dimecres, 8 de juny del 2016

La CUP manté el veto als pressupostos



"Nosaltres entenem que la legislatura no s'acaba", assegura la diputada Eulàlia Reguant.






Els diputats de la CUP-CC, explicant el resultat de l'assemblea.   |   B.F.




per Bernat Ferrer 8 de Juny 2016 a les 11.11 h  


La CUP-Crida Constituent (CUP-CC) s'ha refermat aquesta nit en la decisió d'esmenar la totalitat dels comptes que el Govern de Carles Puigdemont presentarà aquest dimecres al Parlament. Amb aquesta decisió -sumada a les esmenes a la totalitat de Ciutadans (C's), PSC, Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) i el PP-, els comptes del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda Oriol Junqueras seran els primers de la història que no superaran el primer tràmit parlamentari.

Així ho ha decidit aquest dimarts a la nit una reunió extraordinària del "Consell Polític+GAP" (Grup d'Acció Parlamentària), l'òrgan mandatat per prendre les decisions més transcendents de la legislatura. Concretament, hi ha hagut 26 vots a favor de retirar l'esmena; 29 a favor de mantenir-la i 3 abstencions. Fa dos dissabtes, aquest mateix òrgan va decidir presentar l'esmena per
29 vots favorables; 11, contraris, i es van registrar 8 abstencions. Avui s'hi ha refermat, per bé que amb uns resultats molt més ajustats. Des de la CUP-CC han refusat concretar quin ha estat el sentit del vot de les assemblees territorials i el de les organitzacions del GAP, majoritàriament escorades a refusar qualsevol acord amb CDC.

La diputada Eulàlia Reguant ha explicat: "Avui la CUP no veta res. Avui hem decidit que volem treballar conjuntament amb el Govern i amb JxSí de cara al 2017 per fer-ho bé." Segons expliquen des de la formació, l'última oferta que els havia fet arribar l'executiu havia estat a punt de prosperar durant el cap de setmana, però que finalment no va ser així perquè, segons denuncien, un sector de CDC va refusar fer "més cessions" a l'esquerra independentista.

El diputat Albert Botran ha asseverat: "Jutgem negativament haver dut els pressupostos a tràmit parlamentari sense haver-los negociat prèviament. I jutgem negativament la visió que s'ha imposat segons la qual que qualsevol nou element que el Govern posés sobre la taula com una cessió davant la CUP. Aquest clima de campanya preelectoral tampoc no hi ha ajudat", ha exposat.

"Dilluns va arribar un document en què es formalitzaven des del nostre punt de vista, de manera parcial, aquests punts en què s'havia avançat durant el cap de setmana, i avui a les set de la tarda ha arribat encara una nova incorporació, d'una manera que jutgem com a poc seriosa de negociar. Per part nostra, és un desacord en el marc d'un procés llarg. Entenem que les arrels d'aquest procés independentista són profundes i que el marc d'aquest debat de pressupostos és viu, i hi ha marge perquè hi hagi acords en pressupostos", hi ha afegit Botran.

"Ens seguim reiterant en la voluntat de treballar conjuntament", ha insistit Reguant, mostrant-se convençuda que l'executiu podria presentar uns nous comptes per a aquest 2016. "Sempre hem dit que si passava això, nosaltres enteníem que la legislatura no s'acabava, perquè el compromís que tenim totes és el d'avançar en el procés de ruptura amb l'Estat espanyol", ha insistit.

Just abans de la reunió, l'integrant del Secretariat Nacional Xevi Generó ja havia assegurat: "Passi el que passi avui, el procés continua endavant." I hi havia afegit: "Hem vingut a afavorir la independència."

Formen part del GAP: Arran, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Crida Constituent, En Lluita, Endavant OSAN, Lluita Internacionalista (LI), Poble Lliure i Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Al seu torn, cadascuna de les assemblees territorials aporta els següents representants al Consell Polític: Alt Ter (4) Baix Llobregat (4) Barcelona (5) Catalunya Central (4) El Camp (5) Maresme (5) Nord Oriental (6) País Valencià (3) Penedès (5) Ponent (5) Terres de l'Ebre (3) Vallès Occidental (4) Vallès Oriental (4). 

Què passarà al Parlament? 

El ple farà demà dimecres el debat i votació de totalitat del projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2016. El Govern ha demanat fer a continuació el debat de la 'llei d'acompanyament. La sessió començarà a les deu del matí amb la presentació dels comptes que farà el vicepresident del govern i conseller d'economia i hisenda, Oriol Junqueras. A continuació, intervindran els grups que hi han presentat esmenes a la totalitat (C's, PSC, CSQP, PPC i la CUP), que tindran trenta minuts cadascun. Finalment, Junts pel Sí (JxSí) que en tindrà quinze. El vicepresident respondrà a cada grup parlamentari, i aquests podran replicar. 

A la tarda, un cop acabat el debat, el ple farà la votació conjunta de totes les esmenes. I, en tant que C's, el PSC, CSQP i la CUP votaran conjuntament en contra dels comptes, el projecte quedarà rebutjat, cosa que no ha passat mai.  

El projecte de pressupostos de la Generalitat per a aquest exercici situa el límit de despesa en 23.747,2 milions d'euros, un 1,5% més que l'any passat. Tanmateix, la reducció dels interessos del deute respecte al 2015 permet que la despesa dels departaments augmenti de 1.113,4 milions, un 5,3 per cent més. Segons que va explicar Junqueras a la presentació del pressupost al Parlament, el 78,5% d'aquest increment (874,3 milions) es destina a finançar polítiques vinculades a l'estat del benestar, incloent-hi el pla de xoc (285 milions); en conjunt, la despesa social concentra el 73,6% del pressupost. Entre altres aspectes, els comptes del 2016 també preveuen un major suport a les polítiques de foment de l'ocupació i l'economia productiva, i en aquest sentit la despesa en R+D+I és de prop de 500 milions per al conjunt del sector públic.  



Enllaç noticia :



 http://www.mon.cat/cat/notices/2016/06/la_cup_mante_el_veto_als_pressupostos_164935.php