dijous, 19 de novembre del 2015

La CUP evita per primera vegada vetar Mas i fia qualsevol decisió sobre la investidura a les assemblees

LAIA VICENS Barcelona





Els diputats de la CUP i alguns membres del secretariat, en una roda de premsa al Parlament / CRISTINA CALDERER / CRISTINA CALDERER


Per primera vegada en una roda de premsa, la CUP no s'ha negat a investir Artur Mas com a president. En una sala de premsa plena fins a la bandera, els diputats de la CUP i alguns dels membres del secretariat nacional han comparegut al Parlament per deixar clar que el relat de "la campanya mediàtica" d'aquesta setmana sobre el fet que la CUP "fa xantatge" a Junts pel Sí és "fals". 

El gran tema, un cop més, ha estat si donaran suport a Mas com a president de la Generalitat.


I en aquest punt, la CUP ha modulat la seva resposta i ha fiat qualsevol decisió al que diguin els militants. Per preparar la jornada de debat nacional del dia 29, en què si no hi ha cap acord no està previst que es voti res, la CUP ha convocat les assemblees territorials entre dimarts i dijous de la setmana que ve per " debatre amb tota la militància" l'estat de les converses. El proper diumenge ho posaran en comú "generant dinàmiques de debat". En cas que la setmana que ve hi hagués un acord amb Junts pel Sí, el secretariat nacional reformularia  la jornada de debat nacional i es convertiria en una assemblea nacional, que hauria de ratificar el pacte. Segons ha dit Xevi Generó, membre del secretariat nacional, l'engranatge assembleari de la CUP ja està activat per si hi ha un acord.

Precisament les assemblees són la clau de volta del discurs de la CUP. Si bé fa uns dies fonts de la CUP deien que  era "impossible" que se sotmetés a una votació qualsevol proposta de Junts pel Sí que portés el nom de Mas al capdavant, avui han afirmat que posaran la proposta o propostes que facin Junts pel Sí "en consideració de la militància", fins i tot una que contempli Mas president en cas, això sí, que hi hagi un canvi "substancial" en el què, el com i el quan. "Estem esperant que ens facin una proposta. Com més aviat la tinguem, abans decidirem", ha afirmat la diputada Gabriela Serra, que en qualsevol cas ha afegit que ja van fer públiques les seves preferències sobre els candidats, en relació a Raül Romeva i Neus Munté. 

A la CUP es mostren esperançats d'arribar a un acord amb Junts pel Sí abans que comenci la campanya per les generals. I això que s'han mostrat crítics amb Convergència per les declaracions dels consellers Francesc Homs Andreu Mas-Colell aquesta setmana, que han atribuït a un escenari "neoautonomista" que vol tornar a fixar el centre de la política catalana a la negociació amb Madrid. 

"Si a CDC queden autonomistes, que ho expliquin als votants", ha demanat el cap de files de la CUP al Parlament, Antonio Baños, que ha afegit: "Ni peix al cove ni puta i Ramoneta". A més, denunciant el "dilacionisme" de sectors de CDC, ha reivindicat la CUP com la "garantia" que "no posa en risc el procés", sinó que el blinda "de marxes enrere i traïcions". 

A més, la diputada Eulàlia Reguant ha refusat que la CUP estigui "fent xantatge" a JxSí i ha remarcat en diverses ocasions que ells estan cedint en les negociacions. Segons ha dit, cal "distingir" entre el programa polític de la CUP i les condicions "de mínims" que els cupaires han posat a Junts pel Sí. "El nostre és un projecte independentista, anticapitalista i feminista que aposta per la banca pública i per obrir el debat sobre sortir de l'euro. No renunciem a treballar per això, però res d'això està sobre la taula a l'hora de negociar. Plantegem els mínims per arribar a un acord", ha destacat.



Enllaç noticia :