dilluns, 11 d’abril del 2016

Puigdemont promet "lluitar" perquè els Mossos siguin en grups internacionals de coordinació antiterrorista

SÍLVIA BARROSO/ENRIC BORRÀS Barcelona






El president, Carles Puigdemont, i el conseller, Jordi Jané, a l'acte del Dia de les Esquadres / CRISTINA CALDERER



El president, Carles Puigdemont, ha reclamat avui, en l'acte de celebració del Dia de les Esquadres "que els Mossos d'Esquadra formin part de ple dret dels organismes estatals i d'avaluació de l'amenaça terrorista". "Em comprometo a lluitar perquè els Mossos d’Esquadra tinguin la presència als estaments estatals i internacionals que la seguretat dels ciutadans exigeix", ha insistit el president.

Puigdemont ha afegit que el terrorisme jihadista "intenta minar uns valors als quals com a europeus no podem renunciar mai: la integració, l'acollida, la pau i la democràcia". El president també ha dit
que "cal un cos amb més efectius, major accés a la informació que podem podem reunir d’altres cossos policials i que ens ajudaria contra tota mena de crims, i amb uns mitjans adequats".

Puigdemont ha criticat la "demagògia massa fàcil" al qual "injustament" se sotmet sovint als Mossos i ha afegit que són considerats una de les millors policies d'Europa. "Només un país de persones lliures pot esdevenir un país lliure", ha assegurat dient que la seguretat és un "dret" dels ciutadans per garantir la llibertat, i ha citat salvador Espriu: "Els homes no poden ser si no són lliures".

El conseller d'Interior, Jordi Jané, també ha demanat que la policia de la Generalitat "sigui present en tots els grups de treball amb altres policies en els quals participin els cossos de l'Estat" -en referència a cossos policials internacionals-, ja que l'Estatut reconeix expressament aquesta competència perquè els Mossos exerceixin plenament les competències en terrorisme.

"En l'última Junta de Seguretat de Catalunya que es va fer, el tres de març del 2009, es va acordar amb els representants de l'Estat que es crearia una comissió per executar aquesta decisió legislativa, i encara no s'ha creat, per la qual cosa reclamo que es convoqui la Junta per desencallar-ho", ha anunciat.

"Vull manifestar la nostra ferma voluntat de col·laborar amb tots els cossos davant de l'amenaça terrorista i de ser a totes les taules on es prenen decisions en aquest terreny", ha dit, i ha reclamat que se signi el conveni amb el ministeri de l'Interior per formar part del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, un conveni redactat des de fa mesos però que encara no s'ha firmat.

Condecoracions
En l’acte s’han lliurat 235 medalles i cinc plaques commemoratives a membres dels Mossos d’Esquadra, que n’han rebut 169, d’altres policies, del sistema judicial i de la societat civil. Una de les plaques ha estat per la divisió de policia científica dels Mossos i l’altra per a la unitat d’investigació de la comissaria de Sant Martí.

La policia científica l’ha rebuda per superar les auditories que li han permès aconseguir les acreditacions internacionals en identificació i detecció lofoscòpica -és a dir, dels dibuixos de la pell que hi ha, per exemple, en les empremtes dactil·lars- i en serveis forenses que fan activitats de laboratori. Els investigadors de Sant Martí l’han rebuda en reconeixement a diferents macrooperacions dels darrers anys, algunes de les quals van mobilitzar milers d’agents en un sol dia per combatre el tràfic de drogues.

Tres mossos que van patir un accident laboral i van quedar incapacitats per sempre han rebut la medalla d’or amb distintiu vermell. Ha rebut la mateixa condecoració un agent que va arrestar un home que havia atropellat un mosso i a qui li van imputar el robatori d’un cotxe, dos homicidis, conducció temerària sense carnet, atemptat a agents de l’autoritat i negar-se a fer el test d’alcohol i drogues.

Un altre dels policies premiats ho és per ajudar la Guàrdia Urbana perseguint per Montjuïc un home que havia robat en alguns cotxes. En la persecució es va ferir al genoll. Ha rebut la medalla de bronze amb distintiu, com un altre mosso que es va trencar la tíbia arrestant un home que havia fugit d’un control de trànsit i un altre agent que va patir un atac de cor en una persecució d’un altre conductor que s’havia escapat d’un control.

A banda, 158 policies dels Mossos han rebut la medalla de bronze amb distintiu blau, incloent-hi membres de l’àrea de crim organitzat, la policia científica, comunicació, afers interns, informació, del grup especial d’intervenció, la unitat de subsòl, la unitat canina, el TEDAX i agents seguretat aeroportuària i de la regió policial del camp de Tarragona, entre més.

Entre els guardonats també hi ha un agent fora de servei que, amb el seu germà, van salvar cinc nens i un adult que eren en un cotxe arrossegat per una riera a Cunit; dos mossos fora de servei que van atendre una nena de dos anys que no respirava; dos agents que van assistir un part a comissaria; i dos agents més que van salvar una persona que s’ofegava al mar. Tots amb la medalla de Bronze. Dos agents més han rebut una medalla pòstuma, un dels quals va treballar al cas Mercuri.


Enllaç noticia :