dimecres, 29 de juny del 2016

El Constitucional aixeca la suspensió dels articles impugnats del departament d’Exteriors



PAÍS

TC manté encara la suspensió a l'incís 'Afers Exteriors' amb caràcter nominal i només pel departament.





El conseller d'Exteriors, Raül Romeva



Per: Redacció 

29.06.2016  16:17



El Tribunal Constitucional ha aixecat avui la suspensió dels articles sobre el departament d’Exteriors de la Generalitat que havia impugnat el govern de l’estat espanyol, segons que ha avançat TV3. TC manté encara la suspensió a l’incís ‘Afers Exteriors’ amb caràcter nominal i només pel departament. El constitucional assegura que el departament que encapçala Raül Romeva actua i ha actuat amb plena empara legal i amb normalitat.


—Podeu llegir ací el un resum de la interlocutòria:

‘El Tribunal Constitucional ha emès una interlocutòria, amb data 21 de juny, que resol sobre la suspensió dels preceptes impugnats en el conflicte positiu de competència núm. 672-2016, plantejat pel Govern de l’Estat en relació amb el Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat, i el Decret 45/2016, de 19 de gener, d’estructuració del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.


El Tribunal Constitucional en aquesta interlocutòria aixeca la suspensió dels article 3.3.1 i 3.3.2 del Decret 2/2016 i 1.1.b i 20 del Decret 45/2016, sobre les competències del Departament i sobre la Secretaria d’Exteriors i de la Unió Europea. Però manté la suspensió de l’incís ‘afers exteriors’, amb caràcter nominal i només per al nom del Departament.


El TC, com li demanaven en les al·legacions presentades pel Govern de la Generalitat, segueix el criteri que ja va aplicar en d’interlocutòria d’aixecament de la suspensió de diversos preceptes de la Llei Catalana 16/2014 d’acció exterior i de relacions amb l’UE. És a dir, rebutja els arguments exposats per l’advocat de l’Estat. El TC tampoc accepta la petició de l’advocat de l’Estat d’estendre la suspensió sobre tota l’estructura administrativa de la Secretaria d’afers exteriors i de la UE i, per tant,  sobre tota l’activitat exterior de la Conselleria.


En definitiva, la suspensió només afecta a aspectes simplement nominals de l’incís ‘afers exteriors’, atès que el TC considera que pot generar confusió amb el nom del Ministeri espanyol davant de tercers Estats i organitzacions internacionals. Però estableix expressant que no queda limitada l’actuació exterior que la Generalitat desenvolupa en el marc de les competències previstes en l’EAC ni altera l’estructura de què disposa la Generalitat per dur a terme la seva acció exterior.’


Enllaç noticia :