divendres, 26 de febrer del 2016

El Govern no recorrerà la sentència del TSJC que elimina unes recomanacions per l'ús del català a l'administració

S. SORO Barcelona






Un cirurgià de pediatria de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona va presentar el recurs que ha causat la sentència del tribunal. / TJERK VAN DER MEULEN


El Govern no recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que elimina unes recomanacions per l'ús del català entre el personal de l'administració. Així ho ha indicat aquest divendres la consellera de Governació, Administracions Públiques i Vivenda, Meritxell Borràs, que així i tot ha reconegut el caràcter "polític", més que no pas judicial, de la sentència.

En declaracions a La Xarxa, recollides per Europa Press, Borràs ha afirmat que la Generalitat no presentarà recurs perquè "no és un tema normatiu, obligatori per al treballador", sinó orientatiu, i que per tant la decisió del TSJC no altera res.

"Una sentència política"


En la mateixa direcció s'ha expressat la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, que afirma que la sentència no implica una modificació de la política lingüística ni un canvi en les relacions de comunicació amb el ciutadà. En declaracions a aquest diari, Franquesa assenyala que es tracta d'una "sentència política".

Òmnium Cultural, per la seva banda, ha aprofitat la sentència del TSJC per reivindicar "la necessitat d'un sistema judicial propi per a Catalunya". L'entitat sobiranista s'ha refermat en l'aposta per un "Estat plenament sobirà", en un comunicat on l'ha reivindicat com la via per defensar el compromís amb el català i un sistema de "plurilingüisme igualitari".

Han assegurat que la decisió es basa en una "càrrega política i ideològica" i l'emmarquen en una "ofensiva contra els reglaments lingüístics" de les administracions catalanes.

Les converses no haurien de començar en català

En concret, els protocols que ha eliminat el TSJC són dos articles que marcaven el català com a llengua de comunicació entre el personal i que determinaven que totes les converses havien de començar en aquest idioma.

La secció cinquena de la sala contenciosa del TSJC, en una sentència, dóna la raó a un adjunt de cirurgia pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona que havia fet un recurs contra el Protocol d'usos lingüístics per al sector sanitari públic i el Protocol d'usos lingüístics del sector púbic que depèn de la Generalitat.

Societat Civil Catalana, PP i Ciutadans aplaudeixen la mesura del TSJC

El portaveu adjunt del Partit Popular (PP), Santi Rodríguez, i el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa han manifestat aquest divendres la seva satisfacció per la la sentència del TSJC que anul·la parcialment el protocol d'usos lingüístics de la Generalitat, i critiquen que el govern hagi volgut discriminar el castellà i imposar el català.

Societat Civil Catalana (SCC), per la seva banda, també ha aplaudit la mesura a través d'un comunicat. L'agrupació nega que "sigui un atac a la llengua catalana", i afirma que, ben al contrari, constata la realitat bilingüe de Catalunya.

L'entitat lamenta, a més, que la Generalitat "pretengués obligar els empleats públics i els ciutadans a haver de reclamar als tribunals" per reclamar l'ús del castellà a l'administració.


Enllaç noticia :