divendres, 18 de març del 2016

Oriol Pujol acceptaria entrar a presó a canvi d'evitar el judici pel cas ITV

| 18/03/2016 a les 07:08h
CORRUPCIÓ

La Fiscalia i la defensa negocien un acord que hauria de ser acceptat per l'acusació popular de Manos Limpias, que demana 11 anys i vuit mesos de presó

El tracte inclouria exonerar Anna Vidal, la dona de l'exsecretari general de CDC.






L'exsecretari general de CDC Oriol Pujol estaria disposat a ingressar a presó per l'anomenat cas de les ITV a canvi que la seva dona, Anna Vidal, no hi passés ni un sol dia. Així ho ha proposat la seva defensa en les negociacions que té des de fa setmanes amb la Fiscalia. L'escull principal és l'acusació popular, Manos Limpias, que no ha estat directament implicada en les negociacions i que no té constància oficial de les últimes converses. Si aquesta part no accepta l'acord, s'haurà de celebrar el judici amb jurat popular per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental.

Segons va avançar el digital Crónica Global i han confirmat a l'ACN fonts properes al cas, el pacte proposat per la defensa podria consistir en una pena de dos anys i tres mesos de presó per a Pujol, que hauria d'ingressar a presó almenys uns mesos. Això, seria a canvi d'admetre els delictes i pagar la
responsabilitat civil, i, a més, que la seva dona quedés absolta o amb una pena menor de dos anys que li evités l'ingrés a presó. La resta d'acusats també veurien les seves penes rebaixades. Les defenses admeten que un judici amb jurat popular contra càrrecs polítics i empresaris per delictes econòmics i de corrupció és difícil que acabi amb absolució, però les acusacions també reconeixen que alguns delictes són difícils d'explicar als membres d'un tribunal popular.

Mentre que la fiscalia encara no ha presentat el seu escrit d'acusació, Manos Limpias demana en un escrit presentat al desembre 11 anys i vuit mesos de presó: un any i vuit mesos i una multa d'un milió d'euros per tràfic d'influències; quatre anys i mig de presó per suborn, així com una multa de 90.000 euros; i cinc anys i mig per suborn en concurs amb falsedat documental i una multa de 24.300 euros. Oriol Pujol, la seva dona i diversos empresaris presumptament s'haurien conxorxat per afavorir unes empreses d'estacions d'ITV davant d'unes altres, a més de cobrar comissions irregulars per negociar deslocalitzacions industrials. El sindicat també demanava inicialment per a la seva dona cinc anys i mig de presó i 24.300 euros per suborn i falsedat documental.

Per a l'empresari Sergi Pastor, proposa 20 mesos de presó i una multa d'un milió d'euros per tràfic d'influències. Per als també empresaris Sergi Alsina i Ricard Puignou, la pena de 20 mesos de presó i una multa d'un milió d'euros per tràfic d'influències i un any de presó per suborn; la mateixa petició per a l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona i contractat per la Generalitat per pacificar el sector de les ITV, Josep Tous. Per a Alsina, amic de Pujol, el sindicat també demana cinc anys i sis mesos de presó i 150 de multa diaris durant 27 mesos.

Manos Limpias conclou que va existir una trama en què es van pactar una sèrie de pagaments, a Alsina i d'aquest a Oriol Pujol a través de la seva esposa, "a canvi d'afavorir els interessos particulars" de Puignou. Vidal hauria facturat encàrrecs sense justificar a Alsina perquè Pujol influís, en la condició de diputat al Parlament, membre de la Comissió d'Energia i dirigent convergent, "beneficiar els interessos dels imputats", segons el sindicat.

L'objectiu de la trama seria "aconseguir un nou pla territorial on optar (de fet, adjudicar-se fraudulentament) el màxim d'estacions d'ITV possibles a través de CERTIO Ricard Puignou i a través d'Upprime d'Alsina, Pujol i Pastor", segons l'escrit de Manos Limpias, que també considera que durant la tramitació parlamentària de la Llei de Seguretat Industrial i el desenvolupament reglamentari, l'associació il·lícita entre Puignou, Alsina i Pujol "va continuar vigent".

El sindicat acusa Pujol d'haver "aconseguit que el Secretari General d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Enric Colet, nomenés Tous com a mediador per compte de l'administració" en el conflicte de les ITV amb la "veritable intenció", conclou el sindicat, de "col·locar un home del partit pròxim a Oriol Pujol". També, acusa Alsina de rebre la quantitat de 2.000 euros cada mes perquè "vetllés essencialment pels interessos de Certio ITV i que aconseguís la revisió d'ofici per poder optar, per mitjà de la Societat Upprime ENERGY, a un lot d'estacions d'ITV".

El sindicat també es refereix a un "full de ruta", darrere el qual es volia "alinear el partit, el Departament i el Govern" que "consistia bàsicament a denegar a la Societat Itevelesa l'autorització per operar en les tres estacions que li van ser concedides, al·legant que havia transcorregut el termini legal d'un any des que es va publicar la concessió, sense haver acabat les obres d'instal·lació de les estacions d'ITV, i fer la revisió d'ofici del Pla Territorial". Segons el sindicat, l'objectiu era "ampliar, en 24 més, les estacions d'ITV i poder compensar amb noves estacions a aquells operadors que retiressin els recursos interposats o als que quedessin afectats per aquestes revisió, alhora que introduir Upprime ENERGY en el sector".

Oriol Pujol també hauria aconseguit que Colet nomenés "a instància seva" Isidre Masalles, "qualificat pels acusats com a "home obedient", i amb la finalitat que no els plantegés cap tipus de problema, com a nou subdirector de Seguretat Industrial de Catalunya, que era una de les autoritats administratives que havia de decidir sobre la resolució de la concessió de les ITV".

Segons el sindicat, Oriol Pujol col·laborava amb Alsina, Puignou i Tous "perquè es pogués dur a terme el nou Pla Territorial d'Estacions d'ITV" dissenyat per Tous, en què "a més d'ampliar considerablement el nombre d'estacions per poder sortir tots ells beneficiats, es denegués l'autorització que li va ser concedida a una altra empresa del sector, com Itevelesa, i concretament l'estació de Sant Fruitós de Bages, a causa que es trobava molt propera a una estació d'ITV de CERTIO, de la qual era administrador Puignou per la competència que li feia".

El sindicat defensa que "amb la finalitat que tots els imputats es beneficiessin, directament o indirectament, com a conseqüència de l'augment del nombre d'estacions a adjudicar, es va constituir la societat Upprime". Manos Limpias situa en el "vèrtex d'aquesta trama il·lícita" Oriol Pujol, que acusa d'"influir" en els nomenaments i també en el "camí a seguir".

Durant els anys 2005 al 2012, quan es van produir les detencions derivades de la investigació, Oriol Pujol utilitzava "les seves influències i poder polític" per cooperar en la consecució dels encàrrecs a Sergi Alsina que es retribuïen "emmascarant-los en la fictícia contractació de serveis de consultoria per part d'Alta Partners" relacionades amb diverses operacions.
Enllaç noticia :