dimecres, 16 de setembre del 2015

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, la més perjudicada pel dèficit fiscal

per Gemma Aguilera 16 de Setembre 2015

ECONOMIA - DÈFICIT FISCAL 


Un estudi del Cercle Català de Negocis analitza l'impacte de la manca d'inversions de l'estat per comarques i ciutats, i conclou que la independència beneficiaria especialment els municipis amb rendes més baixes.







El Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat són les tres comarques que més pateixen les conseqüències de la manca d'inversions de l'estat en forma d'infraestructures i serveis, amb un dèficit de 5.221 milions d'euros, 1.978 milions i 1.645 milions respectivament. És una de les conclusions de l'estudi L'impacte de l'espoli fiscal sobre el territori, impulsat pel Cercle Català de Negocis, que analitza i quantifica el dèficit fiscal per comarques, vegueries, capitals de comarca i municipis amb més de 5.000 habitants.


Segons els càlculs de l'entitat, "molts ajuntaments podrien liquidar el seu deute en menys de mig any si hi destinessin íntegrament el seu dèficit fiscal", perquè en la majoria dels ajuntaments estudiats, el dèficit quadruplica el propi deute municipal. A tall d'exemple, el CCN assenyala que els 1.623.000 habitants més pobres de Catalunya pateixen les conseqüències d'un dèficit d'inversions equivalent a 3.000 milions d'euros anuals.

És per això que l'estudi conclou que els territoris més afavorits per la independència seran aquells que actualment tenen una renda familiar disponible per sota de la mitjana catalana, la major part dels quals es concentren a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L'estudi assegura que en una Catalunya independent, es podrien executar totes les infraestructures pendents de fer al país només amb una inversió equivalent al dèficit fiscal d'un any i mig.

La conclusió a què el CCN arriba amb aquesta anàlisi és que "només amb una Catalunya independent que redistribueixi els recursos de la forma adequada, prioritzi les inversions amb un sentit econòmic i racionalitzi la despesa pública es podrà garantir la viabilitat econòmica, la competitivitat de les empreses i els serveis socials propis de l'Estat del benestar".


Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/09/l_area_metropolitana_de_barcelona_la_mes_perjudicada_pel_deficit_fiscal_espanyol_150522.php