dilluns, 7 de setembre del 2015

Catalunya es prepara per acollir refugiats

Dilluns 7 de setembre de 2015


Generalitat, diputacions, ajuntaments i entitats socials es coordinen per preparar la rebuda d'un contingent encara per determinar
El pla d'actuació se centra especialment en aspectes sanitaris, educatius, d'habitatge i jurídics
Es preveu que els desplaçats arribin en un termini de tres mesos



Francesc Homs, Neus Munté, Ada Colau i Meritxell Borràs han presidit la reunió sobre refugiats | JP/ND



El Govern, juntament amb les diputacions i els ajuntaments i en coordinació amb les entitats socials, es prepara per rebre un contingent de refugiats, majoritàriament sirians que fugen de la guerra com a resposta conjunta des de Catalunya al drama migratori que viu Europa, amb la preparació d'un pla d'actuació que se centra especialment en aspectes sanitaris, educatius, jurídics i d'habitatge. A l'espera de conèixer el nombre concret de refugiats que rebrà Catalunya, és a dir, a l'espera que el govern espanyol ho determini, aquest matí representants de les principals administracions i entitats catalanes s'han reunit al Palau de la Generalitat per traçar els elements bàsics d'aquest pla.

Segons ha informat la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, al finalitzar la trobada, l'objectiu bàsic de la reunió ha estat "articular la resposta catalana a l'arribada de refugiats". "Ens estem preparant, com és la nostra obligació", ha assenyalat Munté, tot fent una crida al govern espanyol a que "es posicioni clarament respecte el contingent de refugiats que pugui arribar", un fet que es podria desencallar en el propers dies o la setmana vinent, amb la celebració d'una cimera a nivell europeu sobre la qüestió. Es preveu que els desplaçats arribin al país en un termini "orientatiu" de tres mesos.

Així mateix, a partir de la "voluntat clara de coordinar les diferents administracions catalanes", Munté ha assenyalat la intenció d'aplicar "un pla d'acollida" que haurà d'atorgar "garanties sanitàries", amb l'objectiu d'integrar els refugiats al sistema ordinari d'assistència. Per això es prepararà el sistema educatiu per "escolaritzar els nens amb un repartiment equitatiu, ràpid i amb el suport lingüístic necessari".

Un tercer punt bàsic d'aquest pla és l'habitatge, amb la intenció de preparar "un dispositiu d'habitatges a tot el territori", amb la voluntat d'acollir-los "amb la màxima dignitat possible". Finalment, també es potenciarà l'assistència jurídica pel que fa a la tramitació d'expedients d'asil. Per coordinar totes aquestes tasques es crearà un comitè operatiu que es reunirà setmanalment, a partir de dilluns que ve, per "afinar" el dispositiu, en especial a partir de que es conegui el nombre del contingent.

Tradició solidària de Catalunya i Barcelona

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assenyalat que s'ha organitzat aquesta resposta per dos motius, el primer que es tracta d'uns "crisi humanitària i una emergència sense precedents", i el segon, per "la gran onada de 
solidaritat, que recull
la millor tradició de Catalunya i de la seva capital", que fa que "la ciutadania re
clama a les administracions a l'alçada de les circumstàncies".
La reunió, que ha començat a migdia, ha estat presidida per la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, la consellera de Governació, Meritxell Borràs i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que hi ha arribat just després d'evitar amb la seva abstenció l'ingrés de la capital catalana a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

A la reunió hi han participat les quatre diputacions catalanes, així com el presidents de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, així com representants d’entitats de suport a persones refugiades com la Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya, la Creu Roja, l’ACCEM, l’ACSAR i la CCAR-CEAR, entre d’altres.