dimecres, 30 de setembre del 2015

Un de cada tres catalans a l'estranger no ha pogut votar, tot i demanar-ho

| 30/09/2015 a les 19:37h

La consellera Meritxell Borràs evita parlar d'intencionalitat política però es queixa d'un Estat "arcaic" que "vulnera" els drets bàsics dels ciutadans

Dels 14.781 votants, un 63,7% va donar suport a l’independentisme

El Suprem ratifica que el Castor precisava una avaluació d'impacte ambiental 







Un de cada tres catalans residents a l'estranger que van sol·licitar el vot per correu no ha participat finalment al 27-S per culpa del retard en l'enviament de paperetes - prop de 7.000 s'han quedat pel camí-. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha evitat parlar d'intencionalitat política però s'ha queixat de l'"arcaisme" de l'Estat, que creu que ha "vulnerat" de forma "flagrant" un dret bàsic ciutadà. Ara bé, ha reconegut que el perfil majoritari del votant estranger és afí a opcions sobiranistes. "En democràcia el vot és sagrat, perdre'n molts no és democràcia", ha reblat tot demanant a Europa que "prengui nota" de la situació. En total, el 7,5% del cens estranger ha participat d'aquestes eleccions.

Dels 14.781 votants, un 63,7% va donar suport a l'independentisme: Junts pel Sí va obtenir 7.894 vots i la CUP 1.526. Els altres vots es van repartir de la següent manera Ciutadans (1.429), Catalunya Sí que es Pot (1.231), PSC (1.025), PP (853) i Unió (425).


La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va anunciar aquests dilluns que la Generalitat presentarà un recurs al Tribunal Suprem per les incidències detectades en el vot dels catalans a l'exterior. Aquesta és una de les decisions adoptades davant la negativa continuada de la Junta Electoral Central a l'hora de facilitar l'ampliació de terminis del vot per correu. El Govern estudiarà vies de defensa davant les instàncies internacionals si s'esgoten les de l'Estat.

Una altra de les iniciatives que posarà en marxa el Govern és un web per recollir "de manera exhaustiva" tots els casos de catalans que hagin tingut problemes en el vot exterior en aquestes eleccions.

No és la primera vegada que es produeixen denuncies per aquesta situació. A les eleccions del 25 de novembre de 2012 dels 156.617 catalans residents amb dret a vot a l'estranger, només 10.500 van votar. Molts d'ells van protestar davant les ambaixades espanyoles d'arreu d'Europa per denunciar que no havien rebut les butlletes dins del termini establert per la Junta Electoral Central.

La reforma de la Llei electoral espanyola que es va fer el 2011 és el motiu principal de la baixa participació, segons va explicar Oriol Vicente, secretari general adjunt de la FIEC i expresident del Casal Català de la República Dominicana. La modificació va introduir el "vot pregat", una nova modalitat que obliga als qui viuen a l'exterior a "demanar" el seu dret a vot en cada procés. El 2006, abans de la seva implantació, la xifra de participació era del 20,8%. El 2012 va caure fins al 6,7% i aquest any, tot i remuntar, queda lluny de la registrada fa nou anys. 


Enllaç noticia :