dimecres, 13 d’abril del 2016

Anticorrupció demana presó incondicional per a Mario Conde

L'expresident de Banesto compareix davant el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz

L'exbanquer nega haver repatriat diners provinents de l'entitat i diu que en pot explicar l'origen.






Un furgó de la Guàrdia Civil condueix l'exbanquer Mario Conde a declarar a l'Audiència Nacional, aquest dimecres a Madrid Foto: EFE.





La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge Santiago Pedraz que decreti presó incondicional sense fiança Mario Conde. L'exbanquer compareix aquest dimecres a l'Audiencia Nacional per repatriar, almenys, més de 13 milions d'euros procedents de l'espoli de Banesto als anys 90. El magistrat celebra ara una vista prèvia per decidir quin a mesura cautelar li imposa i donarà a conèixer en les pròximes hores la situació processal de l'investigat.

El qui va ser president de Banesto entre 1987 i 1993, que ahir es va negar a declarar davant la
Guàrdia Civil, sí que ha parlat avui durant uns deu o quinze minuts davant el jutge. Conde ha negat tots els càrrecs que se li imputen i ha assegurat que els fons repatriats no provenen del cas Banesto.

Els detinguts en el marc de l'operació Fénix han comparegut aquest matí davant Pedraz per presumptes delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, frustració de l'execució de sentències –com les dictades contra conde pel cas Banesto, entre altres– i vuit delictes contra la hisenda pública.

La fiscal Elena Lorente també ha demanat presó incondicional per a l'exbanquer, la seva filla Alejandra i l'advocat Francisco Javier de la Vega perquè considera que hi ha risc de destrucció de proves. Per al seu fill Mario Conde Jr. ha sol·licitat compareixences setmanals i la retirada del passaport.

A més de Mario Conde, els seus fills i l'advocat De la Vega, estan acusats els presumptes testaferros Francisco de Asís Cuesta, María Cristina Álvarez Fernández i Roland Stanek. Anticorrupció demana per a tots ells la prohibició de sortir de territori estatal i compareixences setmanals.

El gendre de l'exbanquer, Fernando Guasch Vega-Penichet, ja va ser posat en llibertat per la Guàrdia Civil, però continua estant investigat i a l'espera que el jutge decideixi si el cita a declarar.
La instrucció busca determinar si el grup va moure prop de 14 milions d'euros que no es van recuperar, suposadament, d'una apropiació quan Conde dirigia Banesto. El diner s'hauria repatriat des de paradisos fiscals fins a l'Estat en petites quantitats a través d'inversions, préstecs, ampliacions de capital i ingressos en efectiu. També s'investiga si les societats a Espanya estaven a nom de terceres persones.

L'advocat de Conde, Ignacio Peláez, ha explicat als mitjans a les portes de l'Audiencia Nacional que la Fiscalia ha demanat presó incondicional per l'exbanquer perquè considera que existeix risc de fuga i de destrucció de proves. Peláez ha dit que “no entén” aquesta decisió i ha explicat que Conde mai ha violat cap permís penitenciari mentre va complir pena de presó pel cas Banesto. El lletrat també ha descartat que la Guàrdia Civil trobés aquest dilluns al domicili de l'empresari 160.000 euros.

Anticorrupció va presentar una querella contra Conde el passat 29 de març, després d'un any i mig de recerca d'indicis a partir d'una comunicació al Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (SEPBLAC).

Banesto va ser intervingut el 1993 pel Banc d'Espanya després de detectar-se un forat patrimonial de 2.700 milions d'euros. L'exbanquer va ser condemnat a 20 anys presó per estafa i apropiació indeguda arran del cas.


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/958049-anticorrupcio-demana-preso-incondicional-per-a-mario-conde.html