dilluns, 18 de juliol del 2016

Cañizares permet una missa en honor de Francisco F. avui a la catedral de València



PAÍS > PAÍS VALENCIÀ



Protesta de partits contra un nou escàndol que esquitxa el polèmic arquebisbe.















Per: Redacció 

18.07.2016  17:17




Avui a les 19.00 a la catedral de València es farà una missa en record de ‘Francisco F.’, el dia que s’escauen vuitanta anys del cop d’estat de Francisco Franco que va originar la guerra de 1936-1939. L’arquebisbat de València ha volgut desmarcar el cardenal Antonio Cañizares d’aquesta missa dient que no en sabia res i ha assegurat que havia estat un particular qui l’havia encarregada i pagada. De fet, han estat els responsables de l’església qui, ‘per no ferir sensibilitats’, han transformat el cognom ‘Franco’ en ‘F.’ en la seva publicació Aleluya.


I no serà pas l’única: dimecres, dia 20, se’n farà una altra, també en record de ‘Francisco F.’. Segons fonts citades per eldiario.es, aquesta missa dedicada es fa el dia 20 de cada mes. En defensa d’aquestes celebracions, l’arquebisbat addueix que, ‘segons el dret canònic, tots els fidels tenen el
dret de demanar que es resi per qualsevol persona, sigui un assassí o qui sigui’. I afegeixen que, pel cardenal Antonio Cañizares, és ‘molt dolorós que hom li pugui atribuir posicions que no siguin les conviccions democràtiques’. D’una altra banda, han explicat que Cañizares no oficiarà cap de les dues cerimònies, perquè aquests dies fa exercicis espirituals amb unes altres preveres.


Les reaccions polítiques
El Partit Comunista del País Valencià ha demanat a la fiscalia que actués d’ofici i investigués el fet, que han qualificat d’homenatge ‘camuflat’ a Francisco Franco. En un comunicat, diu que pot ser que es cometi un delicte d’odi homenatjant el dictador justament el dia que fa vuitanta anys del cop d’estat. ‘És lamentable –diuen– que l’apologia del franquisme i d’una dictadura sanguinària de gairebé quaranta anys continuï estant a l’ordre del dia i continuï sortint gratis’, alhora que es persegueixen activistes que defensen els drets socials, laborals i les llibertats del país. També fan una crida a la societat valenciana perquè expressi el rebuig a la missa, que consideren una mostra del ‘caràcter antidemocràtic i reaccionari’ d’un sector de l’església que identifiquen amb el cardenal Antonio Cañizares.


El PSPV ha demanat que no es fes la missa en record de Francisco Franco. La diputada socialista Mercedes Caballero ha dit que, segurament, la inclusió de Francisco Franco en la litúrgia ‘neix de la petició d’alguna associació o particular’, però ha sol·licitat que, per respecte, no es fes menció del dictador durant la cerimònia. ‘Dins el respecte que mereixen les creences de qualsevol valencià, no és pertinent ni oportú que l’església abraci, i menys un 18 de juliol, la figura de qui va provocar la guerra de 1936-39’, ha dit. I ha afegit: ‘No pot utilitzar-se la fe cristiana per tornar a obrir velles ferides de la memòria.’


L’historial de Cañizares
No és pas la primera vegada que l’arquebisbe de València es troba al centre d’una polèmica. El mes de maig va criticar ‘l’imperi gai i determinades ideologies feministes’, que va acusar de combatre ‘el bé preciós de la família cristiana’. El moment escollit també va ser especial: la vigília del Dia Internacional contra la Lesbofòbia, l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.


Poc després, en un article a La Razón, va criticar durament la ‘ideologia de gènere’ que, segons ell, fomentaven algunes comunitats autònomes i que va titllar de ‘la més insidiosa de tota la història de la humanitat’.


El mes de juny passat va dir que un cartell d’Endavant en què apareixen la Moreneta i la Geperudeta fent-se un petó feria profundament ‘els sentiments dels catòlics valencians i de tots els homes i dones de bona voluntat’. Llavors va animar la gent a resar el rosari a la plaça de la Mare de Déu, en un ‘acte de desgreuge’.



Enllaç noticia :