diumenge, 30 d’agost del 2015

PSC i Catalunya Sí que es Pot s’ennueguen amb el 27S: l’Ajuntament de Palafolls prohibeix la marxa de torxes per la independència

Dissabte, 29 d'agost de 2015 05:00 h

És el primer cop que es prohibeix una Marxa de Torxes en els 13 anys que fa que se n’ocupa la Comissió Nacional de Marxes de Torxes. El govern socialista reacciona amb amenaces


Amb un decret de l’Alcaldessa accidental, el govern de Palafolls ha denegat formalment per primer cop a la història els permisos per realitzar la Marxa de Torxes a Palafolls. Al municipi del Maresme hom hi troba un dels pocs alcaldes que encara ostenten el càrrec des de fa més de trenta anys. Valentí Agustí (PSC) governa amb EUiA, partit que actualment es presenta al 27S amb Catalunya Sí que Es Pot, i que teòricament defensa la llibertat d’expressió. L'Ajuntament ha respost, com sempre, amb supèrbia i amb amenaces.



Cartell de la Marxa de Torxes 2015 a Palafolls. Foto: Associació La Roda de Palafolls

 El govern de Palafolls juga amb foc, fent broma de la situació

En un comunicat de l’Associació La Roda de Palafolls, l’entitat cultural del municipi explica que cada any han muntat la marxa de torxes per la independència (una manifestació lúdica, cívica però alhora reivindicativa, molt arrelada en una majoria de pobles de Catalunya i que en els darrers anys ha anat creixent), el govern municipal els ha posat traves.

“Els motius no han estat mai gaire consistents, i la poca simpatia del govern socialista pel moviment sobiranista s’ha anat accentuant a mesura que el procés polític que es viu a Catalunya ha anat creixent”. La Roda afegeix que“Enguany però, el diàleg i la negociació han desaparegut per obrir el pas a la por del govern del Sr. Agustí per permetre una activitat ja arrelada al poble davant la proximitat d’eleccions al Parlament de Catalunya. Un decret de l’Alcaldessa accidental del 14 d’agost denegava la petició de permís per celebrar la V Marxa de Torxes per la Independència a Palafolls”.

Tant PSC com Catalunya Sí que es Pot, són conscients de la transcendència d'aquestes eleccions, i de les conseqüències que pot comportar la victòria del front independentista (Junts pel Sí + CUP). A nivell d'ajuntaments, aquests partits provaran de posar el màxim de traves possibles per tal que la victòria independentista no sigui una realitat.

La reacció d'alcaldia ha estat burlesca i plena d'amenaces, segons podem llegir en les declaracions publicades a Ràdio Palafolls, la ràdio municipal del poble: "L’alcalde de Palafolls, el socialista Valentí Agustí, considera que l’equip de govern fa un favor als organitzadors anul·lant l’acte, ja que no creu que sumin gaire simpaties amb aquesta marxa. Agustí ha assegurat que l’Ajuntament haurà d’actuar, dins els camins legals, en cas que la marxa es dugui a terme el proper 10 de setembre tal i com estava previst."

Valentí Agustí. Alcalde de Palafolls.


L’Organització Marxa de Torxes, indica que és el primer cop que es prohibeix una Marxa


La coordinadora de marxes de torxes a nivell nacional, que aglutina a través del seu web totes les marxes de torxes que es fan arreu del Principat, s’ha mostrat perplexa per la prohibició de l’Ajuntament de Palafolls, i indica que no hi ha precedents en matèria de prohibicions en els 13 anys que fa que es va realitzar la primera, a Vilafranca. Cal remarcar que la Marxa no s’ha prohibit mai ni tant sols a Badalona quan hi governava Garcia Albiol.

L’Ajuntament acusa l’entitat de provocar les queixes dels veïns i nombrosos incidents

En el decret de l’alcaldessa accidental, l’Ajuntament denega la petició per les nombroses queixes de veïns rebudes a causa de la celebració d’aquest esdeveniment en anteriors edicions, i parla d’incidents diversos. La qüestió és que la Policia Local, perplexa per l’actitud governamental, no té registrat cap incident en el passat relatiu a la Marxa. Un altre dels motius poc sòlids i poc consistents que dóna el consistori, és la coincidència de la marxa amb la Festa Major de Palafolls (que oficialment és el dia 8). L’entitat és molt clara en el sentit que adverteix que sempre que s’ha produït la coincidència amb les festes del poble, s’ha negociat amb l’Ajuntament una ubicació horària que no destorbés cap altre acte.

La realitat: un govern perpetuat amb tics caciquils

Palafolls porta dècades governada per Valentí Agustí (PSC). En el darrer mandat, l’alcalde va haver de cercar el suport d’EUiA per tenir majoria absoluta per exercir el govern, després de quatre mesos perdent votacions al ple. L’únic regidor d’EUiA, Juan Andrés Osorio, va accedir ràpidament a formalitzar el pacte passant a ser regidor de govern, després d’haver-se passat els darrers quatre anys a l’oposició dirigint –també en campanya- crítiques duríssimes contra l’alcalde palafollenc. La rapidesa en assolir el pacte el 2011 -que s’ha repetit enguany ja que a Agustí li tornava a mancar un regidor per repetir majoria absoluta-, va sorprendre a tothom.

Tant l’Associació La Roda, com d’altres entitats no afines al govern socialista del municipi han tingut dificultats per organitzar actes. En el cas de la Marxa de Torxes, l’entitat sempre ha rebut un ‘No’ inicial a la petició d’autorització, i gràcies a la seva persistència i bona voluntat a l’hora d’asseure’s a negociar amb el govern, al final, el mateix alcalde, després de negociacions personalitzades, ha autoritzat la marxa passant per sobre de les decisions prèvies del seu propi govern.

ERC Palafolls i L’ANC Palafolls donen tot el seu suport a La Roda de Palafolls

Al municipi del Maresme, les passades eleccions municipals van deixar un consistori que és pràcticament un cara a cara entre el govern socialista (+ EUiA) i Esquerra Republicana. El govern ha assolit la majoria amb 6+1 regidor, i ERC n’ostenta 4. CiU es va quedar fora, i Ciudadanos amb un i el PP amb un altre, completen el saló de plens. De fet, la resposta del govern palafollenc intenta vincular ràpidament l'entitat a ERC, com ha fet amb d'altres entitats del poble quan les activitats que han organitzat no han estat del seu agrat, com ara els versots de la colla Diablesfolls.

ERC va publicar un contundent comunicat lamentant l’actitud obstruccionista del govern “Les motivacions d’oportunitat –som a les portes d’unes eleccions decisives al nostre país, en les quals el PSC ha esdevingut un actor irrellevant- no s’han de barrejar amb el motiu de legalitat”. L’Assemblea Nacional Catallana – Palafolls, també s’ha solidaritzat amb l’Associació, i es posa a disposició del que calgui per que es pugui realitzar la marxa.

La Roda no es rendeix i anuncia la intenció de fer la Marxa igualment

L’Associació La Roda de Palafolls, a més a més de presentar unes al·legacions, ha decidit tirar endavant amb la convocatòria de la Marxa. Segons l’entitat, “La Roda de Palafolls demana que la nostra sol·licitud sigui finalment acceptada i, en qualsevol cas, manifestem que en cas contrari, la intenció que la marxa es produeixi igualment en els termes que La Roda estableixi en assemblea”.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/427415/psc-i-catalunya-si-que-es-pot-sennueguen-amb-el-27s-lajuntament-de-palafolls-prohibeix-la