dimecres, 3 de febrer del 2016

Junqueras ofereix diàleg per als pressupostos però recorda que "el 88% de la despesa és finalista"

R. TUGAS / O. MARCH Barcelona






El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es dirigeix cap al faristol del Parlament / PERE VIRGILI


La pròrroga pressupostària de la Generalitat ha vist llum verda aquest dimecres gràcies als vots de Junts pel Sí i la meitat del grup de la CUP, que ha emès cinc vots a favor i quatre abstencions -ara té nou diputats, ja que està pendent de nomenar el substitut d'un dels parlamentaris dimitits-.

En tot cas, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha lamentat que la majoria de grups hagin centrat les intervencions en el debat de pressupostos, en lloc de centrar-se en la pròrroga mateix, el qual ha apuntat que és un tràmit sobretot tècnic, i ha subratllat que un Govern amb dues setmanes de vida no ha pogut redactar encara nous comptes, tot i que ha "anunciat la voluntat de fer un debat pressupostari", el qual intueix "que serà emocionalment intens".


Malgrat tot, ha avisat que " el total del pressupost de la Generalitat no el defineix el Govern ni el Parlament, ho fa el ministeri d'Hisenda, que és qui decideix les previsions de creixement econòmic i de recaptació fiscal i, per tant, les bestretes que rep la Generalitat", amb uns "criteris repetidament arbitraris".

Per això, "també han estat víctimes les comunitats governades pel PP", malgrat que els efectes són "més greus en aquells àmbits amb infradotació tan greu com la sanitat a Catalunya". "El 88% de la despesa és finalista", ha destacat, però s'ha mostrat disposat discutir-ho tot "en els marges que quedin".

Ciutadans defensa un nou finançament sense privilegis

En tot cas, el diputat de C's Antonio Espinosa ha justificat el rebuig a la pròrroga pressupostària defensant que aquesta no és una qüestió merament tècnica, sinó que respon a una "mala pràctica parlamentària que obeeix a la debilitat en suports parlamentaris dels successius governs de la Generalitat".

Així, ha denunciat l'alt endeutament de l'executiu català per la seva "persistent mala gestió", i ha demanat que s'aparqui "el victimisme amb el mal finançament", ja que "això ja no cola".

Tot i això, Espinosa ha coincidit en què cal canviar el model de finançament perquè el volen "millorar". En defensen un de "més proporcional i equitatiu, que cadascú pagui més segons la renda", però "no per establir privilegis". Així mateix, ha recordat que, "tot i que va dir que votava els darrers pressupostos autonòmics, els següents ho seran també", i ha afegit en to de mofa: "I sort, imagini'n el senyor Junqueras aprovant-ne uns d'estatals!".

Per tant, ha demanat uns comptes rigorosos que no portin "fum, fum d'independència", ja que ha ironitzat que això acabarà amb "FLA, FLA", en referència al fons de liquiditat autonòmica.

El PSC demana virar els comptes a l'esquerra

Al seu torn, el diputat del PSC Oscar Ordeig també ha rebutjat el decret de pròrroga perquè no veu l'executiu amb actitud dialogant per fer nous pressupostos -ha carregat contra els del 2015, que ha definit com "els de CiU"- i per reclamar nous recursos al govern espanyol -Carles Puigdemont, de fet, havia refusat demanar un nou model de finançament-. "Votar o abstenir-nos sense saber si hi haurà un nou pressupost no seria coherent", ha afirmat el diputat socialista.

Així, ha reconegut que "és cert que hi ha asfíxia econòmica, cal reclamar més recursos i el PP no ha ajudat", però ha instat l'executiu a reclamar un nou sostre de dèficit, reduir el dèficit fiscal i millorar el finançament. " Catalunya canvia i Espanya canvia també, 'wait and see'", ha dit, i ha ofert una "mà estesa amb els pressupostos", ja que ha definit el seu com un partit d'esquerres que vol negociar comptes perquè "aquest govern basculi a l'esquerra".

En el torn de rèplica, Junqueras, han recordat irònicament que el dels socialistes és "un partit d'esquerres que va reduir els impostos a les rendes més altes, que es va posar d' acord amb el PP per imposar que el pagament dels interessos del deute anés per davant de qualsevol despesa social".

CSQP vol reclamar a Madrid més recursos i dèficit

En una línia molt similar a Ordeig, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha rebutjat donar "un xec en blanc" per evitar que es prorroguin pressupostos durant tot l'any i ha retret la manca de voluntat del Govern per pactar nous comptes. Així, ha convidat a Junqueras a treballar per uns pressupostos millors impugnant els sostres de dèficit públic imposat pel govern espanyol -ha recordat que CDC va avalar les polítiques d'estabilitat financera- i negociï un nou model de finançament.

"Mentre no es desconnecten ens interessa que l'estat espanyol deixi de tenir un sistema fiscal cadavèric", ha ironitzat, i ha cridat a fer front al frau fiscal: "Abans de crear duanes catalanes o el banc central català, per què no tirem endavant polítiques de lluita contra el frau fiscal?". "Dues polítiques financeres és donar facilitats als defraudadors, cal cooperació [amb la hisenda espanyola]!", ha insistit encara.

Igualment, ha demanat poder discutir "una a una totes les partides de despesa" i ha qüestionat els concerts amb escoles privades d'elit o seguir "engreixant el sistema sanitari privat amb diner públic". Finalment, ha reclamat "acabar amb unes privatitzacions i venda de patrimoni que ha estat pa per avui i fam per demà, i negoci per als de sempre".

Finalment, Coscubiela ha ironitzat amb el paper que haurà de fer Junqueras com a president d'ERC i com a conseller d'Economia i Hisenda: "El desdoblament de personalitat que haurà de fer vostè supera qualsevol capacitat humana!".

Davant d'aquestes demandes, Junqueras s'ha mostrat disposat a abordar totes les qüestions plantejades pel dirigent d'ICV, però ha assenyalat que, "com que hem de lluitar contra el frau fiscal i la Generalitat té la gestió parcial d'un 5% dels impostos, ens cal les eines necessàries per lluitar contra el frau fiscal".

Quant a la impugnació del sostre de dèficit, ha ironitzat: "Impugnem tant com vulguin. I un cop ho hagin fet, nosaltres impugnarem una mica més. Un cop fet això, fins que no disposem de les eines necessàries, com ho hem de fer?".

El PP culpa la "gestió nefasta" del Govern

Per altra banda, el portaveu del PP, Enric Millo, també ha rebutjat donar un "xec en blanc" i ha destacat que el conseller "és esclau d'una herència que li és pròpia", ja que "li ve d'un Govern que ha fet una gestió nefasta de les finances de la Generalitat". " Hi ha altres comunitats pitjor finançades i no tenen una situació com la de Catalunya, alguna culpa deu tenir la gestió del Govern", ha destacat, i ha subratllat les ajudes del govern espanyol a l'executiu català en forma de fons de liquiditat financera i altres instruments.

" Sort n'hem tingut dels mecanismes extraordinaris de finançament que ha posat en funcionament l'Estat", ha asseverat, els quals ha quantificat en 55.000 milions des del 2012.

Així mateix, el dirigent popular ha qüestionat que el decret de pròrroga inclogui que el banc públic en què es vol convertir l'Institut Català de Finances depengui sols de la Generalitat, ja que el Banc d'Espanya és qui ha de controlar les entitats de crèdit a l'Estat.

La CUP crida a superar la "submissió al deute"

Finalment, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha justificat el suport a la pròrroga pressupostària, però "sense defugir el debat dels nous pressupostos", ja que hi ha la "necessitat imperiosa d'incrementar els ingressos o desobeir o replantejar-nos la submissió al deute i a les polítiques de la troica", en la línia amb  l'annex social de la resolució de ruptura aprovada el 9 de novembre, que planteja renegociar el pagament del deute amb la banca resident.

De fet, ha centrat les reivindicacions en denunciar el cost del deute per a les finances catalanes, ja que "la partida del deute no pateix retallades i s'incrementa cada any".

Així, Reguant ha denunciat que " el FLA ha servit per rescatar els creditors i blanquejar deutes que podrien haver-se considerat il·legals". Tot i això, per "impagar" el retorn del fons de liquiditat ha admès que "cal un pla B en marxa" i, per tant, ha cridat a "preparar una estructura que permeti recaptar els impostos directament o també per preparar-nos per controlar els recursos i els capitals".

"Els pressupostos poden prorrogar-se, però les necessitats humanes no", ha avisat, ja que aquestes "no són fruit de cap fatalitat", sinó "de les polítiques de la troica i de l'FMI, dels que van aprovar la reforma de l'article 135 de la Constitució i dels que van votar les polítiques d'estabilitat financera". La diputada, però, s'ha queixat que Junqueras no respongués a la seva intervenció i a les seves demandes en el torn de rèplica.


Enllaç noticia :