dimecres, 13 d’abril del 2016

Romeva farà una visita oficial a Escòcia just abans de les eleccions

QUIM ARANDA Londres







El conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, acompanyant al febrer el president Carles Puigdemont en la recepció a Palau del cos consular establert a Barcelona. / PERE VIRGILI


El govern de Carles Puigdemont està decidit a continuar l’acció exterior de la Generalitat -que inclou una tasca de pedagogia sobre el procés sobiranista- malgrat tots els bastons a les rodes que li posa l’administració de l’Estat. El conseller d’Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, Raül Romeva, visitarà el Regne Unit entre el 26 i el 28 d’abril, un viatge que fins ara no ha sigut comunicat a l’ambaixada espanyola a Londres ni al ministeri que dirigeix, en funcions, José Manuel García-Margallo, com ha pogut confirmar l’ARA. Fonts del departament apunten que, tot i la suspensió del Tribunal Constitucional (TC), la manera de procedir en l’activitat diplomàtica de la Generalitat “no ha canviat”. La visita de finals d’abril inclourà sessions de treball tant a Londres com a Edimburg. 

L’agenda exterior de Romeva de les pròximes setmanes completarà la visita que el conseller ja va fer
divendres a Brussel·les, una ciutat on manté contactes perquè hi va exercir com a eurodiputat. Abans de ser a la capital anglesa i, posteriorment, a Escòcia, també està previst un altre desplaçament oficial a una capital europea, el nom de la qual encara no ha transcendit, tot i que fonts governamentals descarten que sigui París. Romeva va haver de cancel·lar un viatge a la capital francesa, amb una delegació catalana encapçalada pel president de la Generalitat, arran de l’accident mortal de Freginals. De l’estada al Regne Unit, l’agenda oficial a Escòcia resulta especialment significativa, perquè Romeva hi serà una setmana abans de les eleccions nacionals a la cambra de Holyrood, programades per al 5 de maig, uns comicis que, segons totes les enquestes, guanyaria amb majoria absoluta el Partit Nacional Escocès (SNP), fins i tot millorant els resultats obtinguts el 2011.

Des d’Edimburg, fonts del partit nacionalista van apuntar a l’ARA que, atesa la celebració de la campanya electoral i la intensa agenda dels membres del govern i els màxims responsables de l’SNP, encara no estava confirmada cap trobada amb Romeva. El departament treballava a principis de setmana en l’agenda oficial del conseller. L’homòloga de Romeva, amb qui probablement podria despatxar, és Fiona Hyslop, titular de la cartera de Cultura, Afers Externs i per a Europa del gabinet que presideix Nicola Sturgeon. De fet, les mateixes fonts no descarten el contacte entre executius. 

El govern de l’SNP ha mesurat les mostres públiques de suport a la Generalitat en relació al procés independentista. Una trobada entre Hyslop i Romeva podria provocar incomoditat a l’ambaixada espanyola a Londres, comandada ara per l’exministre popular Federico Trillo, i potser alguna reacció davant del Foreign Office. El departament que pilota Romeva encara no ha confirmat el nivell dels contactes que el conseller mantindrà durant el viatge al Regne Unit. Exposa la necessitat d’actuar amb “discreció”. 

Canvi de delegat al Regne Unit
La imminència de les eleccions escoceses del 5 de maig -a més d’Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord i alguns dels municipis més importants dels país, com Londres, també celebren eleccions- i el debat del Brexit que viu el Regne Unit també seran focus d’interès dels contactes que explori Romeva. El paisatge polític que podria obrir-se a la Unió Europea (UE) si els socis britànics opten per abandonar-la en el referèndum del 23 de juny tindria un fort impacte en el continent i, de retruc, en el procés català. 

El cap de la diplomàcia catalana tindrà altres qüestions sobre la taula quan es desplaci a la capital anglesa. La visita també podria servir per desencallar definitivament el relleu del fins ara delegat de la Generalitat davant dels governs de Londres i Dublín. L’actual cap de la delegació, Josep Suárez, de 68 anys, es jubila a finals de maig després d’haver perllongat uns mesos la seva permanència en el càrrec mentre no se solucionava la confecció del govern sorgit de les eleccions del 27 de setembre, un impàs que es va allargar fins a principis d’aquest any. Consultada per l’ARA, la conselleria de Romeva no va poder detallar com es concretarà aquest relleu.


Enllaç noticia :