dissabte, 1 d’agost del 2015

Rajoy situa el 27-S com la primera amenaça per a l’Estat

MARIONA FERRER I FORNELLS Madrid Contingut Premium

Aparca la idea d’impugnar les eleccions però avisa que no es podran llegir com un plebiscit.



El president espanyol va fer ahir el seu últim discurs de balanç de legislatura abans de les generals. / SERGIO PEREZ / REUTERS




El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va escenificar ahir el tret de sortida de la precampanya de cara a les eleccions generals. Després de gairebé quatre anys a la Moncloa, va fer un dels seus últims discursos de balanç de legislatura. Les generals s’apropen i, si es convoquen com a molt tard al desembre, ja no tindrà cap altra ocasió per valorar les promeses complertes i incomplertes, ja que les seves compareixences davant la premsa s’han limitat a abans de les vacances d’estiu i de Nadal. Prèviament a les eleccions a tot l’Estat, el 27-S apareix subratllat envermell al calendari de Madrid. És el principal desafiament per al govern del PP i ahir Rajoy no es va estar d’admetre-ho, i va situar el procés català com el principal risc per a la recuperació econòmica. 

Ara bé, el president espanyol ja entra en una nova fase de discurs i aparca de moment la possibilitat d’impugnar el decret de convocatòria del 27-S, que està previst que el president de la Generalitat, Artur Mas, firmi aquest dilluns, sense incloure cap matís jurídic que pugui donar peu a interposar-hi recurs. Rajoy va admetre que hi haurà eleccions autonòmiques, però va alertar que no podran ser llegides com un plebiscit. “No hi haurà eleccions plebiscitàries perquè les prohibeix la llei, com tampoc no va haver-hi referèndum, per molta propaganda que se li fes”, va dir durant un discurs en què es va dedicar, sobretot, a treure pit per la seva gestió econòmica. 

Un mur infranquejable

El mur de l’executiu espanyol davant la Generalitat és cada vegada més alt i Rajoy va deixar clar que no farà cap concessió. “No hi haurà independència de cap de les maneres”, va assegurar taxatiu. Encara que se li preguntés molt per Catalunya -cinc de la dotzena de preguntes que van fer els periodistes van anar en aquesta direcció-, es negava a fer autocrítica. Va assegurar que és “impensable” el diàleg amb un president que posa sobre la taula la independència. Per al govern espanyol, l’estratègia amb Catalunya des del 2011 ha sigut “prudent i proporcional”, sense “cedir en res”. 

La missió d’Albiol 


De fet, qualsevol proposta de la Generalitat per desplegar l’autogovern ha topat contra el mur de la Moncloa. El setembre del 2012, abans que fes un any de l’arribada de Rajoy a la presidència de l’executiu espanyol, Mas exigia des de Madrid un nou pacte fiscal, avalat per una àmplia majoria al Parlament. Dos anys després, el president de la Generalitat es plantava a la Moncloa per exigir-li que permetés la consulta del 9-N. Amb els ponts totalment trencats, el president espanyol s’ha vist obligat fins i tot a canviar de candidat a Catalunya davant d’unes previsions més que desastroses del PP per al 27-S. Ara la feina de Xavier García Albiol és “lliurar una batalla” en defensa dels “moltíssims milions de persones que se senten espanyoles i catalanes”. 

Donant per fet que hi haurà eleccions, doncs, Rajoy ja se centra en la campanya a Catalunya, i ahir va començar a carregar contra la llista unitària Junts pel Sí. En el torn de preguntes -només dos cops l’any, durant el balanç de legislatura, permet que els periodistes l’interroguin sense condicionants-, va destacar que Mas formarà part d’una candidatura encapçalada per un exmembre del “Partit Comunista”, Raül Romeva. “Al govern [espanyol] no l’espanta en absolut la llista unitària”, va dir. Malgrat que Mas faci pinya amb forces d’esquerres, Rajoy va assenyalar que “té tot el dret a demanar als seus electors clàssics que el votin”. 

Un lapsus inoportú 

Rajoy no va voler fer càbales sobre la possibilitat de suspendre l’autonomia catalana aplicant l’article 155 de la Constitució. Simplement va recordar que aquest article existeix. Però un lapsus linguae el va acabar posant en un compromís. En un moment de la seva intervenció, va confondre l’article 135 de la carta magna, sobre l’austeritat, amb el 155. “M’ha traït el subconscient”, va dir quan una periodista va fer-li notar l’error. Una declaració formulada en to de broma però carregada d’electricitat a dos mesos del 27-S. 

Després d’exposar llargament els pressupostos generals de l’Estat per al 2016, que ahir va aprovar el consell de ministres, Rajoy va esmentar dos riscos més per a la recuperació econòmica: la “incertesa política” que poden generar partits com Podem -o el mateix PSOE- si arriben a la Moncloa, i la crisi a Grècia. El govern del PP avisa que pactes postelectorals com el del 24-M, que van arrabassar comunitats i ajuntaments als populars, poden acabar generant desconfiança. 

Des del PSOE es va criticar que Rajoy no hagi fet front durant aquesta legislatura a una triple crisi: l’econòmica, la institucional i la plaga de la corrupció. Convergència, a través del seu portaveu al Congrés, Pere Macias, va anar més enllà i va alertar que no admetran “lliçons dels que no compleixen amb la legalitat”, recordant que Hisenda no està repartint els objectius del dèficit d’acord amb el pes relatiu de cada administració, com marca la llei. ERC va lamentar que els comptes del govern espanyol s’aprovin en temps de “descompte”, per condicionar un nou govern, i que pretenguin “continuar escanyant les autonomies”. Unió, per la seva banda, va considerar que aquesta legislatura acabarà sent “la pitjor amb diferència” per als interessos de Catalunya. 

Problemes de comunicació 

El PP fia la reelecció de Rajoy a una millora en la seva comunicació. El president del govern espanyol ha anat abandonant la pantalla de plasma per adreçar-se als periodistes i a poc a poc va obrint-se a respondre a més preguntes. Ahir, però, no aconseguia retenir-ne tres de seguides i els periodistes li havien d’anar fent memòria. Incòmode amb les qüestions sobre si feia autocrítica per no haver arribat fins al final de la reforma de l’avortament, va acabar dient que ja no calia contestar-ne més: “És donar voltes al mateix”. 

L’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) mostra una caiguda de l’estimació de vot al PP de fins al 25,6%, res a veure amb el 44,6% dels vots amb què va arribar a la Moncloa després de les eleccions del 2011. El degoteig de detalls de la trama Púnica, que esquitxa de ple el PP, així com també el pols pel 27-S, estan marcant el final de curs per al partit que governa a l’Estat. 

Rajoy, però, ahir va decidir obviar la corrupció durant el seu balanç de legislatura. “Jo treballo per tenir més futur que passat i crec que ho puc aconseguir. El passat ja és passat”, va afirmar, intentant no mirar enrere. 

Ara Rajoy marxa de vacances i, tot i que dimarts vinent es presentaran els pressupostos, a la seva agenda oficial només hi figura una trobada amb el rei al Palau de Marivent, a Palma, divendres vinent.


Enllaç noticia :