dijous, 28 de gener del 2016

[Imatges] La BCN de Colau: crònica d'una macro festa il·legal al metro

Última actualització Dijous, 28 de gener de 2016 05:00 h


Una multitud de persones beu, fuma, fa grafitis, es cola al metro i increpa a la seguretat durant una nit de dissabte amb total impunitat


Un altaveu portàtil a tot volum, beguda en abundància, cocaïna, crits i càntics, tabac, borratxeres, pixades a la via, cops a les parets i al sostre dels vagons, xiulets als de seguretat, saltada de barreres... tot això i més és el que va succeir amb total impunitat al metro de Barcelona una nit de dissabte d'aquest mes de gener. Un dels assistents a la macro festa narra amb detall i orgull tots els fets i un altre en penja un reportatge fotogràfic. Així és com es desenvolupa una esbojarrada festa il·legal a la nova Barcelona de Colau. 




Festa il·legal al metro de Barcelona


Si ara fa uns dies us explicàvem la presència dels Top Manta a la mateixa plaça Sant Jaume o la fugida de capital cap a Hospitalet per part del gremi hoteler, la Barcelona d'Ada Colau ens deixa una nova i lamentable imatge: la impunitat d'un nombrós grup de persones (no pas massa joves) celebrant una festa amb drogues i grafitis al metro de Barcelona. Recordem també algunes declaracions justificant aquells que no paguen el transport públic amb una certa banalitat.

Una història de cinema negre

En primera persona, un tal Daniil Romanov, explica amb detall al web vice.com la macro festa d'aniversari que es va celebrar de manera totalment il·legal al metro de Barcelona un dissabte de gener del 2016, tal i com es pot comprovar amb els anuncis de les pel·lícules a les andanes. D'entrada, ell mateix explica que "el plan era ir a una fiesta en el metro, y no teníamos mucha más información". Explica que la trobada va ser a una plaça prop del metro on es va començar a fer un 'botellón'.
Grafitis i cocaïna


Durant aquests primers moments el narrador veu com els assistents comencen a 'fer firmes' (és a dir, a pintar el mobiliari urbà) i, fins i tot, es pensa que uns nois estan pintant un arbre però en realitat s'estan fent una ratlla de coca. Prossegueix: "hasta que los cabecillas (los del carrito-altavoz) toman la iniciativa y nos ponemos en marcha".
Per sorpresa del protagonista, en comptes d'accedir a la boca de metro més propera, segueixen als líders cap a una altra parada: "Es entonces cuando al entrar en movimiento, subirnos el alcohol y vernos parte de una muchedumbre tan omnipotente, comenzamos a sentirnos todos eufóricos. Y entonces comienzan los cánticos como de manifestación, desfilando por las calles gritando, firmando, como creando un movimiento".
Vandalisme per passar-ho bé

Defineix la marxa com un seguit d'actes vandàlics sense ideologia: "Porque mola perder la cabeza con una multitud de amigos espontáneos que quieren perder la cabeza igual que tú y formar parte de cualquier cosa. Recuerdo ver cómo alguien derribaba una valla a patadas y la reacción espontánea fue vitorearle "¡Sí se puede, sí se puede!".
La marea de gent és prou gran perquè se sentin segurs i invencibles, sense por a possibles represàlies d'alguna força de seguretat. De fet, quan per fi arriben a una de les boques del metro, el nostre protagonista descriu aquesta sensació d'impunitat: "Vamos dejando tags a nuestro paso con total impunidad (impunidad es una palabra que caracterizará esta noche) hasta que llegamos a la estación del metro, y es entonces cuando entiendo este desfile: ahí es mucho más fácil colarse. Así que entramos en estampida y llenamos el andén, dando comienzo oficial a la Fiesta en el Metro".
Pintades a tort i a dret
Un cop ocupen massivament l'andana del metro, explica que segueixen els grafitis: "los asistentes comienzan a llenar de firmas el mobiliario público patrocinado por el Ayuntamiento de Barcelona. El culmen del frenesí fue cuando llega el metro, y entonces todo son gritos, celebraciones y jolgorio".
Un cop dins els combois...
Explica la cara de pocs amics que fan la majoria de persones que ja eren dins dels vagons. La festa no para dins dels combois sinó més aviat al revés: l'eufòria esclata: " y a partir de ahí todo serán canciones, botes, gritos y aporreamientos multitudinarios del techo del vagón".
Pixum a les vies
La festa no té aturador, han fet transbord a la parada de Passeig de Gràcia. Allà, munten un concert de Hip Hop improvisat. L'efecte de les múltiples substàncies estupefaents que porten a sobre provoca que les vies del metro es converteixin en urinaris: "en estos momentos algunos de nosotros ya no aguantan más y dan rienda suelta a sus vejigas en las vías".
També explica que en moment donat, dos nois que pixaven a les vies van ser increpats per un parell de membres de seguretat. Amb fanfarroneria explica que gràcies a l'actitud amenaçant de la multitud, els dos homes van haver de retirar-se: "un ejemplo más de cómo con la voluntad férrea del pueblo en rebeldía, el Estado no tiene medios para oprimirnos. Es pura ventaja numérica".
De punta a punta de la ciutat
La nit és llarga i tenen temps de passejar-se de punta a punta de la ciutat i 'firmar' tot allò que troben al seu pas: "un no parar de tren en tren, estación tras estación, y salir a la calle para volver a entrar al metro tras desfilar de un punto de la ciudad a otro, toreando a los coches y firmando lo que se pillaba".
La policia passa de llarg
El xaval explica que un cop a l'exterior la intenció era perpetuar la festa amb una rave urbana. I es va aconseguir tot i les precaucions per un parell de cotxes de policia secreta. Diu el narrador que un pakistanès els va despreocupar explicant-los que 'la secreta' estava vigilant un cotxe uns metres més enllà: "al rato aparece un coche de policía que va directo adonde el pakistaní nos dijo que estaba el conflicto, dándole la razón. Comienza la rave urbana despreocupadamente".
Exaltació de l'incivisme, que es veu impune
A les acaballes de la festa, el narrador explica que hi havia un noi amb la mà ensangonada i que també hi va haver una baralla. Tot i així, eufòric i amb un sentit de la llibertat impunitat sense límits afirma: "me marché a casa con la sensación de haber visto uno de los más hermosos espectáculos de la naturaleza urbana".

directe!cat parla amb TMB

directe!cat ha parlat amb responsables de premsa de TMB sobre la situació. En un primer moment no tenien constància dels fets. Posteriorment, han confirmat que la nit del dissabte 16 al diumenge 17 van ocórrer aquests fets al metro, concretament al trajecte de la L4 entre Jaume I i Passeig de Gràcia.
Des de TMB han volgut deixar constància que es condemnen aquests fets de caire vandàlic que van causar molèsties als empleats i els usuaris i destrosses a les instal·lacions.
TMB ha presentat una denúncia penal contra els causants, n'ha informat Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra i col·labora amb aquests cossos en la investigació i en l'adopció de mesures per evitar fets semblants.
En declaracions a directe!cat TMB ha explicat que encara s'està realitzant la valoració econòmica dels danys.
Festa il·legal al metro de Barcelona
Festa il·legal al metro de Barcelona
Festa il·legal al metro de Barcelona
Festa il·legal al metro de Barcelona
Festa il·legal al metro de Barcelona
Festa il·legal al metro de Barcelona
Festa il·legal al metro de Barcelona
Enllaç noticia :