dijous, 10 de setembre del 2015

[Video] Un àrrec polític dels Estats Units defensa el dret a l'autodeterminació de Catalunya






El president del Subcomitè d'Afers Europeus del Congrés nord-americà, Dana Rohrabacher


A 24 hores de començar la campanya electoral, una declaració que arriba dels Estats Units afegeix més elements al debat sobre la independència de Catalunya. Per primera vegada, un càrrec polític dels Estats Units s'expressa a favor del dret d'autodeterminació més enllà de la legalitat vigent a Espanya. I posa com a model viable el referèndum escocès per resoldre la qüestió catalana. Les declaracions s'han fet durant una visita institucional de representants de la Generalitat.

No és la primera vegada que representats del govern, el mateix secretari d'Afers Exteriors, Roger Albinyana, o l'anterior vicepresidenta, Joana Ortega, al seu moment, vénen a Washington i es reuneixen amb membres del Congrés, però els contactes fins ara s'havien mantingut dins de la discreció. Aquest dimecres, per primera vegada hi ha hagut una trobada formal i s'ha fet públic.

 
El president del subcomitè d'Afers Europeus, Dana Rohabacher, ha assegurat literalment: "No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pugui tenir el dret a escollir si volen formar part d'Espanya". 

Rohabacher ha reunit diversos congressistes per escoltar la veu del govern. En la trobada s'ha preguntat sobre temes econòmics i de seguretat nacional, i a la sortida d'una reunió que s'ha allargat, els assistents han estat molt clars i diàfans, cosa que contrasta amb la posició sempre neutral del govern nord-americà. Els pobles del món tenen el dret d'autodeterminació i Catalunya també. 

Han posat el model de referèndum d'Escòcia. I sobre les eleccions, han sortit satisfets d'una trobada on han rebut les garanties que es respectarà la democràcia sigui quin sigui el resultat.

Concretament, Dana Rohabacher, ha dit: "El comitè que presideixo ha estat analitzant diversos països d'arreu del món i no veig cap motiu perquè els catalans no puguin decidir sobre si volen ser part d'Espanya, tal com tanta altra gent té el dret de prendre les seves decisions". I ha enviat aquest missatge a l'executiu de Mariano Rajoy: "Li diria al govern espanyol que, a llarg termini, és millor donar l'opció als ciutadans de formar part voluntàriament del país que no pas forçar-los a mantenir-s'hi. Això crea ressentiment i sentiments negatius i el que importa és que els països tinguin un sentiment d'unitat."





Enllaç noticia :

http://www.ccma.cat/324/un-carrec-politic-dels-estats-units-defensa-el-dret-a-lautodeterminacio-de-catalunya/noticia/2684329/