dimecres, 6 d’abril del 2016

El supervisor del dèficit defensa les autonomies davant els atacs de Montoro

DANI SÁNCHEZ UGART Madrid






El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro / ANDREA COMAS / REUTERS

Estirada d'orelles de l'organisme que vetlla pel compliment del dèficit a Espanya al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Després que el 'popular' carregués la setmana passada la culpa dels incompliments del dèficit a les comunitats autònomes, el president de l'Airef, José Luis Escrivá, ha considerat aquest dimecres que no es pot "demonitzar les autonomies" i ha demanat que s'analitzi "la seva estructura de despesa i d'ingressos" abans de condemnar-les.

L'organisme també ha criticat l'afany per valorar el compliment de l'objectiu d'estabilitat del govern central i repartir culpes a les comunitats més incomplidores. "El compliment dels objectius no implica més diligència o eficiencia. Ens sembla una simplificació. No hem ni de fer herois els que
compleixen ni convertir en dimonis els que no", ha afirmat la directora d'anàlisi pressupostaria de l'Airef, Cristina Herrero.

L'Airef demana que es revisin els models de finançament amb els criteris de "suficiència" i "clarificar el marc fiscal aplicable a les comunitats".

L'organisme preveu que Espanya torni a incomplir l'any que ve l'objectiu de dèficit del 2,8%, amb un marge encara més gran que l'any passat, amb un desajust del voltant del 4%. L'administració central tornaria a complir les previsions, però a costa d'un major dèficit de la Seguretat Social, que tornarà a rebre menys diners del govern espanyol. 

Les comunitats autònomes, que van tenir un dèficit de l'1,7% l'any passat, i tenen un objectiu del 0,3% el 2016, tampoc compliran l'objectiu, tot i que els recursos del sistema de finançament augmentaran un 0,7%. Tot i així, la desviació global serà del voltant de mig punt.

Les corporacions locals, per últim, tornaran a complir les limitacions de dèficit, després de tenir superàvit el 2015.


Enllaç noticia :