava "poc" i que les converses s'havien d'accelerar. A la Moncloa volen arribar a la cerimònia d'investidura amb els avals necessaris, de manera que seguiran avançant sense pronunciar-se, fins que no hi hagi res en ferm.

Aquesta postura entronca amb la petició que Ciutadans va fer públicament de posar en marxa una taula a tres (PP, PSOE, C's), però els populars van recordar que la iniciativa els correspon a ells.


"Espanya necessita un govern com abans millor", ha dit Santamaría, que considera una prioritat poder adoptar directives comunitàries, aportar estabilitat i complir des del punt de vista pressupostari. La preferència del PP segueix sent la gran coalició amb els socialistes, però el PSOE s'ha negat entrar en un hipotètic govern. A Ferraz el silenci impera entorn la figura del secretari general, Pedro Sánchez, que no vol pronunciar-se. El congrés federal socialista serà el 9 de juliol i sembla que els es mantindran al marge fins a haver dut a terme la reunió.


El PP no s'encongeix davant vetos al seu líder o altres propostes de Ciutadans. Durant la jornada de dijous, la formació taronja va obrir-se a sotmetre el proper president a una qüestió de confiança a meitat de legislatura. La vicrepresidenta remarca que el PP ha guanyat les eleccions amb el seu cap de llista, "que és Mariano Rajoy" i amb un marge ampli respecte dels segons. 




Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/santamaria-rajoy-dialeg-cdc-erc-negociacions_105655_102.html