Junts pel Sí i la CUP escenifiquen la primera gran desobediència oberta al TC votant en ple les conclusions de la Comissió del Procés Constituent. CSQP, PP, C's i el PSC han intervingut en el debat, però només han votat 11 diputats de CSQP.
per Gemma Aguilera Parlament de Catalunya
27 de Juliol 2016 a les 17.45 h
Junts pel Sí i la CUP han escenificat la unitat de l'independentisme en el dia en què el Parlament de Catalunya ha avalat la via unilateral en el full de ruta, després que hagin votat i aprovat les conlcusions de la comissió d'Estudi del Procés Constituent, i per tant, que s'hagi materialitzat el primer gran acte de desobediència oberta al Tribunal Constitucional. Mai abans el Parlament de Catalunya havia fet un acte de desobediència tenint a l'avançada la resolució de l'alt tribunal. Però això no ha aturart els 72 diputats independentistes. "Advertiments fets, amenaces fetes, nosaltres cap problema, cap a la independència sense por", ha dit la diputada de la CUP Anna Gabriel. Per la seva banda, el diputat de JxSí Jordi Turull ha llegit l'article 55.1 de l'Estatut i el 57.1, que diu que els diputats són inviolables en els vots i les opinions que emeten, i per tant, les amenaces no ens aturaran".
En primer lloc s'ha votat per decidir si s'alterava l'ordre del dia o no per a dur a terme la votació proposada pels dos grups parlamentaris. Ha estat aprovada per 72 vots a favor i 52 vots en contra.
Finalment, les conclusions, que defensen "un mecanisme de participació unilateral", per concloure el procés d'independència, han obtingut el sí dels 72 diputats de JxSí i la CUP, mentre que la resta de formacions han fet ús dels 10 minuts de torn de paraula en el debat, però s'han negat a participar en la votació, tret d'11 vots negatius de CSQP. De fet, el PP i Ciudadanos han abandonat l'hemicicle just abans que es produís la votació.
En el debat de les conclusions, l'encarregada de defensar-les ha estat la diputada republicana Marta Rovira. "Ens ha quedat clara la importància del procés constituent, que ha de ser d'alta qualitat democràtica per tal que el text constitucional ho sigui també", ha dit Rovira, que ha assenyalat que "pel procés de mobilització social que ha viscut el nostre país, és evident que el procés constituent ha de ser ciutadà, de baix a dalt, amb els suport de les institucions, i de caràcter vinculant, i naturalment, ha de donar cabuda a les diferents sensibilitats i ideologies". Ara bé, Rovira ha lamentat que no han pogut donar suport a les tesis de CSQP perquè "neguen que tinguem legitimitat per tirar endavant, perquè demanen l'aval del poder constituït a Espanya, sabem que no tindrem mai el permís d'aquest poder".
La primera a intervenir ha estat la portaveu de Ciudadanos, Inés Arrimadas, que ha dit que "avui és un dia trist per a la democràcia", perquè "els polítics han de complir amb l'ordenament jurídic". Arrimadas ha lamentat que al Parlament es torni a parlar "de la separació de Catalunya de la resta d'Espanya", i ha deixat clar que no participa en la votació perquè "és un cop a la democràcia".
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha explicat que "cap majoria política té dret a situar les institucion catalanes fora de la llei", i ha deixar clar que "rebutgem de forma radical les conclusions de la comissió d'estudi". Per la seva banda, el diputat de CSQP Joan Coscubiela ha denunciat que "això d'avui és una fase més de la qüestió de confiança perquè la CUP pugui votar-la, i si el preu que ha de pagar Convergència per seguir a la Generalitat és fer una declaració cada tres mesos, és un preu molt baix pel rèdit que vostè obté, senyor Puigdemont".
Quan era el torn del PP, Ciudadanos ha demanat la paraula per anunciar que el grup parlamentari abandonaria immediatament l'hemicicle, encara que no hagués acabat el debat. Però finalment s'han esperat que acabés el debat. Albiol ha ha pres la paraula per assenyalar que "al Parlament s'està trencant l'ordre democràtic legalment constituït, i per tant, es produirà un acte que és antidemocràtic. Senyors independentistes, estan duent a terme un acte antidemocràtic", ha insistit. El líder del PP ha tornat a llançar una amenaça, i ha dit: "senyors Puigdemont i Junqueras, que em miren amb aquesta careta, això no els sortirà de franc, i tinc la intuïció que la llei actuarà més aviat que tard".
Després ha estat el torn de la diputada de la CUP Gabriela Serra, que s'ha presentat com "una radical independentista" que reconeix que no hi ha cap marge de maniobra per exercir el dret a decidir, motiu pel qual "partim de la decisió d'unilateralitat, conscients que tota desobediència és unilateral". "Desobeïm com a única alternativa possible per recuperar les llibertats". En aquest sentit, Gabriela Serra ha avisat que "el poble català té la legitimitat" per tirar endavant el procés. "Dissenyem el nou país, parlem-ne, discutim-ho tot des de la societat civil organitzada", ha reclamat la diputada independentista.
Davant de les protestes dels grups contraris a la votació, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha argumentat que la votació es podia dur a terme perquè "el Parlament és sobirà".
El ple és l'òrgan superior de la cambra i està per sobre de la Mesa del Parlament, que simplement ordena el debat, ha recordat la presidenta. Des que s'ha sol·licitat la votació, a les 11.32h, just acabada la comissió de control al Govern, fins que els diputats han pogut votar, s'han produït diverses intervencions dels grups parlamentaris, que han demanat conèixer quina era la "posició col·legiada de la Mesa sobre aquesta qüestió" i que han sol·licitat sense èxit la suspensió de la votació.
Enllaç noticia :
http://www.mon.cat/cat/notices/2016/07/el_parlament_avala_la_via_unilateral_166992.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada