dimecres, 30 de març del 2016

Pablo Iglesias renuncia al referèndum per a convèncer Sánchez i Rivera

Dimecres  30.03.2016  14:18

MÓN

Proposa que Iceta i Domènech treballin 'en una proposta de consens sobre aquesta qüestió'.






Iglesias i Sánchez, en la reunió d'avui. Fotografia: ACN




El dirigent de Podem Pablo Iglesias ha renunciat a la proposta d’un referèndum sobre la independència a Catalunya. No ho ha dit literalment, però sí que ho ha donat entenent en la compareixença que ha fet avui a migida després d’haver-se reunit amb Pedro Sánchez.

Ha dit que la posició sobre aquesta qüestió no havia variat, però ha evitat parlar de referèndum i ha proposat que siguin el PSC, mitjançant Miquel Iceta, i En Comú Podem, amb Xavier Domènech, els qui ‘treballin propostes que avancin en aquest sentit, en una proposta de consens sobre aquesta qüestió’. Una qüestió que, segons que ha dit, a Pedro Sánchez ‘no li ha semblat malament’.

Iglesias confia a Iceta i a Domènech l’elaboració d’una proposta de consens sobre el procés català. El
dirigent d’En Comú Podem sempre ha estat favorable a un referèndum a Catalunya acordat amb les institucions espanyoles. Iceta, no. I Pedro Sánchez, encara menys. De fet, avui mateix Iceta ha dit en declaracions a RNE que ‘cal canviar el dret de decidir pel deure de pactar.’ I aquesta és la seva idea de referèndum: ‘Abans de preguntar a la gent sobre si es vol separar, primer hem de preguntar sobre un nou acord.’

Aquesta estratègia de Podem respecte del referèndum s’inscriu en el gir discursiu que ha fet avui Iglesias en relació amb la investidura. Ara Iglesias no cerca l’abstenció de les formacions independentistes per a permetre la investidura de Sánchez, sinó l’abstenció de Ciutadans. I per això, i perquè la proposta d’acord sigui acceptada per Pedro Sánchez mateix, cal que el discurs sobre el referèndum a Catalunya es dilueixi.

Sánchez mateix ha avalat aquesta línia quan li han demanat per la proposta d’Iglesias, dient que estava convençut que el PSOE, Podem i Ciutadans es podien posar d’acord amb ‘una reforma constitucional federal de la constitució.’

Més informació: Iglesias s’ofereix a no ser al govern per facilitar un pacte amb el PSOE



Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/pablo-iglesias-renuncia-al-referendum-per-a-convencer-sanchez-i-rivera/