divendres, 15 de gener del 2016

El Punt Avui : Puigdemont descarta una DUI

Política

El president de la Generalitat afirma que no està previst perquè les forces independentistes no van superar el 50% el 27-S

Aposta per redactar una constitució catalana i sotmetre-la a votació.




Puigdemont,durant l'entrevista Foto :Europa PRESS

El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dijous a la nit que descarta una declaració unilateral d'independència (DUI): “No està previst. El nostre compromís electoral no era una declaració unilateral d'independència”. I ha afegit: “No tenim la força suficient per proclamar-la amb el 48% dels vots”

En una entrevista de TV3, ha explicat que el seu objectiu és començar a redactar una constitució catalana i sotmetre-la a un referèndum perquè d'aquesta manera “una majoria” de catalans avalin el nou Estat català.


Puigdemont ha promès que el seu Govern donarà els passos “amb seguretat jurídica i amb tota la legalitat possible” i que no contempla la possibilitat que l'executiu espanyol suspengui l'autonomia. “No preveiem l'aplicació de l'article 155 de la Constitució”. Tot i això, si s'arribes a produir-se, Puigdemont considera que l'escenari seria una altre. “Si Madrid no entén el procés i es bunqueritza, no ens arronsarem”.

Sobre el temps que ha de durar el procés constituent, Puigdemont creu que els terminis no han de ser una “cotilla”. “Si es pot fer en menys de 18 mesos es farà, si cal més temps jo no ho aturaré”.
Puigdemont ha lamentat que el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no li hagi trucat per felicitar-lo. “Si no fa un gest de cortesia com trucar, diu molt poc del seu lideratge polític”.


No obstant, ha assenyalat que no té cap interès “en que es trenquin els ponts” amb l'Estat i que s'haurien de mantenir, fins i tot, en els escenaris més complicats.

Els pressupostos
Puigdemont s'ha mostrat convençut que el Govern podrà tirar endavant els pressupostos amb la CUP i amb d'altres formacions del Parlament, però ha afegit que no pot garantir que no s'hagin de prorrogar. “La certesa del tot, no la tic”. El que sí ha assegurat és que si s'arriben a aprovar els comptes pel 2016 “seran expansius en els temes socials”. “Ens agradaria tenir l'eina del pressupost nou per atendre més gent i necessitats”.

Tot i això, ha remarcat que els números han de ser “factibles”. “No farem previsions de despesa que no puguem finançar”.


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/932859-puigdemont-descarta-una-dui.html