dimecres, 12 d’agost del 2015

‘Seria impensable que Bèlgica no reconegués Catalunya’, diu un reconegut politòleg flamenc

Dimecres  12.08.2015  19:10







Bart Maddens és professor en ciències polítiques a la Universitat catòlica de Lovaina. És un dels ideòlegs més importants de l’independentisme flamenc i un reconegut politòleg al seu país. Recentment ha publicat un article a la web de la televisió i la ràdio pública flamenca en què analitza les opcions de Catalunya d’esdevenir un nou estat independent, una opció que considera real i possible: ‘la cosa va de debò’, afirma. I conclou també que seria impensable que un govern federal belga no reconegués una Catalunya independent.

En tot cas, diu Maddens, la qüestió catalana pot sacsejar la coalició de govern a Bèlgica, integrada per partits flamencs (com el nacionalista N-VA, que va guanyar les últimes eleccions) i pel partit liberal francòfon MR (que ha assumit, amb Charles Michel, la presidència).  la tempesta catalana també podria acabar amb la calma belga . ‘A la Unió europea ja poden començar a encendre espelmes per desviar aquest ‘malson’. Però també al govern belga. Ara que s’ha fet la reforma fiscal, potser la qüestió Espanya-Catalunya donarà problemes al govern Michel. Bèlgica reconeixerà la independència de Catalunya? Quina serà la posició de Bèlgica al Consell europeu?’, es demana el politòleg.


I conclou: ‘Seria impensable que un govern federal belga, dominat per la N-VA, no reconegués la independència de Catalunya. Seria tan impensable que no apostés per una afiliació automàtica de Catalunya a la UE. Però em puc imaginar que els altres socis de govern, en especial els liberals francòfons, ho vegin d’una altra manera. O com la tempesta catalana també podria acabar la calma belga.’



 Maddens analitza la situació política actual a Catalunya, a poques setmanes de les eleccions del 27-S. Opina que l’any passat es podia arribar a dubtar de la determinació real d’Artur Mas de voler trencar amb Espanya, perquè ‘hauria pogut ignorar el Tribunal Constitucional. Hauria pogut basar-se en la declaració de sobirania catalana aprovada al 2013 per organitzar formalment un referèndum’. Però considera que ara Mas ja ‘ha travessat el Rubicó de debò’, arran del pacte amb ERC per a concórrer a les eleccions amb Junts pel Sí. ‘La cosa va de debò al setembre. El nostre propi ha somniat molt de temps amb un escenari similar’, afegeix, tot avisant: ‘la premsa espanyolista alliberarà tots els seus dimonis les setmanes vinents; aniran fins al final per a desacreditar i dimonitzar Mas i el moviment independentista’.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/seria-impensable-que-belgica-no-reconegues-catalunya-diu-un-reconegut-politoleg-flamenc/