dimarts, 2 de febrer del 2016

La investidura espanyola continua encallada: el rei no encomana a Rajoy que intenti formar govern

FERRAN CASAS Madrid




Mariano Rajoy i Felip VI a la seva segona audiència per la investidura al Palau de la Zarzuela / EFE



Mariano Rajoy seguirà esperant. Per ara no se sotmetrà al debat d'investidura perquè no té prou suports i esperarà a que el rei li ho demani quan ho consideri. Aquest dimarts, després de la segona reunió amb el monarca, aquest no li ha ofert ja formar govern. " Li he dit que no tinc els suports però que esperarem què passa. La nostra opció i la del PP van endavant i no renunciem a presentar-nos a la investidura quan calgui", ha afirmat. Ell seguirà sent candidat a la presidència en qualsevol cas ha reiterat. Rajoy ha lamentat que el PSOE, que intenta bastir una opció de govern "radical i amb independentistes", es negui "a dialogar" amb ell com a pas previ a arribar a un pacte que ell voldria amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, líder de C's.

Rajoy ha preferit no entrar a desqualificar la teòrica predisposició, manifestada després de passar també per la Zarzuela i de 45 dies de bloqueig, del PSOE al diàleg. En qualsevol cas ha afirmat que veu intactes les seves opcions de ser president atès el contrast entre la seva opció d'estabilitat i la fórmula "heterogènia" que promou Sánchez.

El passat 23 de gener, després de la primera ronda de contactes amb el rei, Rajoy va declinar sotmetre's a la investidura, fet pel qual el monarca i el president del Congrés, Patxi López, van acordar obrir una segona ronda. Enmig d'aquesta s'han produït nous intents d'acostament de Podem al PSOE, per ara frustrats, i del PP a C's, que s'han vist enterbolits pels casos de corrupció com els de València i que, fins ara, no han donat cap resultat.

Després de la reunió amb Rajoy el rei ha cridat de nou López a la Moncloa per comunicar-li què fer. El PSOE espera que ara s'encarregui a Sánchez la formació de govern.

Iglesias colla el PSOE

Un cop finalitzada la ronda de contactes amb el cap de l'Estat, ha comparegut el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha afegit pressió als socialistes: " Només hi ha dues possibilitats. O el PSOE es posa d’acord amb el PP i Ciutadans o ho fa amb nosaltres", ha avisat. "Si Sánchez no ens truca, ho farem nosaltres".

Iglesias ha censurat "l'immobilisme" del PSOE a l'hora de seure a negociar un govern de progrés. Segons el cap de files de Podem, "seria un frau que no es fes". "Quan la hipocresia és de tan mala qualitat és temps de dir la veritat", ha etzibat.

A diferència de Sánchez, que defuig la fotografia conjunta amb els nacionalistes, Iglesias ha admès que ha parlat amb ERC, Democràcia i Llibertat i el PNB. "Aquest país no es mereix que segueixi governant el PP. Un govern de progrés i de canvi desperta grans il·lusions", ha dit.


Enllaç noticia :