dimarts, 21 de juny del 2016

Les empreses catalanes, preparades en cas de 'Brexit'



MÓN



Actualment hi ha gairebé 400 companyies catalanes al Regne Unit, que representa el cinquè soci comercial de Catalunya.






Els laboristes guanyen l'alcaldia de Londres.





per ACN 21 de Juny 2016 a les 08.20 h 




La possibilitat que els britànics votin sortir de la UE el proper 23 de juny tindrà implicacions econòmiques més enllà del Regne Unit. Els socis de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya han fet un sondeig i el 70% creu que el 'Brexit' afectaria negativament els seus negocis. Actualment, hi ha 330 empreses catalanes al Regne Unit i 440 de britàniques operant a Catalunya. "Independentment del resultat del referèndum, caldrà obrir un període de negociacions", assegura Núria Betriu, directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement i consellera delegada d'ACCIÓ. Tot i això, creu que "la mentalitat flexible" de les empreses catalanes "sabrà adaptar-se a qualsevol resultat".



"L'empresa catalana té una mentalitat cada vegada més global i flexible", explica a l'ACN Núria Betriu, directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement i consellera delegada d'ACCIÓ, l'agència pública per a la competitivitat i la internacionalització de l'empresa catalana. Betriu admet que "caldrà veure com queden les relacions després del referèndum" però destaca que
"davant dels girs de l'economia mundial" les companyies catalanes "han intentat trobar solucions".



El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. Segons ACCIÓ, actualment hi ha unes 330 empreses catalanes al Regne Unit, la majoria de les quals es dedica al sector industrial. "El negoci més important entre el Regne Unit i Catalunya és l'automoció, tant pel què fa les importacions com les exportacions", explica la consellera delegada d'ACCIÓ, Núria Betriu. L'any 2015 les empreses catalanes van exportar al Regne Unit per valor de 4.084 milions d'euros i Catalunya va importar del Regne Unit per valor de quasi 2.640 milions d'euros, el que representa un 3,5% de les importacions catalanes. Una relació comercial que l'any passat va créixer en un 21% i que es va traduir en un saldo positiu de 1.444 milions d'euros. "Caldrà veure com queden les relacions, però m'agradaria pensar que, sigui quin sigui el resultat del referèndum, tant el Regne Unit com la UE sabran treballar per una millor economia a tot Europa", confia Betriu.



El 'Brexit' tampoc preocupa la plataforma d'equity crowdfunding, Capital Cell. Aquesta 'start-up' catalana de finançament col·lectiu d'inversió obrirà una filial al Regne Unit amb l'objectiu de començar a operar al país el 2017. "Tan si el Regne Unit opta per quedar-se com per sortir de la UE, la nostra plataforma té vocació internacional", assegura Jordi Riulas, cap d'operacions de Capital Cell. No obstant això, reconeix que "seguir dins la UE facilita tant la comunicació com les accions conjuntes". "Tenim socis de Polònia, el Regne Unit, Aràbia Saudita i l'Amèrica del Nord", explica Riulas a l'ACN, que assegura que Capital Cell "continuaria rebent projectes i inversions de dins i de fora del Regne Unit".
Per l'exdelegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Josep Manuel Suàrez, el 'Brexit' "tindria un impacte relatiu" per a les empreses catalanes instal·lades al Regne Unit, ja que "moltes d'elles es dirigeixen al mercat britànic" i "d'altres exporten des d'aquí a la resta del món". En aquest cas, segons Suàrez, "el més significatiu seria la devaluació de la lliura esterlina" una tendència que s'ha fet notar des que es va anunciar la data del referèndum del 'Brexit'. Tot i això, la caiguda de la lliura podria fer disminuir el turisme i les inversions britàniques a Catalunya però per altra banda "permetria a les empreses catalanes establertes al Regne Unit exportar de forma més barata", assegura Suàrez.





Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2016/06/_165540.php