dilluns, 19 d’octubre del 2015

Comença a Vinaròs el judici contra l'escàndol del magatzem de gas Castor

| 19/10/2015 a les 11:00h

La primera declaració és de l'excoordinador de l'informe geològic que va avalar la concessió

Hi ha un total de 20 imputats

La Plataforma del Sénia considera que caldria responsabilitzar també dirigents de la constructora ACS

El Suprem ratifica que el Castor precisava una avaluació d'impacte ambiental 

 




Concentració a Vinaròs en l'inici del judici pel cas Castor | ACN

A dos quarts de deu del matí ha començat a declarar Jesús Gómez de las Heras, coordinador de l'informe geològic que va servir per atorgar la concessió estatal al projecte Castor, l'any 2007. El magatzem de gas situat a davant de les costes del delta de l'Ebre va quedar fora de servei després de l'escàndol causat pels 500 terratrèmols que va provocar. A les portes del jutjat d'instrucció de Vinaròs, s'han concentrat una vintena de membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia per reclamar que la justícia depuri responsabilitats per aquest cas. El portaveu Evelio Monfort, ha lamentat que el procés s'hagi quedat "curt" amb la imputació de 20 tècnics i funcionaris de l'IGME, el Ministeri d'Indústria i Medi Ambient i responsables de l'exconcessionària ESCAL UGS. Monfort ha assenyalat a la direcció de la constructora ACS, de Florentino Pérez, propietària majoritària de la concessió.


“No és que sigui la persona més important dels que declararan. Però hi volem ser el primer dia, perquè sàpiguen que no ho volem pagar”, ha explicat a aguaita.cat el portaveu de la plataforma, Juan Evelio Monfort. “Aquest senyor és el que va fer el certificat de que les basses de les mines d’Aznalcóllar estaven bé i al cap de dos mesos van rebentar provocant un desastre ecològic. També és el mateix que va dir que esta era una zona sense sismicitat”, ha afegit.

El lema de la concentració és “No ho volem pagar”: “Nosaltres no hem de pagar pel desastre que van provocar tots ells, que per això se’ls jutja”, ha remarcat. La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia no hi serà tots els dies que es prestin declaracions, però tornarà “quan siguen citats a declarar les primeres figures d’Escal UGS, entre elles Recaredo del Potro”.

Un total de vint imputats

El passat mes de gener el jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs va imputar 18 persones després que la Fiscalia presentés una denúncia i dirigís les seues acusacions contra el Ministeri espanyol de Medi Ambient, contra l'Institut Geològic Miner d'Espanya (IGME) i contra la empresa que va explotar la planta, Escal UGS. Recentment, n’ha imputat dos més, que declararan els pròxims dies 20 i 22 d'octubre, el que eleva la xifra total a vint. Es tracta de José Antonio Fernández Sánchez, que declararà el 20 d'octubre a les 9.30 hores, i Roberto Rodríguez Fernández que ho farà dos dies més tard a la mateixa hora, segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià. Tots dos eren alts càrrecs de l'IGM i van participar en l'aprovació del projecte.

A banda d’ells, el jutge també cita a declarar en qualitat d'imputats als responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 23 de gener de 2007 i als responsables de la resolució del 7 de juny de 2010, i als responsables de la Declaració d'Impacte Ambiental. Així mateix s'ha citat com a imputats els vuit membres del consell d'administració de Escal UGS, entre ells Recaredo del Potro, president de la mercantil.

Després d’anys de lluita, molts dels quals sense gairebé cap suport, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia viu l’inici del procés judicial “amb molta satisfacció”. “Ha estat una autèntica travessia del desert”, afirma Montfort. “Encara que arribe 8 anys després, és una satisfacció que ens vagin donant la raó en tot allò que vam denunciar des del primer dia”, conclou.
Enllaç noticia :