divendres, 13 de maig del 2016

Puigdemont: "El procés interessa tant que l'Estat envia gent per intentar contrarestar les nostres explicacions"

El president ironitza que seria "molt més barat" recórrer 500 quilòmetres fins a Barcelona i pactar un referèndum.




per Agències 13 de Maig 2016





Soraya Sáenz de Santamaría / EF. 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en roda de premsa   |   ACN




"El procés interessa tant que fins i tot el govern espanyol sembla que ha decidit enviar gent a recórrer milers de quilòmetres per intentar contrarestar aquestes explicacions que donem de primera mà". Aquesta és la valoració que ha fet el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de la informació del diari 'El País', que assegura que l'executiu espanyol ha enviat emissaris a diferents capitals europees per oferir la seva versió sobre el repte sobiranista. Després de visitar la seu del Banc de Sabadell a la City de Londres, Puigdemont ha ironitzat que seria "molt més barat" recórrer 500 quilòmetres fins a Barcelona i pactar allà amb el Govern un referèndum. El president ha fet balanç del seu viatge a Londres, on aquest matí ha participat en un fòrum financer amb entitats i fons d'inversió "que tenen molt interès a conèixer" què està passant a Catalunya, ha dit. Puigdemont no ha admès preguntes dels periodistes.



El president de la Generalitat ha visitat aquest divendres les noves instal·lacions del Banc de Sabadell al Leadenhall Building, al cor financer de Londres. Acompanyat pel delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Josep Suàrez, ha estat rebut pel director general d'operacions de la companyia, Miquel Montes, i pel cap de l'oficina, Carles Franqués, amb els que s'ha reunit. 




Després d'agrair la invitació i encoratjar l'entitat a continuar en la "bona direcció" que porta, Puigdemont ha fet balanç del viatge de tres dies que ha fet a la capital britànica, que té com a objectiu fer pedagogia del que està fent el Govern i del full de ruta cap a la independència. "Busquem explicar-nos, que els diferents actors europeus, que no només són polítics sinó també econòmics, coneguin el que està passant a Catalunya i el que ens plantegem fer, perquè tinguin accés de manera directe a les intencions del Govern", ha argumentat.



En aquest punt, ha remarcat que "no cal que hi hagi un altre tipus d'interlocutors", perquè la Generalitat pretén donar explicacions "de primera mà" i respondre les preguntes que li facin. I aquí ha fet referència als emissaris que el govern espanyol hauria enviat per contrarestar el relat que fa l'executiu català en el seus viatges. "El procés interessa molt, i interessa tant que fins i tot el govern espanyol sembla que ha decidit enviar gent a recórrer milers de quilòmetres", ha subratllat el president, que ha remarcat que els sortiria "molt més barat recórrer 500 quilòmetres i venir a Barcelona" per acordar un referèndum i "fer possible el que és un desig democràtic".



Puigdemont ha constat que el procés interessa, i com a prova ha explicat que aquest mateix matí ha participat en un fòrum financer amb diferents representants d'entitats i de fons d'inversió, tot i que no ha donat més detalls. Durant la seva estada a Londres també s'ha reunit amb empresaris catalans i estrangers, comentant assumptes com el Brexit. "Tot plegat ve a desmentir aquest 'mantra' del govern espanyol que es va estenent i que diu que el cas català no interessa a ningú", ha conclòs.



Amb aquesta visita a la City, Puigdemont dóna per tancada la seva agenda (com a mínim pública) a Londres. Dimecres va reunir-se breument amb l'exprimer ministre escocès Alex Salmond i després ambdós van participar en un cara a cara radiofònic. L'escocès va aconsellar a Puigdemont diàleg i pacte però no va voler-se pronunciar sobre el cas català. El president va defensar que Catalunya sempre ha intentat negociar, però que és l'Estat qui no s'asseu a la taula. També va mostrar-se convençut que una Catalunya independent no quedarà mai fora de la UE, igual que tampoc passaria amb Escòcia si hi ha Brexit. Després d'enregistrar l'entrevista, el president va sopar amb 'Catalans UK', el casal català a Londres.



Dijous, va ser entrevistat per la cadena americana CNBC des dels seus estudis a Londres, tot i que l'entrevista s'ha emès aquest divendres. Puigdemont ha opinat que els partits polítics espanyols no estan preparats per fer "sacrificis" per tal de formar govern a Espanya, i ha constatat que Mariano Rajoy "ha estat un problema". També ha lamentat que la UE faci tots els esforços per retenir Gran Bretanya però en canvi "amenaci" Catalunya si es declara independent. El principal objectiu del viatge, però, era la conferència que va pronunciar sobre el full de ruta independentista al prestigiós 'think tank' Chatham House. També va celebrar un dinar amb empresaris a porta tancada.




Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2016/05/puigdemont_el_proces_interessa_tant_que_l_estat_envia_gent_pel_mon_per_intentar_contrarestar_les_n_163780.php