dijous, 28 de gener del 2016

Constituïm ja té redactat el 80% de la base per a la futura Constitució catalana

| 27/01/2016 a les 22:30h

CONSTITUCIÓ CATALANA

La vintenta de professionals que conformen el grup s'organitzen en cinc grups de treball

Defensa, Medi Ambient i Justícia són els primers àmbits que es començaran a presentar aquesta setmana

​Constituïm presentarà aquest dijous l'Avantprojecte de Constitució Catalana




Membres de Constituïm durant la sessió de treball al Monestir de Poblet | Constituïm



Fa un any que els membres de Constituïm estan treballant en l'Avantprojecte de Constitució Catalana que aquest dijous presentaran en un acte al Col·legi de Periodistes. Des de llavors, s'han organitzat en cinc grups de treball que es troben setmanalment per anar preparant els diversos articles que conformen la base de la futura carta magna. Un cop al mes, es fa un plenari per posar la feina en comú.

El portaveu de Constituïm, Jordi Domingo, ha destacat a NacióDigital dos elements que considera especialment importants. Dels tres projectes constitucionals que es van presentar a finals de gener del 2015 a l'Ateneu Barcelonès, en sorgeix aquest grup. "Es tracta d'un grup de gent heterogènia, que no es coneixia i que, renunciant als egos, accepten que ed triturin els textos presentats inicialment per fer-ne un de sol", indica Domingo. "Això té mèrit en un país com el nostre", afegeix.


Els primers àmbits que es presentaran aquesta setmana seran els relatius a Defensa, Medi Ambient i Justícia. En Defensa, per exemple, es proposa un cos de règim civil. En conjunt, es posa èmfasi en el caràcter de república del nou estat català. Tot plegat ha de servir, segons assenyalen des de Constituïm, per dibuixar les línies mestres, la base aportada per la societat civil per tal que s'acabi redactant la constitució definitiva i que se sotmetrà a referèndum.

Presentació final al voltant de Sant Jordi

De moment, el 80% del text ja està consensuat i redactat de forma definitiva. La previsió de Constituïm és de seguir el mateix esquema de treball que han mantingut fins ara i de tornar al Monestir de Poblet, on ja van fer una trobada darrerament, la segona setmana de març. Al voltant de la Diada de Sant Jordi, preveuen presentar el text complert al Parlament i la societat civil. Fins ara, s'ha treballat al marge dels partits per tal de mantenir una independència respecte les diverses formacions.

A l'acte de presentació d'aquest dijous, hi participaran diversos membres del grup i també l'autor d'un dels treballs inicials, el jutge i senador per ERC, Santiago Vidal. A la fila zero també hi haurà representants de l'ANC i l'AMI. I tot plegat estarà presentat pel periodista Vicent Partal, coneixedor dels processos d'independència de les repúbliques bàltiques i de la participació ciutadana en processos constituents.


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/102150/constituim/ja/redactat/80/base/futura/constitucio/catalana