dilluns, 14 de setembre del 2015

Cap ajornament al procés. Mas no s'esperarà a les eleccions generals

per LLuís Bou (Barcelona) 14 de Setembre 2015

El president remarca que el discurs de Pablo Iglesias sobre els andalusos sembla "el d'Aznar, el de l'ultradreta".








La construcció de la independència no tindrà cap ajornament si el Sí obté la majoria absoluta el 27-S. El president Artur Mas ha deixat clar aquest matí davant uns 400 empresaris, reunits a l'auditori Imagina del 22@ de Barcelona, que no s'esperarà a conèixer el resultat de les eleccions espanyoles pel desembre, per si apareix alguna contraoferta de Madrid. Ha argumentat que no creu en aquesta possibilitat, considera fracassada la tercera via.

Mas s'ha centrat a detallar davant dels assistents, molts d'ells petits i mitjans empresaris del Cercle Català de Negocis i de Femcat, les raons de no esperar més. Al seu entendre, l'estratègia dels partits unionistes és en primer terme intentar abortar el procés des de Catalunya el 27-S, mirant que el Sí no obtingui majoria, però després l'actitud tampoc variarà. El president considera que el sistema de partits espanyol sempre acaba bloquejant qualsevol intent de millorar l'autogovern, com va succeir amb l'Estatut. "No siguem ingenus. Ja sabem com funciona, encara que un govern faci un gest, el següent ho tomba. L'Estat es defensa així", ha recordat.


El candidat de Junts pel Sí ha posat el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en el mateix sac que el PP i el PSOE. "No anem amb el lliri a la mà. Quan veig un modern que se'n va a determinats barris i diu que els fills d'andalusos s'aixequin i ensenyin les dents perquè no els tractaran com a catalans, busca la divisió de la societat catalana. Podria ser el discurs de l'Aznar, de l'ultradreta. El to és el mateix. És tremend. Són arguments suats", ha afegit en to contundent.

Mas ha recordat que les forces polítiques i la societat catalanes havien apostat per la reforma durant 30 anys, però que això ha fracassat. "Arriba el moment que l'Estat se't presenta i el veus clarament hostil, contrari". "I dius: no em convé quedar-m'hi". Ha posat com a exemple que després de tres dècades no s'ha resolt la "sagnia fiscal", i que la primera economia productiva de l'Estat, la catalana, és sistemàticament la darrera a rebre inversió pública en infraestructures. Ha remarcat també el retard en el corredor mediterrani ferroviari, cosa que contrasta amb la forta inversió en AVE's infrautilitzats.

"Ara cal prendre una decisió, i no és una decisió qualsevol. Aquesta serà per molt temps, serà per generacions. O enfoquem cap a tenir un Estat, o vol dir que estarem en una autonomia de l'Estat espanyol amb menys capacitat de decisió i sense solució en la generació de recursos. Si no ens en sortim, ens passaran per sobre sense contemplacions", ha manifestat.

El número 7 de la candidatura, Oriol Amat, catedràtic d'economia, ha atacat el discurs de la por. Segons Amat, Catalunya, en cas d'independència, tindrà un saldo positiu d'11.000 milions d'euros. "Hi haurà més recursos i es podran fer programes d'I+D com s'ha fet a Finlàndia", ha indicat. Amat ha afegit que el plantejament d'Hisenda que està preparant a la Generalitat serà a l'estil de Noza Zelanda, amb voluntat col·laboradora.


Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/09/cronica_acte_empresaris_150401.php