divendres, 18 de setembre del 2015

Una enquesta molt favorable a la independència ha motivat el comunicat dels bancs espanyols

Divendres  18.09.2015  19:06

PAÍS

Segons ha pogut saber el diari Ara, l'enquesta dóna la majoria absoluta als partidiaris del sí en escons i vots.






Una enquesta sobre les eleccions catalanes encarregada pels bancs espanyols dóna la victòria als partidaris del sí a la independència amb majoria absoluta d’escons i de vots, segons ha pogut saber el diari Ara. Aquesta enquesta és el què ha motivat el comunicat que han emès aquesta tarda les patronals bancàries espanyoles Associació Espanyola de Banca (AEB) i Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA). Es tracta d’un comunicat que amenaça amb la replantejament de ‘l’estratègia d’implantació, amb el consegüent risc de reducció de l’oferta bancària i, amb això, d’exclusió financera i encariment i escassetat del crèdit’ en cas d’independència.

Les patronals han alertat sobre els ‘riscs per a l’estabilitat financera’ que tindria ‘qualsevol decisió política que trenqués la legalitat vigent’, que ‘comportaria l’exclusió de la Unió Europea i de l’euro d’una part d’Espanya’. Les dues agrupacions han previst que ‘l’exclusió de Catalunya de la zona euro, a conseqüència de la ruptura unilateral del marc constitucional vigent, comportaria que totes les entitats bancàries amb presència a Catalunya afrontessin greus problemes d’inseguretat jurídica’.


L’AEB i la CECA —presidida per Isidre Fainé de CaixaBank— consideren que ‘en tot moment, s’ha de preservar l’ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d’Espanya. Altrament, es posaria en greu risc l’objectiu de les entitats, que no és sinó protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, a pimes i als sectors productius i generadors d’ocupació del país’.

Finalment, l’AEB i la CECA fan una crida als líders polítics perquè ‘per mitjà del diàleg, impulsin les reformes que permetin de continuar progressant en la consecució de més alts nivells de benestar i cohesió social per a tothom’. El comunicat s’ocupa de recordar que entitats com ara Caixabank, Banc Santander, BBVA, Bankia, Banc Sabadell i Banc Popular formen part de l’AEB i de la CECA.

Aquest comunicat ha estat rebut amb molta indignació a les xarxes socials, que han clamat contra la posició dels bancs. De moment, dos bancs s’han desmarcat d’aquest posicionament: Triodos Bank i Caixa Enginyers. Vegeu els piulets d’aquests bancs:








 Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/una-enquesta-molt-favorable-a-la-independencia-ha-motivat-el-comunicat-dels-bancs-espanyols/