dimarts, 18 d’agost del 2015

República sí ! Per BENET SALELLAS i VILAR

15/08/2015

República catalana. Aquest és un concepte clau de la proposta política que les candidatures independentistes portem al programa per al 27-S, proposta que a més -i per primera vegada en molts anys- es presenta com a assolible per una majoria parlamentària i social que la pugui tirar endavant.

Nosaltres direm: República com a proclama de les idees polítiques transformadores autèntics eixos de la modernitat (llibertat, igualtat i fraternitat); república com a demanda democràtica de la res publica entesa com la cosa pública o comuna; república com a oposició a la monarquia corrupta, masclista i instaurada per Franco i encarnada pels Borbons; república com a memòria de tantes persones i idees que germinaren de 1931 a 1939; i república com a procés constituent popular per canviar-ho tot i per capgirar aquest vell sistema que agonitza.

I aquesta idea és tan forta que protagonitza un dels primers i ineludibles punts de ruptura amb el règim del 78 i ara el tenim a l’abast dels nostres dits. I aquesta idea és tan intensa que de tan que ressona fins i tot els que no es proclamen independentistes porten al seu programa la república catalana. Així llegint el «full de ruta» de la candidatura d’ICV-Euia-Podem es diu:


«Catalunya necessita iniciar un procés constituent propi (…) Iniciar un procés constituent no prefigura el resultat final de la relació que Catalunya hagi de tenir amb la resta de l’Estat: una república catalana és tan compatible amb un horitzó independentista com amb un de federalista o de confederalista

La pregunta és esperable: com podem assolir la república catalana sense prèviament proclamar-nos independents? Fins i tot en el cas que aquesta república vulgui federar-se primer caldrà que existeixi, i com a tal acte de sobirania caldrà declarar-se independent. I això no és possible en l’actual marc espanyol, ja ho ha dit el Tribunal Constitucional, i si algú en té algun dubte que llegeixi l’article 168 de la vigent Constitució espanyola que regula la reforma constitucional quan afecta tota la constitució o el Títol de la Corona -que deu ser el cas si es vol proclamar una república- i que exigeix 2/3 parts de Congrés i Senat en dues eleccions consecutives i aprovació per referèndum, un escenari que és absolutament impossible a curt termini per més voluntarisme que l’esquerra catalana i espanyola hi vulguem posar.

Si la via de la reforma constitucional està bloquejada no podem obrir el procés constituent de veritat, per canviar-ho tot, amb plena sobirania si no és mitjançant una declaració d’independència i la seva materialització. Per tant, per respecte als nostres republicans d’ahir, al nostre republicanisme d’abans d’ahir i a la gent d’esquerres d’avui, diguem república catalana i independència sí.


Enllaç noticia :