El representant permanent de la Generalitat davant de la UE creu que el nou executiu català ha de tenir al capdavant "persones amb experiència internacional i capacitat d'interlocució".
| |
L'endemà del 27S, la línia oficial de la UE no ha canviat, continua defensant que el cas català és un afer intern d'un estat membre. Però més enllà de l'oficialitat, "la situació espanyola i catalana, en aquest ordre, és una qüestió que forma part i formarà part de l'agenda europea durant força mesos". Així ho ha assegurat el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, en la seva intervenció en un esmorzar organitzat per la Federació d'organitzacions catalanes internacionalment reconegudes (FOCIR).
En aquest sentit, Altafaj ha posat de manifest que ha estat la diplomàcia espanyola la que "ha internacionalitzat la qüestió" amb maniobres de tota mena, la més recent, "la manipulació d'una resposta del president de la Comissió, que tindrà conseqüències". Ara bé, el representant de la Generalitat a la UE no creu que aquest debat es plasmi de manera oficial en els propers mesos: "Ho veig difícil, perquè molts dels funcionaris europeus estan més preocupats per la inestabilitat financera i política espanyola que es pugui produir amb les eleccions espanyoles del desembre que no pas per la política catalana".
I tot i que Altafaj remarca que una majoria parlamentària forta que "legitima el procés", ara el país "ha d'informar més i millor del desenvolupament del full de ruta". En aquest sentit, Amadeu Altafaj ha insistit que "és urgent formar un Govern fort que posi cara i ulls al full de ruta per mostrar-lo al món. Hem de ser transparents i fiables amb aquest full de ruta, perquè a Europa, i a Espanya, molts estan esperant què passarà al desembre. Creuen que amb un pacte fiscal es podrà fer marxa enrere a algunes pantalles, però la creació d'un estat independent ja està legitimada".
És per aquest risc de percepció exterior que Altafaj fa una crida a "explicar-ho al món", i per fer-ho, afegeix, "l'única manera és tenir una projecció internacional molt forta. Sigui qui sigui el president i el futur conseller d'Exteriors, els demano que tinguin experiència internacional i una capacitat d'interlocució de cara a l'exterior, i a partir d'aquí que cadascú posi els noms i cognoms", conclou. Amb tot, Altafaj ha dit que "a dia d'avui, Artur Mas és el polític més conegut i amb més prestigi internacional que tenim", i ha remarcat la importància que sigui capaç d'expressar-se en francès i anglès.
El representant permanent de la Generalitat a Brussel·les ha insistit que Catalunya "ha de fer valdre que Europa és la nostra família política i que no volem aixecar fronteres ni ser insolidaris, com pretén fer creure la diplomàcia espanyola, i com tenen molt interioritzat en països com França i Itàlia". I precisament per la dificultat de tenir interlocució amb els estats, l'estratègia de la diplomàcia catalana és "potenciar l'eix dels parlaments nacionals, on hi ha més llibertat d'expressió i es pot aconseguir un efecte palanca sobre els governs, que normalment no entren a tractar la qüestió catalana". El cas més clar, el de Dinamarca, que va aprovar una moció de suport al dret a decidir.
Pel que fa a una possible declaració unilateral d'independència, Altafaj s'ha mostrat convençut que "ha de ser el darrer pas, després d'una reflexió dels catalans quan s'hagin esgotat totes les vies. Això no treu que el Parlament faci una declaració solemne que posa en marxa el procés i el full de ruta, i és un acte potent de cara a l'exterior, deixar ben clar que passem a una etapa diferent".
Enllaç noticia :
http://www.mon.cat/cat/notices/2015/10/amadeu_altafaj_es_urgent_formar_un_govern_fort_que_posi_cara_i_ulls_al_full_de_ruta_per_mostrar-lo_151704.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada