dijous, 5 de maig del 2016

Junqueras accepta ara una auditoria del deute però descarta l'impagament

| 05/05/2016 a les 13:20h

PARLAMENT DE CATALUNYA

El vicepresident i conseller d’Economia aposta per buscar una “fórmula amplia i representativa” per respondre una de les prioritats de la CUP

Una Catalunya independent tindria un deute menor a una Catalunya autonòmica






El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Foto: ACN

El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, s’ha mostrat disposat a fer una auditoria sobre el deute, tal com reclama la CUP. “Totalment a favor de fer auditories. Posem-nos d’acord i busquem la fórmula. Per la meva part cap inconvenient, al contrari”, ha afirmat en el marc d’una interpel·lació parlamentaria de la CUP. La diputada Eulàlia Reguant ha reclamat una “auditoria popular” perquè els ciutadans puguin decidir què s’ha de pagar i què no. Tot i així, Junqueras ha reiterat el seu rebuig a l’impagament del deute argumentant que això faria “desaparèixer” els creditors. “Algú que necessita crèdit no pot dir als creditors que necessita crèdit i que els deixarà de pagar”, ha argumentat.

La diputada Reguant ha defensat que els ciutadans no han de pagar els deutes que s’han contret

“d’esquenes a la ciutadania” i ha reclamat una “auditoria popular” per tal que la gent sigui la que decideixi què es paga i que no. Es tracta, segons la diputada cupaire, d’un “procés d’auditoria” que forma part del procés constituent. Ha assegurat que l’auditoria ha de ser un anàlisi integral per ajudar a conèixer el context econòmic però també polític i social sobre el per què s’ha arribat fins a la situació actual. Analitzant també els impactes ambientals, socials i de gènere del deute. Reguant ha posat com a exemple l’auditoria elaborada pel parlament grec.

Junqueras ha acceptat la petició de la CUP i ha demanat que es busqui la fórmula “més àmplia i representativa” per fer-ho. “Posem-hi llum, treballem-ho des del Parlament i si hem d’implicar algú més, busquem la manera”, ha afegit per després defensar la seva voluntat de “posar com més llum millor” fent referència a la línia 9 i a la construcció del canal Segarra-Garrigues, obres que prèviament havia citat Reguant.

Tot i així, el vicepresident ha refermat la seva posició en contra de l’impagament del deute, tal com demana la CUP. “És evident que ningú que està endeutat i que està en situació de dèficit i que necessita crèdit no pot dir als creditors que necessita crèdit i que els deixarà de pagar. Perquè llavors els creditors desapareixeran”, ha argumentat.

Finalment, Junqueras ha tancat la seva intervenció estenent la mà la CUP per abordar la qüestió del deute. “Compartim tota la preocupació política i l’interès intel·lectual. Com que això ens interessa i ens preocupa, encantats de buscar mecanismes de comunicar-ho. Si el grup de treball del deute és el primer pas, perfecte, donem-li continuïtat. Si ho hem de fer d’una altra manera, fem-ho, per la nostra part encantats”, ha afirmat.
Enllaç noticia :