dilluns, 21 de setembre del 2015

Economistes de l'ANC recorden que els bancs catalans ja no depenen del Banc d'Espanya

per Gemma Aguilera  21 de Setembre 2015

Remarquen que Europa no posaria en risc CaixaBank i Banc Sabadell amb un 'corralito'.

 



Banc Central Europeu.


La sectorial d'Economistes de l'ANC ha volgut respondre el governador del Banc d'Espanya, que aquest matí ha alertat del risc de patir un 'corralito' a Catalunya en cas d'independència. L'ANC li recorda a Linde que des de fa un any "el Banc d'Espanya ja no té competències supervisores ni de liquiditat dels bancs catalans, funcions que depenen del Banc Central Europeu (BCE)".

Amb la creació de la Unió Bancària i l'establiment del Sistema de Supervisió únic dependent del BCE el 2014, Caixabank i el Banc Sabadell són dues entitats financeres considerades sistèmiques a nivell europeu i estan sota la supervisió directa del BCE. Per aquest motiu, assenyalen, "el BCE mai posaria en risc l'accés d'aquestes entitats al seu finançament" com a peces fonamentals del Sistema Monetari Europeu. Per tant, "l'amenaça de 'corralito' a Catalunya és tan falsa com inacceptable", sentencien.




L'ANC també apunta que "encara que Catalunya estigués temporalment fora de la UE durant el procés negociador, el BCE ja disposa d'un mecanisme directe per signar un acord monetari que garanteix tant el manteniment de l'euro com l'accés al finançament del BCE; mecanisme que té formalitzat amb diversos estats europeus". Per tant, en aquest cas els bancs també podrien accedir al finançament del BCE indirectament a través de les seves sucursals a Espanya o altres països de l'Eurozona.

Finalment, els economistes de l'ANC recorden que el mateix Linde va afirmar en un sopar d'empresaris que "en el cas que Catalunya s'independitzés, l'economia espanyola patiria un greu impacte en perdre un motor essencial equivalent al 18% del PIB". L'Estat espanyol es veuria forçat a negociar ja que, en cas contrari, el nou Estat català no assumiria cap part del deute de l'Estat espanyol i Catalunya es quedaria amb un endeutament de només el 30% del seu PIB (corresponent al deute de la Generalitat), que seria un dels més baixos de la UE.

L'Estat espanyol, per la seva banda, tindria un deute de més del 130% del seu nou nivell de PIB, "insostenible financerament i que afectaria greument la seva prima de risc, ja que s'acostaria als nivells d'endeutament públic de Grècia que ja l'han portada al seu tercer rescat".
Enllaç noticia :

1 comentari :

Juan ha dit...

"en el cas que Catalunya s'independitzés, l'economia espanyola patiria un greu impacte en perdre un motor essencial equivalent al 18% del PIB"

Per mi aquesta és la gran qüestió